söndag 21 augusti 2016

Curiosity Thrilled the Cat & Sleight of Paw

Curiosity Thrilled the Cat (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Curiosity Thrilled the Cat och Sleight of Paw är de två första delarna i Sofie Kellys Magical Cats Mystery. Huvudpersonen Kathleen är ny huvudbibliotekarie i den lilla staden Mayville Heights och när hon inte arbetar umgås hon med väninnor och sina två katter, bakar och deltar i den lilla stadens festligheter. Och så råkar hon bli inblandad i ett par mordutredningar.

I första boken är det en man som hittas död på biblioteket och Kath blir huvudmisstänkt - kan det vara ett dolt kärleksmöte som gått fel? I Sleight of Paw hittas en äldre kvinna död i gränden bakom ett kafé. Emellan sina vardagsrutiner börjar Kath fundera på morden, pratar med folk som känt offren och råkar slutligen riktigt illa ut när hon kommer sanningen på spåret. Till hjälp har hon, förutom väninnor och andra bekanta, också sina två katter som inte bara lyssnar intresserat på henne när hon berättar om sina teorier, men som också hjälper till att ordna fram ledtrådar med hjälp av sina magiska talanger, den ena katten kan bli osynlig, den andre röra sig genom låsta dörrar.

Sleight of Paw
Bild lånad från adlibris,
finns också bokus
Det är småcharmiga böcker i mestadels riktigt långsamt tempo där mycket beskrivs alltför väl. Persongalleriet har jag lite svårt att göra karaktärer av - många nämns men utan att utmärka sig. Mysiga kattdeckare låter ju som något som skulle passa mig som hand i handske, men jag har problem inte bara med det låga tempot, utan också med att katternas deltagande är väldigt litet. Kan inte låta bli att jämföra med underbara hunddeckarserien Chet & Bernie där allt ses ur hundens synvinkel vilket gör böckerna så mycket roligare att läsa. Tror Magical Cats Mystery hade vunnit mycket på att låta katterna sköta berättandet. Å andra sidan har jag läst två...

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Valde de finaste till inlägget :) Finns en annan version som är mer puttenuttiga, men inte alls lika tilltalande.

   Radera
 2. Håller med Hannele. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Låter synd om inte katterna har så stor roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Hela vitsen med att ha Magical Cats Mysteries borde ju vara att katterna är en stor del av boken? De här hade lika gärna kunnat heta The Librarian who talks about murders.

   Radera
 4. Låter som att idén var bättre än utförandet. Synd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så. Lite "click-bait" för dem som gillar katter, men utan substans...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)