onsdag 20 november 2013

Kaosutmaningen 2013

Kommer ni ihåg kaosutmaning som spreds som björkpollen på bloggar under våren? Har länge haft 34 av 35 punkter "avprickade" och för att kunna kryssa den sista så gjorde jag något som jag inte hade tänkt när jag startade utmaning - jag läste en bok, Time Riders, enbart för att kunna stryka punkten från listan (den om tidsresor). Nu är hela listan i alla fall klar, även om jag kanske var lite generös i mina bedömningar i några fall, men sådant händer :)

Den inledande texten på originalinlägget: Jag hittade den här listan på Annikas litteratur- och kulturblogg (fast jag har valt att byta ut fråga 14 som handlade om förlag, för dem har jag ingen koll på) och tyckte att det var ett trevligt, om än lite sent, årsprojekt. Ursprungligen kommer idén från en tysk blogg och har omarbetats av howhollowheartandfull till svenska. Målet är att klara av minst 20 av punkterna innan den 1 januari 2014. Jag tänker inte räkna med någon av de böcker som jag läst hittills i år, utan jag startar första maj. Listan kommer inte att vara det jag utgår ifrån när jag väljer vad jag ska läsa, det är mest en kul grej.
 1. Läs en bok vars originaltitel är på svenska - En man som heter Ove av Fredrik Backman.
 2. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare - Bilbo en hobbits äventyr av J R R Tolkien (han dog 1973).
 3. Läs den sista delen av en trilogi eller serie - Mördarens jakt, del 2 av Robin Hobb, sista boken av fyra i Farseertrilogin.
 4. Läs en bok med två personer på omslaget - Assassin's Apprentice av Robin Hobb (skulle tro att det är the boy och Chade).
 5. Läs en bok som publicerades 2007 - All Together Dead av Charlaine Harris.
 6. Läs en bok vars titel består av tre ord - En mörk välsignelse av Dennis Lehane.
 7. Läs den första volymen av en serie eller trilogi - Dead Until Dark av Charlaine Harris, den första av 14 böcker i The Sookie Stackhouse Novels.
 8. Läs en bok som handlar om vampyrer - Club Dead av Charlaine Harris.
 9. Läs en bok som har över 600 sidor - Royal Assassin av Robin Hobb, 752 sidor.
 10. Läs en bok vars författare har ett M i för-och efternamn - Jellicoe Road av Melina Marchetta.
 11. Läs en bok vars omslag är mestadels rosa - Fractured av Teri Terry.
 12. Läs en bok med ett par på omslaget - Torka aldrig tårar utan handskar, 1. Kärleken av Jonas Gardell. Inte ett "harlequin-omslag", utan mycket vackrare.
 13. Läs en bok med träd på omslaget - Dead as a Doornail av Charlaine Harris. Det finns andra saker på omslaget också, men ett träd finns där.
 14. Läs en bok som du tycker kan klassificeras som klassiker - And Then There Were None av Agatha Christie, tidigare känd som Ten Little Indians (eller Tio små negerpojkar).
 15. Läs en bok som snart kommer på film - Foxfire, Confessions of a Girl Gang av Joyce Carol Oates (utläst 3 dagar före den svenska premiären, det räknas!)
 16. Läs en bok som har mindre än 300 sidor - LCHF for the Next Generation av Lars-Eric Litsfeldt, 130 sidor varav 40 är recept.
 17. Läs en bok som publicerades under 2013 - Dead Ever After av Charlaine Harris.
 18. Läs en bok som handlar om älvor eller alver - Dead and Gone av Charlaine Harris. Den är full av älvor, många av dem mordiska.
 19. Läs en bok med ett av de fyra elementen på omslaget - The Power of Six av Pittacus Lore (visserligen är vattnet grönt och har bubblor i en väldigt onaturlig spiral, men good enough).
 20. Läs en bok som är skriven av en författare under 30 år - American Psycho av Bret Easton Ellis, skrevs när han var under 30, även om han har blivit äldre nu.
 21. Läs en bok med ”The” i början av titeln - The Night Circus av Erin Morgenstern.
 22. Läs en bok som handlar om demoner eller andar - Definitely Dead av Charlaine Harris. Det är i och för sig bara bikaraktärer, men i alla fall.
 23. Läs en bok vars titel innehåller sju ord - Hotellet i hörnet av bitter och ljuv av Jamie Ford.
 24. Läs en dystopi - Pure av Julianna Baggott.
 25. Läs en bok vars omslag är mestadels rött - The Tiny Wife av Andrew Kaufman.
 26. Läs en (översatt) bok vars omslag är samma som originalet - Mördarens jakt, del 1 av Robin Hobb tror jag har samma omslag, det finns några att välja på, men den här verkar vara den första.
 27. Läs en bok om tidsresor - Time Riders av Alex Scarrow, den enda boken jag läste enbart för att kunna pricka av en punkt på den här listan.
 28. Läs en bok vars huvudperson har speciella kunskaper/egenskaper/krafter - Living Dead in Dallas av Charlaine Harris har en telepat som huvudperson.
 29. Läs en debutroman - The Silver Linings Play Book av Matthew Quick.
 30. Läs en fristående bok - Personer du kanske känner av Jay Asher och Carolyn Mackler
 31. Läs en bok utan människor på omslaget - Pride and Prejudice and Zombies av Jane Austen och Seth Grahame-Smith (vid en första anblick kan figuren på omslaget se mänsklig ut, men det är i själva verket en zombie).
 32. Läs en bok vars omslag är mestadels vitt - The Rise of Nine av Pittacus Lore.
 33. Läs en bok som publicerades 2012 - Död i skugga av Anne Holt.
 34. Läs en bok som i originalspråk varken är svenskt eller engelskt - Devil's Peak av Deon Meyer, originaltexten är på afrikaans.
 35. Läs en bok om änglar  - City of Lost Souls av Cassandra Clare har med en ängel några korta sidor, men han är viktig för historien.

Uppfyllt: 35 av 35
Målet på 20 punkter uppfylldes den 15/7. 
Alla punkter uppfyllda den 16/11.

2 kommentarer:

 1. Målet på 20 har jag klarat med full pott blir det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha klarat utmaningen räcker väl gott och väl :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)