måndag 7 april 2014

Tematrio: Kulturtanter är vi allihopa

I veckans tematrio undrar Lyran vilka kulturella aktiviteter vi ägnar oss åt. Det som får mest tid hos mig är, kanske inte så förvånande, bokrelaterat som läsning och bloggande, men jag tänker inte ta med det på listan, tyckte att det kunde vara roligt att lista tre andra.
 1. Jag gillar att se på film, helst på bio (vilket jag inte gör tillräckligt ofta). Årets höjdpunkt är Göteborg Film Festival som ger mig något att se fram emot när den sedvanliga julresan tar slut. Har en ganska stor samling dvd-filmer, införskaffade mestadels till extrapriser eller som begagnade exemplar från Amazon, så svårt att stå emot när de kostar 1 krona... Av samlingen har jag bara sett en bråkdel, blir ofta att jag slösurfar och slötittar på tv (oftast samtidigt), men jag blir väldigt nöjd med mig själv när jag väl bryter mönstret och stoppar in en dvd i maskinen.
 2. Museum gillar jag, helst konstmuseum. Vi har ett alldeles utmärkt i Göteborg, med tillfälliga utställningar, som jag nästan aldrig besöker... Det blir ibland med jobbet. När jag är ute och reser däremot, då...
 3. Slutligen så ser jag mycket på tv. Slötittandet är något jag i perioder försöker begränsa, men vissa tv-program vill jag verkligen se. (Visst är det lite konstigt att man kan känna sig så väldigt olika nöjd med tittandet bara beroende på om det är valt eller av slump?) Av programmen som går just nu är det Game of Thrones, Mr Selfridge och Hela England bakar som är favoriterna :) 

22 kommentarer:

 1. Ohh, den här blir svår för mig. Ja, TV kan jag ta med. Och böcker. Men annars är jag mer hands on med mina intressen, snickrar, röjer, bygger, gräver... Inte så kulturellt... Katter kanske kan platsa som kulturtantigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men var inte du en punktjej? Det är ju också kultur :) Och katter är absolut kulturtantigt, men kanske inte så mycket kultur...

   Radera
 2. Visst kan man lära sig massor genom att kolla på tv. Jag har byggt mycket på min allmänbildning där. Men klart att när man var mindre hade det inte gjort nått om man rört mer på sig så man hade fått bra rutiner till nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en del man hade ändrat på om man levt sitt liv baklänges :)

   Radera
 3. Filmfestival, vad roligt! Den stora belgiska skräckfilmsfestivalen börjar i veckan, jag kanske borde masa mig dit... Förra året var jag så sent ute att den enda filmen det fanns biljetter kvar till var "Zombie Ass: Toilet of the dead" och den var jag av någon anledning inte så sugen att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klarar inte av skräck :( Har vissa drag av mörkrädsla som inte går ihop med dem... Och vilken totalt osäljande titel :)

   Radera
 4. Mr Selfridge är ju så bra, kolla också The Paradise som är inspirerad av Émile Zolas roman, går nu i SVT1.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad du skräms :) Fick för mig att jag missat nypremiären av The Paradise när jag läste din kommentar, men det visade sig att första säsongen repriseras så det är lugnt... Tycker inte att den är lika bra som Mr Selfridge, men den är good enough.

   Radera
 5. När jag var yngre blev det mycket mer film, såg alltid massa filmer på Göteborgs filmfestival och gick på Cinemateket. Numera blir det mest tv-serier. Och museer är trevliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en del tv-serier i dvd-samlingen också :) En riktigt välgjord tv-serie (som avslutas innan den dalar utför) är ibland minst lika bra som en film. Finns så mycket mer av den, och klarar av att hantera många fler trådar :)

   Radera
 6. Bor du i Göteborg? Då har du ju nära till KKV också och det är jag avundsjuk på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var tvungen att googla på KKV... Är dålig på att utnyttja att jag bor i Göteborg, hade jag kommit hit på semster hade jag antagligen sett mer på en vecka än jag gör på ett år nu :(

   Radera
 7. Jag har lyckats stryka slötittandet på tv, allt för att få mer tid med läsning och film. En bra tv-serie är dock aldrig fel, ser t ex fram emot ny säsong av Mad Men snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat! Jag kämpar på (fast i ärlighetens namn är nog datorn en större tidstjuv, tv.n står mest bara på i bakgrunden, men får mindre uppmärksamhet...)

   Radera
 8. Jag hade velat besöka konstmuseum mycket mer än jag gör. Och sedan skäms jag nästan för att vi som är fotointresserade inte har varit i Abecitabyggnaden här i Borås där det ofta är fotoutställningar. Detta ligger dessutom bara några hundra meter från där vi bor!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hembygdsförbannelsen... Det är likadant för mig, tar 20 minuter till konstmuseet, är aldrig där.

   Radera
 9. Åh, jag hade missat att Mr Selfridge hade börjat gå igen! Måste sätta mig och titta :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någo avsnitt finns nog på svtplay också, om du vill se ikapp :)

   Radera
 10. Jag ser väldigt lite på TV.. kanske jag borde inse att det kan finnas kultur där med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns det absolut. Av väldigt varierande kvalité :)

   Radera
 11. Då jag inte har någon traditionell tv så har slötittandet försvunnit men jag har ägnat mycket tid åt det tidigare. Gillar filmfestivaler, vi har en här i Norrköping också där jag brukar kunna hitta en del guldkorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju så härligt att titta på en stor skärm, skönare än att se film/tvprogram på datorn...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)