söndag 14 februari 2016

Smakebit: Den amerikanska högern

Söndag, alla hjärtans dag och dags för smakbit. Eftersom det ska bli presidentval i Usa i år köpte jag hem en bok av Martin Gelin där han utforskar Den amerikanska högern och hur den blir alltmer konservativ, något som gör mig både rädd och förvirrad - jag har svårt att förstå varför någon skulle vilja rösta vare sig på Trump eller Cruz. Räknar med att jag kommer att hålla på med den här ett tag, den är ganska tjock och lockar inte direkt till sträckläsning så jag planerar för att läsa ett kapitel då och då och sticka emellan med annat.

Utdraget är ett stycke där det beskrivs hur ett "kulturkrig" i Usa på 70-talet blev ett riktigt krig i West Virginia och hur det ledde till Tea Party-rörelsen.

Den amerikanska högern : republikanernas revolution och USA:s framtid
Bild lånad från adlibris,
finns också bokus
      Grupper av kristna konservativa organiserade sig i ett motstånd mot nya skolböcker och läroplaner i de statliga skolorna, som de såg som ett tecken på allt som var fel med 1960-talets kulturella förändringar. I de nya skolböckerna kunde man läsa om Malcolm X:s radikala idéer om en svart revolution, om James Baldwins homosexualitet, om Norman Mailers allmänna brist på moral, om Ernest Hemingways alkoholism, om Sigmund Freud och Oidipuskomplexet.
     Läroplanen skulle formas av experter i Washington som ett sätt att sträcka ut en hjälpande hand till USA:s ghetton, trailer parks och de små rangliga trähusen som pryder de bergiga kullarna här i West Virginia.
     Men för West Virginias kristna låginkomsttagare framstod deras skeptiska, sekulära humanism som en egen doktrin, en egen religion, som någon försökte pracka på dem. Kristna konservativa föräldrar började protestera mot de nya skolböckerna.
     Det var inget verbalt slag. Det var ett brutalt och blodigt krig.
     I september 1974 anlände de nya skolböckerna för höstterminen, och kulorna började vina i West Virginia.
     Skolstyrelsens hus i Charleston bombades med femton stickor dynamit. Skolbussar blev beskjutna. Bokbål anordnades där baptister i vredesmod eldade upp böcker av Salinger, Hemingway, Mailer och Ginsberg.
     Kristna aktivister bombade en lågstadielärares klassrum, eftersom hon där hade samlat på sig travar med skolböcker åt de elever som inte hade råd att köpa egna. 
     Tusentals föräldrar gick ihop i en bojkott och vägrade skicka sina barn till skolorna. De som bröt mot bojkotten attackerades med våld. En skolbuss besköts med gevär av ilskna aktivister. Många av aktivisterna var redo att dö i denna strid mot Washingtons byråkrater.

Känns lite som att ju mer man lär sig om Usa desto mer udda framstår det...
Fler smakbitar finns på Flukten fra virkeligheten. Ha en trevlig söndag!

24 kommentarer:

  1. Tack för smakbiten. Låter intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror den kan vara det, känns väldigt främmande...

      Radera
  2. Tack för smakbit. Ruggigt. Håller helt med dig om Trump och Cruz. En citerad Trump får en verkligen att baxna - hoppar verkligen helt sanslösa grodor ur munnen på honom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det värsta är väl att han verkar mena dem och folk ändå är beredda att rösta på honom...

      Radera
  3. Låter intressant och som något jag skulle gilla att läsa. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror det finns chans att lära sig massor :)

      Radera
  4. ska låna boken på biblioteket. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul, kan vi jämföra intryck efteråt :)

      Radera
  5. Vet inte om jag ens har lust att utforska den amerikanska högern. Men naturligtvis är det intressant och skrämmande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst undrar man varför så många amerikaner röstar på dem, det är en sån extrem (och ofta helt osannolik) politik.

      Radera
  6. Det låter ju helt galet! Verkar som en intressant bok.

    SvaraRadera
  7. Det verkar vara en intressant bok. Trump får mig att häpna med allt som kommer ur hans mun, men Cruz tycker jag är riktigt läskig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att veta vem som är värst, och skulle de misslyckas så finns det ett helt gäng till med lika kassa värderingar...

      Radera
  8. Man kan inte annat än förundras över hur olika man kan tycka om var gränsen går för hur man får bete sig - både nu och då. När intalar man sig att våld är ok? Behöver våldsbenägna (om det finns) ens intala sig?
    Skrämmande och, säkert, nyttig läsning!
    Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att skjuta på en skolbuss borde ju rimligtvis vara långt över vilken j-a gräns som helst, men det är tydligen inte alla som tycker så... En skrämmande bok är det minst sagt.

      Radera
  9. Det är väldigt många amerikanska presidentkandidater som har skrämt mig. Vi snackar ju ändå om ett påstått upplyst och modernt land. Ibland undrar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det hade varit en liten minoritetsgrupp så hade man väl svalt det, men det är ett stort parti med mycket inflytande och väljare från alla möjliga grupper. Det är som du säger svårt att tro att det är ett modernt land.

      Radera
  10. Vet inte om jag skulle orka igenom boken, men det ÄR förvisso både intressant och nyttigt att sätta sig in i hur amerikaner resonerar när det gäller politik. För mig framstår vissa av presidentkandidaterna som stora skämt - stora SKRÄMMANDE skämt! - men uppenbarligen finns det miljontals människor som är villiga att rösta på dem. Sarah Palin, säger jag bara...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är mer spännande än man kan tro :) Ett väldigt delat land minst sagt. Det värsta är väl att det finns så många mer än Palin...

      Radera
  11. Tack för smakebiten, är nog ingen bok för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan förstå det, det är inte direkt sträckläsning, men spännande ändå.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)