måndag 1 augusti 2016

Jeremy Poldark: Winston Graham

Jeremy Poldark (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Jeremy Poldark är den tredje boken i släktsagan om familjen Poldark, en numera ganska fattig (närapå utblottad) gammal gruvägarfamilj i slutet av 1700-talets Cornwall. Det är en blek och regnig trakt, och redan då fanns tecken på miljöförstöring i närheten av gruvorna.

Ross ska ställas inför rätta, anklagad för upplopp, plundring och mord begånget i slutet på förra boken. Utgången är långt ifrån given, han är inte en man som tycker om att ödmjuka sig inför "herremän", speciellt inte när han tycker att han hans handlingar är rätt.

Tankar: Gillar! Jag tycker om att läsa om medlemmarna i familjen Poldark och hur relationerna dem emellan fungerar, men det är nog egentligen bara två av dem som jag verkligen tycker om - Demelza och Verity. Inte så himla lätt att vara kvinna på den tiden. Ross har sjunkit en del för mig sen början av serien, han är så jädra stolt och envis, nästan oförlåtande.

Det är också intressant att läsa om hur den franska revolutionen påverkar synsätt både hos engelska arbetare och dess styrande. Beklagligt nog för Ross så är de franska nyheterna något som hans jury också är medvetna om, inte så bra att vara misstänkt för uppvigling när franska herremän galjotineras på löpande band... Och här kommer ett litet citat om hur det gick till i domstolarna på den tiden:
"it being the custom in serious cases to allow two speeches for the prosecution and none for the defence."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)