torsdag 18 december 2014

Days of Blood and Starlight: Laini Taylor

Days of Blood and Starlight
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
Days of Blood and Starlight av Laini Taylor är del 2 i historien om chimaeran Karou och ängeln Akiva. Första boken, Daughter of Smoke and Bone, slutade med att Karou fick reda på att Akiva var en av dem som låg bakom chimaerornas nära förintelse och hon känner djup skuld över att hon någonsin var så dum att hon gav sig i lag med honom. Skulden och självföraktet gör henne till ett lätt byte för krigsgeneralen och han utnyttjar henne för sina egna dunkla planer som hon visserligen inte håller med om, men vad har hon för rätt att opponera sig?

Akiva är förtvivlad över vad han ställt till med och inte bara för att det är Karous familj han har gett sig på, men för att han inte insett hur långt kungen planerat att gå för att bli av med chimaerorna en gång för alla. En total förintelse känns onödigt grym för honom och så blir han en del av motståndet...

Händelserna i Eretz är en del av berättelsen, och man får en bättre insikt i änglarnas värld, och änglalik är den minst av allt, det påminner mest om en krigsstat. Kvinnosynen är i många fall bedrövlig, de används som avelskor för armén och man är mer angelägen om att de inte ska kunna fly eller ta livet av sig än att de mår bra. Men kriget stannar inte i Eretz, det sprider sig utanför landets gränser och när boken slutar är det även på väg till människornas värld.

Omdöme: Det är en bra bok som lyfter fram de värsta sidorna med krig och den är mörkare och dystrare än den första delen. Vi får lära känna en del nya personer, som de små antilopliknande systrarna och det görs bra, men jag gillar ändå första delen mer vilket inte betyder att den här var dålig.

2 kommentarer:

  1. För mig var det tvärtom, jag tyckte tvåan var bättre än ettan :) Men de är ju långt ifrån dåliga. Laini Taylor börjar klättra upp till att bli lite av en favorit hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är båda bra :) Taylor är lite av ett fynd, såg att hon har skrivit om älvor också, får kolla upp den serien när den här är klar.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)