tisdag 15 juli 2014

Teamtrio: Trés bien

Sarahs nyckel (DVD)
Bild lånad från cdon

Jag har älskat dig så länge (Digipak) (DVD)
Bild lånad från cdon
Franska Nerver (DVD)
Bild lånad från cdon
Tematrion var egentligen igår, på Frankrikes nationaldag, och uppgiften från Lyran var att lista tre bra franska romaner. Jag hade svårt nog att göra det förra året, fick fuska med en film, och eftersom jag inte kommer på några fler bra franska böcker jag har läst så listar jag helt enkelt tre bra franska filmer. Har sett flera bra sådana, problemet är att komma ihåg vad de heter, så den översta var med i förra årets franska trio... • Jag har älskat dig så länge - fantastisk film med Kristin Scott Thomas i huvudrollen. Hon har just kommit ut efter femton år i fängelse och söker upp sin lillasyster som hon inte har haft någon kontakt med under alla dessa år. Trevande försök att hitta tillbaka till något som kan kallas ett liv börjar. Man får vänta länge innan man får veta vad hon suttit inne för, men femton år... det krävs ett ganska allvarligt brott. Med tanke på att den är med för andra året i rad så kan ni nog räkna ut att den gjort starkt intryck på mig.

 • Sarah's nyckel - även den med Kristin Scott Thomas i en av huvudrollerna, som en kvinna som börjar utforska ödet för en familj judar som bodde i det som nu är hennes lägenhet under början av andra världskriget. Den andra huvudrollen har Mélusine Mayance som spelar flickan Sarah i den judiska familjen, och undan för undan avslöjas hennes hemska hemlighet som präglat hela hennes liv. Även det här en stark film, men föredrog bitarna från förr framför de i nutid.

 • Franska nerver - en rolig och väldigt söt må bra-film om en mycket nervös chokladfabrikant och hans lika nervösa försäljerska. Via terapi och stödgruppsmöten utvecklas en kärlekshistoria. Länk till trailern nedan, men titta inte på mer än halva, den avslöjar väldigt mycket i en redan förutsägbar film.

16 kommentarer:

 1. Svar
  1. Dags för en fransk filmkväll kanske :)

   Radera
 2. Jag har inte sett någon av dessa. Boken Sarahs nyckel har jag däremot stående i bokhyllan och ska försöka få läst snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte om filmen och är det som det brukar så är boken bättre :) Var sugen på att läsa den direkt efter att ha sett filmen, men det finns så många böcker...

   Radera
 3. Svar
  1. Kul att fusket gick hem :)

   Radera
 4. Bra variantt på en svår trio! Jag funderar på böcker, men läser inte alls mycket franskt, och ser nog ännu mindre fransk film...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ju lösa det efter förmåga :) Franska maträtter kanske kan vara en variant om du gillar sånt?

   Radera
 5. men det var väl fint med filmtips! Sarahs nyckel vill jag gärna se. Jag har älskat dig så länge har jag sett två gånger faktiskt.
  jag ser allt med Kristin Scott Thomas. hon är alltid lika bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av mina favoritskådisar, har också sett den (minst) två gånger :)

   Radera
 6. Vilken kul fusk:). Få se om det blir en fransk film kväll någon gång:).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag, de gör mycket bra film, även om väldigt få av dem visas på sf...

   Radera
 7. Kristin Scott Thoas är verkligen bra. Vill se Sarahs nyckel. Har läst boken men gillade den inte alls p.g.a. författarens sätt att skriva. Men det märks ju inte i en filmatisering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var så säker på att det skulle vara tvärtom, men vilken tur att jag såg filmen då :)

   Radera
 8. Åh, Sarahs nyckel (boken) tyckte jag var väldigt bra, men vet inte om jag skulle klara att se filmen. Det var ju så hemskt. Tack för fler franska filmtips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, ni som har läst boken är inte överens... men nöjer med nog med filmen ändå :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)