onsdag 3 december 2014

Daughter of Smoke and Bone (Mörk ängel)

Daughter of Smoke & Bone
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
Daughter of Smoke and Bone av Laini Taylor handlar om Karou, en 17-årig tjej som går på konstskola i Prag. Hon fyller sitt skissblock med bilder från sitt liv, men bland bilderna av folk på kaféer och turister bland sevärdheter finns även sådana som Issa som är hälften orm, hälften människa. Hon har nämligen vuxit upp i Elsewhere. Hon vet inte vem som är hennes riktiga föräldrar och känner sig ofta ihålig, som att en bit av henne saknas.

Karou skickas ibland ut på uppdrag av sin fosterpappa (att hämta tänder från olika arter) och det är där hon börjar märka att de hemliga passager som används har blivit märkta med ett handavtryck och strax därefter attackeras både hon och hennes familj. En av dem som ligger bakom attacken visar sig kunna oroväckande mycket, mer än Karou själv, om den värld hon kommer ifrån.

Omdöme: En sträckläsningsbok :) Jag gillar Karou och hennes kaxiga yttre, samtidigt som hon kan vara så oändligt ensam. Den andra världen, Elsewhere, är härligt bra konstruerad med allt från sina väsen, sin historia och sina myter, även om det kändes lite väl massivt när fokuset ändrades från Karou till bakgrundshistorien för då saknade jag Karou... Fick vissa Twilight-vibbar av kärleksintresset (*spoiler* alldeles för gammal, spanar när hon sover), men det ändrade sig tack och lov efter ett tag. Dessutom är ju Karou en mycket mer handlingskraftig hjältinna än Bella någonsin var.

En kort sammanfattning från början av läsningen med ett litet utdrag ur texten har jag skrivit här.

4 kommentarer:

 1. Visst är det en härlig bok! Bok två är även den riktigt riktigt bra!

  SvaraRadera
 2. Twilightliknelsen hade jag med i tankarna när jag läste första boken, men det var skönt när det försvann :) Laini Taylor skriver så himla bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, andades ut när det ordnades upp, var lite orolig ett tag :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)