lördag 23 november 2013

Tre på tre 2013: sammanställning

Deltog i år för första gången på Pocketlovers tre på tre-utmaning. Den går till så att man väljer tre böcker utifrån valfritt tema, t.ex. samma författare, genre, land, begynnelsebokstav, en trilogi..., och sedan har man tre månader (september-november) på sig att fullgöra utmaningen.

Jag valde att läsa andra delen i tre olika dystopitrilogier: Fuse, Crossed och Fractured. Gemensamt för dem är att det är en ung tjej i huvudrollen, men annars är de väldigt olika. Nedan följer en snabb sammanställning, men där mycket av det jag skriver egentligen presenteras i den första boken i respektive serie, vore synd att spoilra för mycket :)

Fuse (Pocket)
Bild lånad från cdon
Fuse äger rum i Usa. Oklart vilket år, men det är nio år efter att bomber har utlösts över hela världen. Bomberna innehöll någon form av nanoteknologi som gjorde att de människor som var oskyddade smälte samman med saker i sin omgivning, t.ex. andra människor, föremål och djur. Anledningen till att bomberna utlöstes förklaras undan för undan. Människorna är uppdelade i två delar, de som var skyddade av en kupol när bomberna föll och de som inte var det. Jag blev imponerad av Baggotts sätt att beskriva alla nya varelser som uppkommit. I boken får man följa Pressia som är en av de som kämpar för att överleva dag för dag i en förstörd och laglös omgivning och Partridge, som rymt från kupolen och hans fars diktatoriska styre och genetiska experiment. Ytterligare tre ungdomar är nästan lika viktiga. En bra serie: nyskapande miljöer, spännande handling och komplexa karaktärer. Kärlekshistorierna tar dessutom inte överhanden.

Bild lånad från cdon

Crossed utspelar sig också i Usa, oklart vilket år, men samhället har förändrats p.g.a. omfattande miljöförstöring och har blivit extremt totalitärt. Vem man gifter sig med, vad man äter, vad man har på sig, vilka ägodelar man får ha, när man dör, det bestämmer samhället över. Dessutom har litteratur, konst, musik och historia rensats ren från det mesta. Man har behållt de 100 "bästa" verken av varje slag och folk är förbjudna att skapa nya. Cassie är huvudperson i den här serien som mestadels är en ganska oinspirerande kärlekshistoria. Det finns mycket annat i boken, t.ex. jakten på en motståndsrörelse och det viktiga med kultur och valfrihet, men det kommer i andra hand. Vad jag saknar mest i boken är en vettig förklaring till samhällets utveckling, bara miljöförstöring förklarar egentligen ingenting.


Fractured (Pocket)
Bild lånad från cdon
Fractured utspelar sig i Storbritannien ungefär 50 år från nu, samhället är mer totalitärt och anledningen till att det har blivit så beror på att man försökt få bukt med ungdomsuppror och brottslighet som plågat landet. Det hela förklaras mycket trovärdigt. Huvudpersonen Kyla har fått minnet raderat p.g.a. ett brott hon begått. Dessvärre plågas hon av mardrömmar som kanske är rester från sitt tidigare liv. Även här finns en kärlekshistoria, men den är inte huvudsaken, utan Kylas jakt på sitt tidigare liv och hur hon ska förhålla sig till spöken från det förflutna är det som är viktigt. Många relationer beskrivs, jag gillar främst den mellan Kyla och hennes nya mamma. En riktigt bra bok och min favorit av de tre, med Fuse som en god tvåa.


Här kan man läsa mina inlägg om respektive bok:
Fuse av Julianna Baggott
Crossed av Ally Condie
Fractured av Teri Terry.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)