tisdag 12 april 2016

Poison: Sarah Pinborough

Poison
Bild lånad från adlibris,
finns också bokus
Poison är en retelling av Snövit där vi får se en hel del av historien ur styvmodern Liliths perspektiv. Det är inte ett alldeles lyckligt äktenskap hon hamnat i och hon missunnar Snövit hennes lyckliga och kravfria uppväxt som ligger så långt ifrån hennes egen. Så blir det krig, kungen reser iväg och vid rodret finns nu Lilith. Hon är fast besluten att försäkra sig om undersåtarnas lojalitet (det går att få den på många sätt) och att få fason på den alltför fria och vilda Snövit - det är hög tid att hon lär sig att uppföra sig så som prinsessor bör. Efter ett par mindre lyckade ingripande, missförstånd och misstag sprids ryktena om att drottningen försöker ta livet av den älskade prinsessan...

Tankar: En härlig retelling som i mycket följer den klassiska sagan, men som också innehåller några helt oväntade twister. Intressant att få se både styvmoderns och prinsens tankar och reaktioner på en ung kvinna som inte gör som förväntas, Snövit beskrivs snarare som ett naturbarn än en klassisk prinsessa. Hur prinsen förälskade sig i bilden och berättelsen av prinsessan var en favoritdel. Det är svårt att få det rätt i fantasin, särskilt när de som berättar om henne snarare bygger berättelsen på sagoprinsessor än delar med sig av personen de känner.

Språket känns ganska klassiskt sagoaktigt vilket gör att de ganska grafiska sexscenerna sticker ut desto mer. Där har jag lättare att läsa dem i samband styvmodern, tycker de passar bra in på hennes karaktär, när det handlar om Snövit är det svårare, men jag gillar följdverkningarna det får :)

Snövitberättelsen existerar inte i ett vakum. Aladdin är drottningens medhjälpare, ett par glasskor står i ett rum och en mormor visar sig ha ett pepparkakshus där små människoben ligger i trädgården och jag bara faller. Älskar sådana här små blinkningar. Det här är den första av tre i serien Tales from the Kingdoms och jag kan knappt bärga mig tills jag får läsa nästa.

6 kommentarer:

 1. Åh, det här låter definitivt som något för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte mycket om hela serien, och sista delen var suverän :)

   Radera
 2. Den här läste/hörde jag om för ett tag sedan och har tänkt på sedan dess - men glömt författarnamn och boknamn ;) (man kan inte minnas allt, men det vore trevligt att minnas något). Så, stort tack för detta! Är SÅ sugen på att läsa dessa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna stå till tjänst :)

   Radera
 3. Åh jag är så sugen på att läsa denna! Sago retellings ftw! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är också barnsligt förtjust i sagoretellings :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)