Vilken var den senaste boken som inte var skriven på ditt modersmål och tankar kring språket:
Läste ut Odin's Ravens igår, andra boken i en barn och ungdomsserie skriven av Kelley Armstrong och Melissa Marr. Den handlar om asagudarnas ättlingar som är förutbestämda att utkämpa Ragnarök ännu en gång, förhoppningsvis (?) med ett annat resultat. Den är inte översatt till svenska, vilket är synd för jag har lärt mig mycket om mytologin och jag trodde ändå att jag var ganska påläst.
Läser gärna på engelska om det är originalspråket. Är uppväxt med det ständiga "Läser du nu igen?", "Gör du inget annat än att läsa?" och "Ska du inte göra något?" så det engelska läsandet startade som ett sätt att "inte bara" läsa, jag tränade ju faktiskt engelska också och det kändes lite bättre. Nuförtiden behöver jag ingen ursäkt, men jag gillar att träna min engelska och dessutom är det ganska många böcker jag läser som inte finns på svenska, blir ju så när man läser mycket av den mer läsvänliga sortens litteratur...
Vilken bok längtar du efter att läsa i vår:
Jag längtar efter att återuppta ett par serier som fått en mer eller mindre ofrivillig paus medan jag läst mig igenom kaoslistan och fått böcker jag köat efter på biblioteket på löpande band och som därmed fått förtur. Högst på listan ligger tionde delen om Anna Pigeon, Hunting Season av Nevada Barr och del fem om Chet and Bernie, A Fistfull of Collars av Spencer Quinn.
Nyutgivningen har jag som vanligt ingen större koll på, och boken som jag längtat efter i nästan ett år, A Darkness Absolute, kom redan i februari och är läst.
Något nytt och något gammalt:
Finns ju hur mycket som helst, men jag väljer två jag nyligen läst för att underlätta urvalet. En gammal bok (1897) som är en slags science fiction: The Invisible Man av H.G. Wells håller riktigt bra. Har en riktigt otrevlig titelperson, men underhållande.
Som motvikt tar jag en relativt ny bok (2015) som handlar om något gammalt: The Nightingale av Kristin Hannah som handlar om två systrars liv i Frankrike under andra världskriget. Riktigt bra bok!
Tio kvinnor som skriver bra böcker om kvinnor:
Kelley Armstrongs böcker har alla starka kvinnor i huvudrollerna, t.ex. i urban fantasyserien Women of the Otherworld.
Jane Austens böcker har också intressanta kvinnoporträtt, alla är inte smickrande, men Lizzie i Stolthet och fördom är en favorit.
Nevada Barrs böcker om parkvakten Anna Pigeon ger oss en mycket mänsklig och introvert hjältinna med fel och brister - vad jag gillar henne!
Suzanne Collins Hungerspelsserie måste få vara med. En väldigt trasig flicka, Katniss, tvingas bli förgrundsgestalt för en revolution.
Sarah Dessen skriver väl egentligen om tonårstjejer, men eftersom de är kvinnor i vardande tycker jag att de platsar de med. Hittills har böckerna jag läst haft ytterst problemtyngda huvudkaraktärer. Dreamland är en av hennes bra böcker.
Susan Ees böcker om Penryn under en änglaapokalyps är ganska makabra, men inledningsvis är Penryn en stor favorit. Sen kärar hon dessvärre ner sig och blir något av en tonårskliché, men då finns både mamman och lillasystern där som nya favoriter.
Anna Larsson Laestadius böcker om verkliga och påhittade kvinnor i 1700-talets Stockholm är jätteintressanta, första heter Barnbruden.
Melina Marchetta har många kvinnliga karaktärer där jag kan leva mig in i precis hur de känner (ofta dåligt vilket inte jag gör, men Marchetta kan skriva). Saving Francesca är en av dem.
Liane Moriartys böcker har alla kvinnliga huvudkaraktärer och hon gör det till ett oväntat nöje att läsa om moderna förortsmammor. Big Little Lies är min favorit.
Marissa Meyers serie The Lunar Chronicles måste också få vara med. Sagoprinsessor får sina historier omgjorda och utspelade i framtiden och det är långt ifrån några väna prinsessor man får läsa om. Ruskigt bra och ofta roligt!
Svaren blev visst inte så korta som jag trodde, men behåller det som ett inlägg ändå.
Varför inte avsluta med en egentagen bild av två tjejer som går i lära till ett urmodigt yrke? |
För mig blir det bara läsning på svenska
SvaraRaderaDet blir en hel del på svenska också, men hade missat en del guldkorn om jag enbart läst översatta böcker.
RaderaAusten tänkte jag ha i tio-listan... ibald läser jag inte ens finska böcker på finska, skönt med bra översättare!
SvaraRaderaBra översättare är guld värda, även om jag oftare läser dem när översättningen är från andra språk än engelska.
RaderaIntressanta kvinnoval, många nya för mig.
SvaraRaderaOch alla bra!
Radera:)
Tack för många fina lästips! Jag är speciellt sugen på att läsa Nevada Barr och H G Wells.
SvaraRaderaBörjade på del tio av Nevada Barr efter att ha skrivit klart inlägget. Ibland vill man inte vänta längre :)
RaderaVisst är det säkert så att översättare missa mycket eller inte kan få in nyanserna i svenskan, skulle nog behöva träna på det här.
SvaraRaderaDe missar säkert en del, men jag har en känsla av att jag missar mer :) Referenser och sådant går mig ibland över huvudet. Men som Lotten skrev i sitt svar - jag blir mindre kritisk när jag läser på engelska, märker inte lika tydligt av stolpiga dialoger och sådant vilket ibland är väldigt bra.
RaderaLäste mycket på engelska förr och försöker läsa några böcker om året nu. Tappat stor del av min tyskakunskaper för att jag inte hållit dem vid liv...
SvaraRaderaMina stackars tyskakunskaper satte sig aldrig tillräckligt för att jag ens skulle fått för mig att försöka läsa en bok...
RaderaHärligt inlägg =) Jerkan tänkte jag göra nu men kan säga att jag för det mesta läser på svenska. Många bra kvinnor i din lista.=)
SvaraRaderaAlla bra kvinnor i min lista tycker jag :)
Raderadet var ett djärvt grepp på det hela! hade inte upptäckt den där 10 - listan så får jag börja fundera. ligger efter med Liane Moriartys böcker. väldigt fin egentagen bild!
SvaraRaderaTyckte det var lika bra att köra ihop dem, kändes för mycket med fyra korta inlägg, även om åtminstone tio-listan blev mycket längre än vad jag hade tänkt mig, trots att jag vet att jag kan räkna till tio :)
RaderaJa men det var många bra tips
SvaraRaderaGör mitt bästa :)
RaderaSmart, många svar, ett inlägg. Jag läser gärna på svenska och jag försöker blunda för vårutgivningen.
SvaraRaderaOrkade bara inte med att skriva fyra korta inlägg, kändes som att det här skulle vara effektivare... Jag blundar inte, är bara totalt ouppmärksam :)
RaderaLaestadius är en författare som ständigt står på min lista. Måste lägga den i min bokhylla på Storytel direkt!
SvaraRaderaTyckte väl att den var mer väldigt intressant än riktigt bra, men lärde mig jättemycket och det är ju alltid kul!
RaderaJerka: Blir nu faktiskt lockad att utmana mig själv lite o läsa någon bok på engelska ibland, gjorde oftare som yngre.
SvaraRaderaHelgfråga: Det var böcker/författare som helt var okända för mig, tar det som bra tips för kommande läsning av böcker på engelska... kanske?! :D
F.ö.: Duktig fotograf du är, vilken fin bild! :)
Några få av Nevada Barrs böcker finns översatta, men de övriga och Chet and Bernie får man läsa på engelska eller låta bli. Men kan verkligen rekommendera dem så det är de definitivt värda!
RaderaOch: Tack så mycket :)
För mig är att läsa på engelska det jag gör som jobb och det kommer alltid vara förknippat med det så nöjesläsning sker bara på svenska :)
SvaraRaderaÄr väldigt glad att jag slipper läsa engelsk facklitteratur i jobbet, böckerna är ofta tråkiga nog ändå (de kan vara intressanta, men är ju sällan upplyftande...).
RaderaSå kul att läsa dina svar. Ser att jag missat att delta i en del frågor så bra att du uppmärksammande mig på dem :)
SvaraRaderaPublic service :)
Radera