fredag 13 september 2013

Bokbloggsjerka: Det här vill jag läsa

jerka11
Veckans jerka hos alkb ställer den, i mitt fall, ytterst hypotetiska frågan om var jag skulle låta en bok utspela sig om jag var författare. Nu har jag ju inget sug efter att skriva mer än blogginlägg, men en bok jag skulle vilja läsa vore en dystopi, någon gång efter att polerna smält, som utspelar sig i Sverige. Miljön utöver det, som stadsmiljö eller på landet skulle ju bero på hur historien utvecklades...

Jag gillar ju dystopier överlag, hur världen kan tänkas förändras i framtiden och vad det kan bero på - orsak och verkan, men oftast (åtminstone i de böcker jag läst) så handlar det om ett framtida Usa. Jag undrar om en påhittad berättelse som händer i Sverige skulle ändra framtidsscenariot? Tycker ju att jag kan se en viss skillnad mellan de dystopier jag läst som utspelar sig i Storbritannien (man får se mer av anledningarna till varför det blivit som det blivit) jämfört med Usa (befolkningen är förd bakom ljuset och trots tekniska framsteg är livet mer primitivt), men det kan ju lika gärna bero på de olika författarna. 

38 kommentarer:

  1. Intressant. Jag tror att en dystopi som utspelar sig i Sverige inte alls kommer att likna de amerikanska. Jag läste ju den svenska Den nya människan, som kan kallas för ett slags dystopi, för ett tag sedan och jag tror knappt den hade något gemensamt med de "vanliga". I det fallet, och i nästan alla andra, tror jag vi är mer lika britterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror också att vi är mer lika britterna. Den nya människan ligger och väntar i bokhyllan, nästa vecka så...

      Radera
  2. Väldigt spännande. Jag blir sugen att läsa denna hypotetiska, svenska dystopi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med, nu fattas det bara någon som kan skriva ihop den :)

      Radera
  3. Dystopiska miljöer och bakgrunder är verkligen spännande att fantisera kring :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min nya favoritgenre. I alla fall för ett tag :)

      Radera
  4. Jag skulle aldrig ro i land att skriva en dystopi men jag en svensk sådan skulle vara intressant att läsa!

    SvaraRadera
  5. Inte skulle jag kunna skriva en dystopi, men det är lockande att fantisera kring den möjligheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, när du skrivit klart om Holavedsbrudarnas förflutna så flyttar du in dem i en oviss framtid... Visst skulle det vara kul? :)

      Radera
  6. Låter intressant! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag med, man skulle ju vilja tipsa en författare man tycker om. Kanske John Ajvide Lindqvist, han skulle nog kunna göra något bra :)

      Radera
  7. Intressant reflektion. Undrar om amerikanska dystopier är mer att folket blir förda bakom ljuset på grund av att styret inte har världens bästa track record vad det gäller information?

    En svensk dystopi skulle vara intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst undrar man... Den "svenska öppenheten" (hur det nu står till med den egentligen) kanske skulle förändra genren :)

      Radera
  8. Att skriva en dystopi är något jag skulle kunna tänka mig, och genren tillhör en utav de mest återkommande av det jag läser. Angående hur det scenariona framställs i olika länder håller jag med dig, det skulle vara intressant att se hur en svensk dystopi skulle läggas upp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad väntar du på? Skriv! :) Vi verkar vara många som skulle läsa den med stort intresse...

      Radera
  9. Jag har faktiskt inte läst så många men jag tänker ta igen det.
    Men visst vore kul med en svensk sådan, skulle nog bli annorlunda-
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det kunde bli intressant, bara en sådan sak som hur barnomsorg kunde fungera...

      Radera
  10. Låter som en väldigt bra idé, tycker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Hoppas vi att någon nappar (eller har fått samma goda idé själv).

      Radera
  11. Vad spännande, jag har faktiskt haft en dystpopi i huvudet men den har blivit lite av en blandning av en dystopi och en utopi eftersom det löser sig så bra :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Löser det sig för huvudpersonen eller världen?

      Radera
  12. Dystopier är verkligen inte min grej! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min första reaktion är att tycka synd om dig, men du gillar väl säkert något annat :)

      Radera
  13. Det skulle nog vara annorlunda att läsa en svensk dystopi jämfört med en amerikansk. Det känns som om en sådan skulle krypa in under skinnet på en, på grund av att den utspelar sig i vårt land.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om den var bra gjord så man förstår hur utvecklingen gått till, så skulle den kunna vara lysande tror jag! Slated är en sådan brittisk dystopi där man förstår bakgrunden och det gör att berättelsen känns logisk.

      Mina tankar om Slated:
      http://mshisingen.blogspot.com/2013/08/failure-is-not-option.html

      Radera
  14. Jag tycker också det vore intressant med en svensk dystopi. Undrar om den skulle skilja sig mycket från brittiska respektive amerikanska?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas ju lite det, att samhället som det ser ut nu skulle påverka hur utvecklingen går.

      Radera
  15. Tycker också det är intressant med dystopier. Aldrig tänk på att det säkert är stor skillnad mellan olika länders varianter, en svensk variant hade varit intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får hålla tummarna för att en dyker upp :)

      Radera
  16. Med dystopier kan man verkligen skriva helt fritt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan man ju så klart, men jag tycker de som har en koppling bakåt så man förstår varför världen blivit som den blivit får lite extra knorr.

      Radera
  17. Vore ju väldigt intressant och även aktuellt att skriva en dystopi om hur världen ser ut efter att vad som nu än händer när klimatkatastrofen nått sin kulmen har hänt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ju några, men många utspelar de sig så långt efter att följderna blivit normala så miljön diskuteras inte längre. Blind Faith av Ben Elton är en dystopi där miljön påverkar i bakgrunden hela tiden, rekommenderas.

      Radera
  18. Svensk dystopi skulle vara jätteintressant. Håller med din tanke och skillnaden mellan amerikanska och brittiska dystopier. Man kan ju spekulera i all evighet om vad man tror det kan bero på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur :) Så är det kanske bara författarnas kynnen egentligen...

      Radera
  19. Jag gillar realistiska böcker som utspelas i nutid. Jag läser mycket deckare och blir så uttråkad av trenden att ha med en historisk bit i boken...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns väldigt många bra realistiska böcker också, men ibland vill jag ha något annat än verkligheten. Håller med om den historiska biten i deckare. Tyckte i och för sig om den som var i Till offer åt Molok, men oftast tycker jag att intrigen blir väldigt långsökt när morden bygger på att någon hade en affär för 50 år sedan...

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)