onsdag 17 juli 2013

Dead to the World: Rar, förvirrad och rädd = attraktiv?

Dead to the World
Bild lånad från adlibris
I Dead to the World av Charlaine Harris så förlorar min favorit, den forne vikingen, numera vampyren Eric, minnet. Han göms av Sookie medan häxorna som lade förbannelsen över honom letar. Förutom att han inte minns något så är också hela hans personlighet förändrad till rar, förvirrad och rädd och Sookie faller. Det finns många sexskildringar i boken. Jag har läst en intervju med Charlaine där hon sade att läsare ibland kommer fram till henne och berättar att de rollspelar sexskildringarna hemma (något hon tyckte var för mycket information...). Undrar i mitt stilla sinne hur man lyckas rollspela att "brösten skälvde som valpar"?

Tyckte man får lite mer förståelse för varför Sookie hade så svårt att dumpa Bill i förra boken. För någon som konstant betraktas som galen, dum (med utseendet emot sig - blond och storbystad), outbildad och lite skrämmande av nästan alla andra människor (p.g.a. telepatin), så är det inte otroligt att när någon bekräftar en att det är värt mycket, hon är dessutom van att bli illa behandlad och kanske har högre tröskel. Det finns nog också en rädsla för att göra slut och sedan bli väldigt ensam för att man inte räknar med att någon annan vill ha en. Inte för att Sookie skulle ta vad som helst, skönt att se att hon inte säljer sig för lätt.

De många ickemänskliga männen (vampyrerna Eric och Bill och skiftarna Sam och Alcide) runt Sookie försöker ofta beskydda henne. De har inga större problem med att be henne "lyssna" telepatiskt när de misstänker något skumt vilket ibland är livsfarligt, men när det gäller att arbeta utanför hemmet och dessutom sent... Det passar sig inte riktigt. Det känns som något från 50-talet eller ännu tidigare, desto mer förvånande när vampyrerna och skiftarna själva har ganska jämställda hierarkier.

Får också en del tankar över livet på bonnvischan i södern. Bon Temps ligger i det amerikanska bibelbältet och hon träffar för första gången någon som inte kategoriserar sig som kristen. Reaktionen? Hon blir generad och vet inte vad hon ska säga. Det känns så väldigt långt borta från här; liksom skallgången för att leta efter hennes försvunne bror där många som deltar är beväpnade vilket de även är till vardags. En helt annan värld även utan alla övernaturliga element.

Del 4 i The Sookie Stackhouse Novels

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)