måndag 25 november 2013

Tematrio: The Winner Takes it All


På bloggen Lyrans noblesser kan man nästan varje vecka hitta uppslag till en tematrio. Den här veckan är den inspirerad av utdelandet av augustpriset: Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa. Ingen av mina tre är augustvinnare, jag var inne och läste listan över vinnare genom åren, men även om det finns många bra böcker där så har jag andra prisade favoriter.

 • Ender's Game av Orson Scott Card vann både Nebula Award och Hugo Award när den kom ut 1985. En sci-fi-roman om Ender som skickas till en militärakademi som sex-åring. Att aliens finns är mindre intressant än det psykologiska spelet.
 • Quo Vadis av Henryk Sienkiewicz vann nobelpriset 1905. Det är en kärlekshistoria mellan en kristen kvinna och en romersk patriark, men den skildrar också hur de kristna förföljs och hur antalet trots det växer.
 • Harry Potter av JK Rowling. Böckerna i serien har fått ett antal priser. Tror att närmare presentation av trollkarlen är ganska överflödig :)

12 kommentarer:

 1. Visste inte att Enders Spel fått priser. Fast det finns ju många priser man inte känner till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Massor med priser och hur viktiga de är vet jag inte. Men Ender's Game är värde dem allihop :)

   Radera
 2. Sienkiewicz "Quo vadis" läste jag förra sommaren - på en motionscykel! Jag tränade inför Vätternrundan och hade jättetråkigt på cykelträningen tills jag kom på att man kan läsa och cykla samtidigt inne på gymmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ingen dum metod för att göra träningen roligare :) Imponerande med en Vätterrunda!

   Radera
 3. Tack för tipset om Quo Vadis. Det låter som en mycket intressant bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett tag sedan jag läste den, men jag tyckte väldigt mycket om den då i alla fall. Hade en period när jag var fascinerad av romartiden överlag :)

   Radera
 4. Se där, Enders spel. Den vill jag läsa.

  SvaraRadera
 5. Har alldeles i dagarna läst ut den svenska översättningen av Enders game. den var riktigt okey! Harry Potter-böckerna har jag faktiskt aldrig läst, bara sett filmerna. men jag vill verkligen läsa dem också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar du filmerna tror jag inte du blir besviken, böckerna är bättre tycker jag. Bara okej för Ender's Game? Hmmm...

   Radera
 6. Jag har noll koll på om se böcker jag läser vunnit pris eller ej, men många av de deckare jag läser brukar det stå på baksidan att de vunnit den ena eller andra utmärkelsen... Köper dem inte därför och kommer inte ihåg efteråt att de är "prisade" så den här trissen får jag nog avstå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har vanligtvis inte heller någon koll, men när man nu börjat blogga och därmed googla var författare kommer ifrån och sådant så får man ibland reda på lite kuriosa :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)