fredag 26 december 2014

Värld av is: en fängslande fotobok

Värld av is
Bild lånad från adlibris
Värld av is är en fotobok om Arktis med bilder av Mireille de la Lez och korta texter av Fredrik Granath. Fotona speglar Arktis under ett år, från den långa, långa natten, över en blommande sommar och tillbaka till mörkret igen. Man får se isbjörnar, sälar, rävar och fåglar på nära håll (ser man flera arter på samma bild är det oftast någon som råkat illa ut) och där emellan fantastiska landskapsbilder.

Vissa bilder kan jag sitta försjunken i jättelänge, särskilt de fantastiska porträtten på djuren som ofta ser ut som riktiga personligheter - så härliga bilder! Ibland blir fotona nästan som en stop motion-film där bilderna följer på varandra som i en film. De flesta fotona är helt fantastiska, men det finns några som är väl gryniga. De är fortfarande fina, men hade kunnat vara bättre, men antar att fotoförhållandena inte var de ultimata...

Texterna handlar i början om samma sak som fotona: naturen, årets växlingar och livet som mot alla odds finns där. Men sedan blir de dystrare - kommer islandskapet att finnas kvar? Om det inte gör det vad kommer då att hända med det liv som finns där? Spelar det någon roll för oss om isbjörnar och is finns? Det korta svaret är ja, det gör det. Den ena saken påverkar den andra och förändras Arktis drastiskt så kommer även resten av jordklotet att påverkas.

Värld av is skrevs 2007 och jag blir ledsen när jag inser att det inte hänt mycket i klimatfrågan sen dess.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)