fredag 17 mars 2017

Helg - Irland, stereotyper, omslag, fattiga och rika

Ny helg och jag samlar ihop fyra utmaningar till ett inlägg igen.

Bästa: irländska:
Lyran efterfrågar bästa irländska romanen med anledning av St Patrick's Days. Den absolut bästa är det antagligen inte, men jag har tyckt väldigt mycket om Marian Keyes En oväntad semester alla gånger (runt tre) som jag läst den. Vet inte om det beror på att det var min första Keyes eller om hon bara passade mig bättre förut, men efter ytterligare ett par bra böcker om familjen Welsh så tyckte jag hon blev allt ointressantare och nu plockar jag inte upp henne längre.

Bubblare får bli en film - The Magdalene Sisters om unga tjejer som på grund av "omoraliskt uppförande" (och till det kan nästan vad som helst räknas, det beror på din familj) spärras in på kloster som oavlönad tvätteriarbetskraft. Anrättningar som förekom in på 90-talet.


Olikhetsutmaningen: fattig och rik
Jag gillar hur Charlaine Harris låter Sookie bekymra sig över ekonomin och hur hon inte har råd att missa en dags arbete eller ligga kvar på sjukhuset när hon blivit skadad och hur det är en smärre katastrof att vinterkappan förstörs. Det är något som känns väldigt äkta i den annars lite glättiga vampyrserien.

Ordet rik i litteratur får mig att tänka på feel-good och chic lit á la Sonjas sista vilja, men eftersom jag hade väldigt svårt för den så svänger vi åt ett annat håll - Stieg Larssons hjältinna Lisbet Salander svindlar till sig ett stort antal miljoner och köper sig sedan den flådigaste våningen man kan tänka sig (mest för att mäklaren var ett drygt as) och möblerar sedan ett par av rummen med IKEAs finest medan resten av våningen är lika ödslig som hennes själ.


Bokbloggsjerka: stereotyper
Annika undrar hur vi ser på stereotyper i litteratur och första reaktionen var att det är något som bör undvikas, men efter att ha funderat lite mer tror jag att det mest beror på hur det är skrivet. Jag har inget emot bittra poliser på väg mot pension, öververbala tonåringar eller tonårig revolutionär tjej om det bara skrivs så jag tror på det, men när det bara finns grunddragen av en stereotyp och ingen fördjupning så är det ju värre...


Helgfråga: Omslagets betydelse
Vad har omslaget för betydelse när jag köper böcker undrar Mia. Nästan ingen alls svarar jag. När jag är på bokjakt (och inte har en särskild författare eller boktips att leta efter) så vänder jag på de flesta böcker och läser baksidestexten, verkar det intressant bläddrar jag lite i boken också. Verkar sedan innehåll och språk passa mig så köper jag oavsett hur den ser ut. Sen beror det naturligtvis lite på humör, är jag inte deckarsugen vänder jag kanske inte på de som ser deckaraktiga ut, samma för feel-good och chic lit - med tiden har man ju lärt sig hur olika genrer brukar tolkas.

Omslag jag gillar ska helst säga något om innehållet. Det behöver inte vara jättetydligt, men när jag tittar på omslaget efter läsningen så gillar jag när det känns som att det jag just läst passar med hur den ser ut. Favoriterna brukar vara de som inte är för plottriga. Extra plus är när det taktila sinnet får komma med, som i Meyers Heartless som är mattsvart med ett mönster i blank röd relief och där blomsterslingor, krona och svärd alla är beståndsdelar i texten.
 (e-bok)     (inbunden)    (häftad)
Tycker om detaljerna - fläkten i                                        Den här tyckte jag om,
P är t.ex. nödvändig för att en                                       ren, leker med en ikonisk
av personerna ska kunna andas.                                      utstyrsel och härlig titel.

32 kommentarer:

  1. intressant tolkning om de rika. Irriterande när omslaget inte stämmer med boken. Själv har jag inte alltid samma smak som andra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. P.S.
      Gillar man inte feelgood och lyckliga slut, så kan man läsa Nobelpristagare och andra poristagare.

      Radera
    2. Är väl turen att smaker kan vara olika! Är inte emot lyckliga slut i sig, bara när det känns som att precis allt dränks i socker på slutet, det får göras lite försiktigt för att en cyniker som jag ska köpa det :)

      Radera
  2. inte lätt att välja en irländsk, så många bra, jag får kolla Marian Keyes, tror jag har boken och har åkt förbi Limerick...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läser mindre irländskt än jag trodde upptäckte jag. Och författare som jag läst för länge sen, som Maeve Binch, kommer jag knappt ihåg längre :(

      Radera
  3. Bläddra i boken har jag nog aldrig provat, tror jag. Det är nog bara baksidetexten som jag kollar in, så det är ju viktigt att den är rätt :)

    Stereotyper ja, jag tror att du sätter fingret på det som blir störigt. Håller med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bläddrar för att få en uppfattning om språket, vill ha böcker där jag kommer få läsa med flyt. Tror att en del av böckerna jag reserverat på biblioteket efter att ha läst recensioner inte skulle ha blivit lästa om jag först hade bläddrat i dem i bokhandeln...

      Radera
  4. Precis! Stereotypt utan fördjupning klart irriterande, fördomsfullt och ytligt då det förekommer centralt. ;)

    Baksidestexten är helt klart viktigare än omslaget, men det är ju alltid omslaget som först fångar blicken. Fina exempel! Mycket svart o rött tilltalar verkar det som. ;)

    Inte hunnit svara på bästa-utmaningen än, får väl lov att återkomma här om det blir av. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror faktiskt att jag hade föredragit alla omslagen ovan med vit bakgrund, men gillar hur de minner om texten utan att vara övertydliga.

      Radera
    2. Bästa-utmaningen: Bara läst Marian Keyes "Sushi för nybörjare" för länge sedan, okej då men ingen typ av bok jag skulle välja att läsa numera. Som jag förstår, angående filmen, finns såna anrättningar inte idag, det var då för väl. :)

      Radera
    3. Har också läst Suschi för nybörjare, men innehållet har helt försvunnit för mig...

      Radera
  5. Jag brukar också bläddra lite och läsa några rader för att få en känsla för boken. Snygga exempel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nackdelen med att reservera så böcker på biblioteket är att bläddrandet ofta försvunnit för mig och nu blir jag ibland sittande med böcker som inte passar mig alls. Får nog överväga om jag verkligen ska läsa böcker bara för att jag lånat dem, borde nog göra ett bläddertest först.

      Radera
  6. Precis som du vill jag att bokens omslag ska spegla innehållet på något vis. Omslaget till Heartless är riktigt snyggt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och mycket bättre live, där matt, blankt och upphöjt går att ta på :) Men tror det hade blivit ännu lite bättre med något färre blomsterrankor.

      Radera
  7. Heartless är så fint man kan hoppas innehållet är lika bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innehållet är riktigt bra, en berättelse om hur the Red Queen i Alice i Underlandet blev som hon blev.

      Radera
  8. Omslaget har betydelse även för mig, det är det som lockar mig till att plocka upp den på tex biblioteket. Speciellt viktigt blir det om jag inte känner till författaren sen innan. Och som du säger med stereotyper så känner jag att de är ok om det är gjort med finess och nyansering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det kanske är en motsägelse? Är det en stereotyp om det är gjort med finess och nyansering? :)

      Radera
  9. En oväntad semester är mycket bra, inte alls som jag trodde.

    Inte jätteförtjust i Stieg Larsson men jag gillade verkligen Salanders svindleri och lägenhetsköp. Snacka om revansch!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar Stieg Larsson skarpt, men vart ganska besviken på Lagercrantz försök till uppföljare.

      Synd att hon är så dålig på att njuta av pengarna bara.

      Radera
  10. Jag håller helt med dig angående stereotyper.

    SvaraRadera
  11. Jag hade också Magdalenatvätterierna i mitt svar på Bästautmaningen.
    Stereotyperna tycker jag har sin plats i litteraturen och det som avviker från det stereotypa idag kan mycket väl vara stereotypt imorgon, vilket ju redan har hänt med t ex "den svenska polisen".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där har du en poäng, stereotyperna förändras ständigt :)

      Radera
  12. Jag inbillar mig att omslagen påverkar mig omedvetet. Och några stereotyper mer eller mindre tror jag inte påverkar bokvärlden till det sämre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog väldigt troligt att de påverkar mig med, men jag låtsas inte om det :)

      Radera
  13. Av Marian Keyes har jag läst några böcker som jag verkligen gillar.
    Omslagen är inte så viktiga för mig heller. Men visst har det hänt någon gång att det just varit omslaget som fått mig att plocka upp den för att läsa baksidestexten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan ett fint omslag locka, men det är inte det som får mig att läsa boken - till det krävs något mer.

      Radera
  14. Om jag browser böcker i en affär så spelar omslaget stor roll. Något måste de ha som fånga smitt öga för att jag ska vända på dem och läsa baksidestexten. Men får jag tips om en bok (vilket ofta är fallet) då spelar framsidan ingen roll. Men när jag tittar planlöst i en butik då är det (tyvärr) ofta avgörande ^^;

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var i en bokhandel igår - måste erkänna att jag började med de tilltalande omslagen så går nog mer på dem än vad jag trott...

      Radera
  15. Intressant val av rik person i Lisbet Salander, men visst är hon alldeles galet rik. Det hade jag faktiskt glömt bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju inte hennes mest framträdande drag... Himla cool karaktär, pengar eller inte.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)