torsdag 10 april 2014

Don't Turn Around: läs den!

Don't Turn Around
Bild lånad från adlibris
Don't Turn Around av Michelle Gagnon har två huvudpersoner. Den ena är Noa som vaknar upp på ett operationsbord. Hon kommer inte ihåg vad som har hänt (kan det vara en bilolycka?), men har stygn som skvallrar om att hon opererats. När hon försöker ta sig därifrån så märker hon att operationsrummet inte alls finns på ett sjukhus utan  i en stor lagerhangar där hon jagas av beväpnade vakter. Noa påminner lite om Lisbet Salander: hon har haft en tuff uppväxt där hon forslats mellan olika fosterhem, hon är extremt kompetent när det gäller datorer och framför allt så har hon en enorm självbevarelsedrift.

Den finns också på svenska
Den andre huvudpersonen är Peter, en rikemansunge som känner sig ganska oälskad och överflödig i familjen. Också han är något extra när det kommer till datorer. En kväll när föräldrarna är borta rotar han igenom pappans lådor och märker att där finns papper från ett företag han inte känner igen. Han letar upp företaget på nätet och en halvtimme senare slås dörren in av beväpnade män som tar datorn ifrån honom och hälsar till föräldrarna. Som ni säkert redan räknat ut hänger allt det här samman.

Omdöme:  Så himla bra. Sträckläsningsbok på en delad förstaplats över mars-böckerna! Jag gillade personerna, de var visserligen långt ifrån vanliga, men kändes ändå trovärdiga, med en bakgrund som påverkade deras personligheter. Jag gillade handlingen, händelserikt och spännande och med en viss undergångston. Jag gillade (eller egentligen inte, men det beskrivs bra) det något framtida samhället *spoiler* med sin nya farsot. Dessutom så slutade det hela med antydningar om något riktigt stort, så jag ser fram emot att läsa fortsättningen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)