fredag 11 juli 2014

Graden av skuld: Richard North Patterson

Degree of Guilt
Bild lånad från adlibris
Graden av skuld av Richard North Patterson handlar om en provrättegång där programledaren Mary står åtalad för att ha skjutit en författare, hon menar att det var självförsvar eftersom mannen försökte våldta henne. Till försvarare har hon huvudpersonerna Christopher, som vanligtvis arbetar som affärsadvokat och som också råkar vara hennes ex och pappa till deras nu femtonårige son, och hans assistent Teresa. Christopher vill egentligen inte alls ta fallet, men med lite utpressning från hennes sida så går han till slut med på det.

Marys berättelse om händelserna som ledde fram till skottet låter inledningsvis trovärdig, men ju närmare man tittar på ledtrådar, bevis och motiv desto luddigare och mer otroligt blir det, som läsare har man länge ingen aning om hon är skyldig eller inte.

Sökandet efter bevis, vittnen och sanningen om vad som faktiskt hände blandas med återblickar från Christophers och Marys förflutna. Man får också en del, mindre glada, glimtar från Teresas hemliv som är en karusell av emotionell utpressning från hennes oduglige, men charmige mans sida.

Omdöme: Det här är en tegelsten, drygt 600 sidor, och det tog tid för mig att komma in i den. I vissa böcker så fungerar återblickar som pusselbitar där man allt eftersom får reda på bakgrundshistorien
och jag kan bli fascinerad av hur smidigt det görs. Inte så mycket här, här störs jag istället gång på gång av dem, de känns ofta ganska klumpiga och bryter flödet. Fallet som fick ihop Mary och Christopher en gång i tiden känns lite löjligt invecklat, liksom det nuvarande.

Mary är en person som man inte tycker om. Inte nog med att hon utpressar Christian till att ta fallet (hon vill ha någon som har nästan lika mycket att förlora på fallet som hon), men hon struntar dessutom totalt i sonen som plötsligt får se sina båda föräldrar i en mordrättegång och sig själv påpassad av reportrar. Teresa däremot är en god människa. Hon är (för) självuppoffrande, en extremt skicklig vittnesintervjuare, kommer bra överens med tonåringar och är ganska tråkig att läsa om, med en väldigt förutsägbar historia.

Nåja, så småningom så fastnar jag faktiskt i historien och läser på i rask takt. Bara för att med jämna mellanrum stoppas upp av klumpiga översättningar som "jag hade aldrig tänkt på att bli fader" och konstiga kursiveringar "det var tur att du ringde mig." Speciellt kursiveringarna kunde få mig att läsa om en mening flera gånger medan jag funderade på varför de kursiverat just det ordet och vilket ord, om något, som borde ha kursiverats istället.

Så sammanfattningsvis: är inte såld. Lång, ganska klumpig text med för invecklat fall och endimensionella personer. Enligt insidesflärpen inspirerades Patterson till boken av Anita Hill som anklagade en domare i högsta domstolen för sexuella trakasserier, men historien som kommer snabbast upp i mitt huvud är den om Marilyn Monroe och J. F. Kennedy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)