onsdag 17 december 2014

Britt-Marie var här: Fredrik Backman

Britt-Marie var här
Bild lånad från adlibris
Britt-Marie var här av Fredrik Backman handlar om samma Britt-Marie som var gnällkärring i Min mormor hälsar och säger förlåt. Nu har äktenskapet brustit och Britt-Marie söker för första gången på väldigt många år jobb. Det enda man kan hitta åt henne ligger i nedläggningsorten Borg så hon flyttar dit.

Borg är ett samhälle där det mesta har lagts ner och där många är uppgivna och de andra mest är arga. Det som fortfarande intresserar är fotbollen och när laget måste ha en tränare för att vara med på cupen inne i stan blir det Britt-Marie som får ställa upp även om hon vet mer om att hålla träningskläderna rena än hur man sparkar en boll.

Omdöme: Det är en bok skriven med Backmans typiska och lite överdrivna stil och jag tycker att den var bättre än Mormor... även om den inte nådde upp till Ove. I början tycker jag den är väldigt förutsägbar och är säker på att jag vet hur allt kommer att se ut i slutet, vilket inte gör något intalar jag mig själv: det är trevlig läsning ändå, men... så händer plötsligt något helt oförutsett och jag vaknar till ur småmyset. Det blir allvarligare och allt blir inte så som jag redan hade räknat ut och boken blir bara bättre av det :)

7 kommentarer:

 1. Jag tyckte mycket om Britt-Marie var här, men det började kännas lite som samma grej. Som sagt, det var lite förutsägbart. Men väldigt trevlig läsning ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju trevlig läsning, men jag är ändå glad att tonläget ändrades där efter ett tag. Tror att kanske Backmans väldigt speciella språk gör sitt till för den där känslan av förutsägbarhet?

   Radera
 2. Ove er en av de bøkene jeg ikke vil like, men som gjorde inntrykk på meg. Rørt ble jeg også
  Kanskje skal jeg prøve meg på denne også?
  Det er jo bar å innimellom gå utenfor komfortsonen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, varför läser du böcker som du inte vill tycka om? Jag hade nog hellre hållit mig på avstånd och stolt konstaterat att det inte var något för mig (du måste vara en öppnare typ av människa :)).
   Men till boken: Jag tycker Ove är mycket bättre. Britt-Marie har sina poänger, men den är länge ganska förutsägbar och grep inte tag på samma sätt, även om jag var lite smårörd emellanåt, men det blir jag ganska lätt.

   Radera
  2. Jeg var barnevakt en kveld - og jeg hadde valget mellom en Lisa Marklund jeg hadde lest før og Ove. Og da ble det lett å velge Ove :)
   Men nå vet jeg at jeg ikke skal lese om Britt- Marie :)

   Radera
  3. Då förstår jag, hade gjort som dig :) Man ska aldrig säga aldrig, du kanske hamnar i valet mellan den och en Läckberg någon gång, då skulle jag valt Britt-Marie :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)