onsdag 1 april 2015

Läsmånad: mars-2015

En bra månad sett ur läsglädje, har tycket om det mesta jag läst. Utmärkelsen månadsfavorit går till Cinder (askungesagan utspelad i en framtid där Askungen är en cyborg) och Stjärnklart (en svensk dystopi där elektronik och elnät börjar flippa ut och där samhället så småningom rasar samman), båda har dragits fram i alla möjliga samtal med stackars kollegor och vänner vilket inte är en självklarhet med böcker man läser. Det fanns också sådana jag tyckte var väldigt bra utan att jag försökte sprida de goda nyheterna, som The Given Day, Wonder och Twelve Sharp.

Månadsbesvikelser fanns det med. Andra delen om Flavia de Luce, The Weed that strings the Hangman's Bag var en sådan. När jag läste den var jag ofta på gränsen att lägga ner den, när jag lagt den ifrån mig tänkte jag att jag nog skulle fullfölja serien i alla fall, vilket höll tills jag började läsa igen... Den andra besvikelsen var en sådan som jag hoppats mycket på, Jonathan Livingston Seagull. Läste om den i en tematrio och blev lockad av något i stilen med "en av de bästa jag läst" och avskräckt av "filosofisk", men lugnad av kommentarerna. Den visade sig vara extremt mycket filosofi och mening med livet och väldigt lite fiskmåsliv, så inte riktigt det jag tycker om.

Alla fyra serierna jag påbörjat den här månaden är sådana jag är sugen på att läsa vidare, men böckerna om Flavia lägger jag nog ner trots att jag gillar premisserna.

Statistik:
Lästa sidor: 5096                                        Lästa böcker: 17 (4 barn, 1 ljud, 1 grafisk)
Böcker på svenska: 6, engelska: 11            Böcker skrivna av kvinnor: 12, män: 4, kombo: 1
Nya författare för mig: 8                               Antal länder: 4
Del av serie: 11 (varav 4 påbörjats och 2 avslutats/kommit ikapp)
7 böcker av amerikanska författare
6 böcker av svenska författare
2 böcker av brittiska författare
2 böcker av kanadensiska författare

Utmaningar: 
Kaos 2015: 5 punkter
Läsutmaning 2015: 9 punkter
The Reading Challenge 2015: 7 punkter

Böcker:
56.    Kallocain - Karin Boye
55.    Wonder - R.J. Palacio
54.    Jonathan Livingston Seagull - Richard Bach  -månadsbesvikelse-
53.    The Weed that Strings the Hangman's Bag - Alan Bradley  -månadsbesvikelse-
52.    Cinder - Marissa Meyer  *månadsfavorit*
51.    Yes Please - Amy Poehler (non-fic, ljudbok)
50.    Twelve Sharp - Janet Evanovich
49.    V for Vendetta - Alan Moore och David Lloyd (grafisk)
48.    The Given Day - Dennis Lehane
47.    I drottningens namn - Jo Salmson (barnbok)
46.    Ett hjärta av is - Jo Salmson (barnbok)
45.    Skuggan och draken - Jo Salmson (barnbok)
44.    Kungen kommer - Jo Salmson (barnbok)
43.    Code Name Verity - Elizabeth Wein
42.    Midnight Predator - Amelia Atwater-Rhodes
41.    Personal Demon - Kelley Armstrong
40.    Stjärnklart - Lars Wilderäng  *månadsfavorit*


Film: 
Gilbert Grape, tv. Gammal favorit, extremt välspelad och jag tycker så synd om alla barnen i den familjen. 
Marley, tv. Väldigt söt om extremt stökig hund. Har man lite annat att syssla med under tiden så funkar den, men jag skulle inte vilja sitta och ägna all min uppmärksamhet åt den.
A Royal Affair, tv. Kostymdrama om den sinnessvaga danska kungen Kristian VII, drottningen Caroline och livläkaren Struensee. Intressant om hur de två sistnämnda försöker modernisera landet.

Tv: 
Selfridge - gillar hur förändringarna i samhället skildras, men störde mig enormt på bröllopet i det första avsnittet. Visst kollar man upp mannen dottern gifter sig med, särskilt om man har så mycket pengar att det kan tänkas locka friare? Det borde inte ens vara vidare svårt.
True Detective - gillar stämningen, men det händer inte jättemycket.
Hart of Dixie - En serie som jag lade ner ett tag för att den var för söt och för överdriven, men har sett de senaste säsongerna och tycker att serien fick ett bra slut.

9 kommentarer:

 1. Du verkar ha haft en härlig läsmånad :) Vad kul att du gillade Cinder! Trist att Jonathan Livingstone Seagull inte föll i smaken, men om du inte gillar filosofi så förstår jag varför. Den är ju extremt filosofisk. Den lär ju finnas som film också, vet inte om du har sett, men även om en hel del människor har varit lyriska över den så har jag inte sett den. Det låter inte som en film som jag skulle orka koncentrera mig igenom.

  Jag vet att jag har sett filmen Marley, men kommer inte ihåg den särskilt väl. Däremot älskade jag boken, Marley och jag, till större delen. Med större delen menar jag att det alltid är svårt att fatta beslutet att avliva en vän, men att det i boken kändes som att de drog ut på det alldeles för länge och orsakade onödigt lidande. Där var filmen bättre, minns jag. (Jag hoppas du inte räknar det som en spoiler; jag brukar försöka varna om det eftersom det är så lätt att ta illa vid sig.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Seagullfilmen kommer jag ju definitivt inte att se, böckerna brukar ju trots allt vara bättre...

   Och ingen fara med spoiler på Marley när jag redan sett filmen :) Funderar faktiskt på att läsa boken, och är inte jättekänslig, men rent allmänt tycker jag det är hemskt när man väntar in i det längsta med extra lidande som följd. Har funderat på varför man tycker det är så viktigt att avliva djur så att de ska slippa lidande, men att dödshjälp för många är otänkbart. Borde inte det vara ett eget val, åtminstone om man kan klara det själv (svälja tabletter t.ex.) så att läkare behöver känna att de tar livet av någon?

   Radera
  2. *så att läkare INTE behöver... skulle det naturligtvis vara.

   Radera
 2. "Stjärnklart" är jag nyfiken på, har läst en hel del bra recensioner.
  Men det var ju himla tråkigt att du tyckte mitt förslag om "Måsen" ("Jonathan Livingstone Seagull") var så dåligt så det till och med korades till Månadens Besvikelse... Jag som tycker så mycket om den, just för att den är så filosofisk och lätt och vacker.
  Många av böckerna på din lista känner jag inte alls till, men det är ju det som är tjusningen med bokbloggar: man hoppar runt och får tips, avskräcks och inspireras. Glad påsk på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar Stjärnklart varmt :)

   Har svårt överlag för filosofi och när det kombineras med vad som känns som en nyandlig religiös allegori så blir det alldeles för mycket för mig. Men den var kort och jag är en bok rikare som jag nog aldrig skulle hittat själv så jag ångrar den inte :) Sen att jag hellre hade läst om vardagen för en mås... får se när en sån bok dyker upp :)

   Radera
 3. Oj så många böcker du hunnit med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En trevlig samling den här månaden :)

   Radera
 4. Vad härligt att du gillade Stjärnklart! För det är absolut en bok som man inte kan sluta prata om, dels är boken välskriven men även historien ger många saker att fundera kring. Jag vill gärna läsa bok två om Flavia då jag verkligen gillade bok 1 men jag sänker mina förväntningar något då eftersom du inte verkade gilla den alls. Filmen Marley har jag också sett och grät som en baby, läste boken därefter och grät en skvätt till. Just nu kan jag inte läsa en enda bok och knappt se en film med en hund i, det går bara inte. Sorgen efter vår hund JumJum är alldeles för ny för att det ska gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att Marley blir fö mycket om man saknar sin hund.

   Jag skulle inte påstå att jag inte gillar Flavia alls, men jag gillar henne mer i teorin än i boken. Det går för långsamt framåt och blir för många kemiska förklaringar för mig. Det jag gillar bäst är när systrarna är elaka mot varandra... men det är tyvärr inte så ofta :(

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)