tisdag 2 december 2014

Before I Fall: Lauren Oliver

Before I Fall
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
Before I Fall av Lauren Oliver beskrivs lättast som en blandning av filmerna Mean Girls och Groundhog Day. Vi har Samantha, en av skolans populära tjejer. Hon är visserligen populär, men hon är inte trevlig, långt ifrån. Hon tar sig rätten att behandla andra människor som skräp och hon ser inga större problem med det om hon överhuvudtaget tänker på det alls. Det är ju det som är att vara populär berättar hon, att man kan göra nästan vad som helst och komma undan med det.

Vi får vara med dagen hon dör och se samspelet mellan henne, kompisarna, pojkvännen och de mindre socialt önskvärda. Så dör hon och vaknar till samma dag igen och detta upprepas och vi får följa med på den där sista dagen och se hur den blir annorlunda beroende på vad hon säger och gör.

Omdöme: Gillade den här så mycket! Att Samantha är en självcentrerad skitunge är uppfriskande läsning när det finns så många böcker med uppoffrande goda huvudpersoner, speciellt när det handlar om tonårstjejer. Hon ändrar ju en del beteenden under de där sista dagarna, men det är ingen snabb och omedelbar förändring, inte heller känns hon någonsin som genomgod, utan det är mer som att hon inser att hennes handlande faktiskt har konsekvenser för andra.

Att läsa om samma dag gång och gång igen blir aldrig tråkigt. Förändringarna gör skillnad, ibland på helt andra sätt än vad man kan förvänta sig och man får lära känna olika sidor av personerna runt omkring Samantha och i vissa fall pusslas det fram förklaringar bit för bit. Som varför Julie Sykes egentligen blir mobbad. Emellanåt vänder sig Samantha direkt till läsaren och berättar bland annat lite om hur det är att dö och annat hon funderar på.

Inblicken i amerikanskt högstadie/gymnasieliv förskräcker, den känns väldigt långt från den skola jag växte upp i och ibland tänker jag att så här rigida uppdelningar i klickar måste vara överdrivet, samtidigt som det är något som återkommer konstant i böcker och ungdomsfilmer därifrån. Till och med saker som vad man äter regleras om man är populär... Just dagen som vi får följa Samantha firar skolan dessutom "Cupid Day", alldeles före alla hjärtans dag, och rosutdelning av utklädda tjejer pågår för fullt och man räknar svartsjukt hur många rosor de andra får. Här finns en liten smakbit från just Cupid Day där Samantha är med och mobbar en klasskamrat.

2 kommentarer:

  1. Två filmer som jag gillar så mycket, så nog låter det som en bok för mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då borde den här boken hitta rätt tycker jag :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)