tisdag 20 oktober 2015

Thirteen: Kelley Armstrong

Thirteen
Bild lånad från adlibris
Thirteen är den trettonde och tyvärr sista boken i Armstrongs serie Women of the Otherworld. De övernaturliga har delats i två falanger: de som vill avslöja sin existens för människorna och därmed få det erkännande de tycker att de förtjänar, och de som vill fortsätta att krypa under radarn i rädsla för att starta en ny häxbränningsvåg.

Huvudpersonen i Thirteen är häxan Savannah som vuxit upp från när hon introducerades som en tolvårig bikaraktär i den andra boken i serien. Hennes krafter låstes i den tidigare boken Spell Bound och hon försöker nu hanka sig fram med mer mänskliga hjälpmedel medan hon slåss mot både människor besatta av demoner och en köpt rättegång från den del av släkten som helst inte vill att hon ska finnas alls. I persongalleriet finns dessutom många av karaktärerna från tidigare böcker och det är kära återseenden.

Tankar: Som jag gillar den här serien! Har försökt dra ut på läsningen för att den inte skulle ta slut, men till slut gick det inte längre. Tycker så mycket om Armstrongs blandning av aktion, känslor, humor, våld, romantik, sex och vänskap. Det är starka kvinnliga karaktärer och fantasieggande män och det är läsning att njuta av (även om det också finns en del mellanböcker i serien). Det blir ibland otroligt spännande och jag märker hur jag inte vill se någon av dem dö, att jag tänker "kunde det inte vara... istället", men sen kan jag inte sätta ett namn där, för att jag vill att de ska klara sig allihop.

Thirteen lyckas knyta ihop trådar från tidigare böcker och jag gillar hur alla karaktärer lyckas få plats i samma universum. De flesta övernaturliga varelser från urban fantasy man kan tänka sig finns här och ändå lyckas världsbygget bli logiskt. Det finns motsättningar och fördomar lika väl som värme och respekt mellan de olika typerna och efter 13 böcker och några noveller så känns det som att man läser om vänner.

4 kommentarer:

 1. Har också läst klart den här serien nu (även om jag varit dålig på att blogga om det). Saknar att inte kunna återvända till "vännerna" som du säger. Är riktigt nöjd med slutet också faktiskt, brukar ju tendera att vara de sämsta böckerna annars. Har någon novellbok kvar till när saknaden blir för stor, annars får jag gå vidare till hennes andra serier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste någonstans att hon planerat slutet och lagt ut trådar sen typ den femte(? mycket osäker på numret) boken, kanske kan vara en förklaring till att hon lyckades och att allt inte bara rann ut i sanden.

   Visst är det en tröst att hon är produktiv, man har en del att välja på :)

   Radera
 2. Jag har fastnat i bok #5 i serien. Kanske bara ska läsa slutet och hoppa till nästa för att komma vidare. För jag gillade de första fyra böckerna mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du fastnat så låter det som en bra idé. I Broken kommer Elena och Clayton tillbaka :) även om det ändå inte är en av toppböckerna i serien...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)