onsdag 30 juli 2014

Mei wenti! Inga problem!

Mei wenti! Inga problem! : om livet i dagens Kina (inbunden)
Bild lånad från bokus
Mei wenti! Inga problem! av Catarina Lilliehöök är en bok om Catarinas flytt till Kina och kulturkrockarna som blir följden. Den är några år gammal, den kom ut 2006, men underhållningsvärdet är det inget fel på :) Det är många personer man träffar i boken, lärarna som lärt henne kinesiska, grannarna i kvarteret, arbetskamraterna och det är många nya situationer som hon hamnar i. Man får läsa om hennes första besök hos en kinesisk akupunktör där behandlingsrummet och väntrummet är samma rum och alla är jättenyfikna på vad utlänningen har för problem. Hennes och mannens skapande av hem först i Pekings hutonger och senare i en lägenhet i Shanghai får en att ana vissa likheter mellan hantverkares tidsuppfattning världen över. Besöket på muren där Catarina försöker uppleva den som hon tycker den bör upplevas, i ensamhet, förstörs av en envis liten gumma till försäljare som förföljer henne i ett allt snabbare tempo tills Catarina till slut frågar vart hon är på väg och får svaret "jag håller dig sällskap"...

Det är en mycket trevlig bok att läsa, full med roande och kärleksfullt skildrade möten med nya saker och den gör mig jättesugen på att besöka Kina igen även om man som turist inte ser alls lika mycket. Till skillnad från många andra böcker om Kina så innehåller den här väldigt lite om politik, på gott och ont.

4 kommentarer:

 1. Åhh, den låter intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den, både intressant och rolig :)

   Radera
 2. Det låter som en riktigt intressant bok :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är bra, var andra gången jag läste den nu, skulle bara bläddra lite men det slutade med att jag satte mig och läste :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)