fredag 18 november 2016

Symptoms of Being Human: Jeff Garvin

Symptoms of Being Human (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Huvudpersonen i Symptoms of Being Human är Riley, en tonåring som kategoriserar sig själv som gender fluid. När boken börjar är det hens första dag på en ny kommunal skola och det är minutiös planering för kläder och klassrumsplacering nu när man har en chans att skapa ett första intryck och kanske faktiskt få kompisar. Man får stegvis reda på hur det var i den gamla privatskolan och att Riley dessutom varit inlagd för sammanbrott.

Nu blir inte allt frid och fröjd på den nya skolan heller. Det finns ljus i mörkret, men också många som inte kan komma förbi tröskeln av att inte veta om de pratar med en tjej eller kille och en del blir rent aggressiva i sin frustration. Det underlättas kanske inte heller av att Riley har taggarna ut, beredd på påhopp som hen är. Säkerhetsventilen blir en anonym blogg, men ganska snart verkar det som att ett av trollen vet vem som faktiskt ligger bakom alter egot och att bli outad är inte något Riley är riktigt redo för.

Tankar: Helt okej bok om ett intressant ämne. Som läsare skäms jag ibland när jag inser att jag också snabbt ordnar in mina medmänniskor i kön, men tröstas lite när Riley blir lika förvirrad vid mötet med en person som inte heller den är självklart könad. Rileys biologiska kön är något som aldrig avslöjas, men som läsare är det svårt att inte ha egna teorier (teorier - för det växlar från en sida till en annan) även om det inte alls spelar någon roll.

Problemet med boken är att den ibland känns lite som en after school-special, alltså ibland lite för informationstät och moraliserande för att vara riktigt bra. Informationsdumparna kommer framför allt i Rileys blogg där hen reder ut begrepp och statistik för sådana n00bs som mig, och det är ett okej grepp (hellre där än i berättelsen som sådan), men historien kommer bitvis i skymundan. Läsvärd ändå.

4 kommentarer:

 1. Jag blir lite nyfiken på den här. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs, tycker den förtjänar en publik :)

   Radera
 2. Låter intressant. Det behövs fler gender fluid karaktärer :) Ska kolla upp den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är intressant. Tror det är första berättelsen jag över huvud taget läser ur en gender fluids perspektiv.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)