fredag 21 mars 2014

Bokbloggsjerka: På scen, typ


jerka11
I veckans bokbloggsjerka bearbetar Annika sin traumatiska upplevelse av att se Romeo och Julia i modern filmversion och hon vill att vi skriver om en dålig pjäsupplevelse vi varit med om. Vill man fick man istället välja en bra upplevelse och eftersom jag är glad idag, och dessutom har en tendens att förtränga mina traumatiska upplevelser, så väljer jag att skriva om bra pjäsbearbetningar.

Den första som måste komma med är Spindelkvinnans kyss som jag såg på Angeredsteatern för säkert 15 år sedan. Två män på scen i en fängelsecell - en politisk agigator och en homosexuell ganska fjollig man, plus en "direktörsröst" i högtalaren. En trevande vänskap inleds, men mycket annat är väldigt svart, vet att jag grät. Boken (inte säkert att det är en pjäs, men den kan ju tydligen användas så) är skriven av Manuel Puig och den är också bra, men gick inte upp mot teateruppsättningen.

Den andra vet jag säkert är en pjäs, även om jag inte läst den: Much ado about Nothing av William Shakespeare. Filmatiseringen av Kenneth Branagh och Emma Thompson gör mig alltid himla lycklig. De munhuggs och gör sina planer alltmedan de alltmer dras till varandra i ett mycket vackert italienskt landskap.

En tredje som måste nämnas även om det helt säkert är en roman är Winter's Bone av Daniel Woodrell som filmatiserats i en fantastisk film med Jennifer Lawrence i huvudrollen. Svart och mycket verklig om bonnvischan i Usa där folk hankar sig fram med hjälp av crack-tillverkning och där en familj hotas av vräkning om inte den försvunna pappan överlämnar sig till polisen. Både boken och filmen rekommenderas varmt!

22 kommentarer:

 1. Winter's Bone har jag sett, den är helt enkelt fruktansvärd. Inte fruktansvärd-dålig, utan fruktansvärd-bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag med. Såg den på bio först, sedan läste jag boken och slutligen skaffade jag mig dvd.n :)

   Radera
 2. Shakespeare är ju faktiskt ändå alltid Shakespeare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har gjort en del bra, men har bara sett en bråkdel av hans pjäser (via film). Dras mest åt de gladlynta :)

   Radera
 3. Winters Bone har jag sett och den är faktiskt oerhört bra! Boken står här i hyllan och väntar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suverän bok och suverän film :)

   Radera
 4. Winter's Bone gillade jag jättemycket!

  SvaraRadera
 5. Tror inte att jag har sett Winters Bone men det låter som att jag borde det.;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag! Väl värd ett försök i alla fall.

   Radera
 6. När du skriver om Angereds teatern kommer jag ihåg att jag varit där på någon teater, tyvärr är inte minnet det bästa.
  Så jag vet inte vad den hette.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror Spindelkvinnans kyss är mitt enda besök där. Men vilket besök :)

   Radera
 7. Oj, hur ska jag klara av den här jerkan, jag som bara gått på teater typ fem gånger i hela mitt liv... Jag får gräva djupt i minnesbanken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så börjar du med att jerka runt, jösses vad mycket annat jag hade kunnat skriva om jag hade haft alla påminnelserna innan...

   Radera
 8. Jag älskar att gå på teater och skäms lite när du nämner Angeredsteatern. Har inte varit där, vilket jag väl borde varit nu när jag (tillfälligt) bor där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt att det blir så, att man så ofta inte besöker det som är närmast. Nåja, för typ 15 år sedan så var de bra i alla fall :)

   Radera
 9. Spindelkvinnans kyss skulle jag gärna vilja se. Får hålla utkik framöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut, den gjorde ett enormt intryck på mig :)

   Radera
 10. Winters Bone skulle jag vilja se! Jag är ingen teatermänniska, dels för att utbudet är minimalt där jag bor, dels för att jag prioriterar annat när jag väl är där utbudet finns. De få pjäser jag ändå har sett har varit positiva upplevelser, men tydligen inte tillräckligt positiva för att jag aktivt ska söka upp andra pjäser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker väldigt mycket om den.
   Går inte heller mycket på teater, utbudet finns, men jag glömmer liksom av kulturformen kan gå år mellan föreställningarna... Trist. Men den här jerkan fick mig sugen :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)