tisdag 7 april 2015

Tematrio: Äta bör man

Veckans tematrio handlar om mat i böckernas värld. Jag tror att jag med lite betänketid skulle kunna hitta hur många exempel som helst, men frågan är om någon slår fem-böckernas middagar med solmogna tomater och färskt bröd (det är det som stannat kvar mest hos mig från bokserien...). Men i tematrion så blir det enbart amerikansk matkultur:
 1. Ett år med kött av Ruth L Ozeki handlar om Jane som ska regissera en japansk tv-serie om amerikansk matkultur. Snart blir det kulturkrockar mellan henne och hennes japanske chef (inga mexikaner eller svarta i tv-sändningarna t.ex.) och under arbetet får Jane också allt mer skrämmande inblickar i den amerikanska köttproduktionen. Efter läsningen funderade jag en del på hur mycket som var sant. Hoppades att det var väldigt lite, men tror tyvärr inte att det är så.
 2. Tuta och käka öppnar inom kort av Billie Letts handlar om en liten gudsförgäten vägkrog i Oklahoma som hankar sig fram tills Vera dyker upp och erbjuder sig att arbeta som servitris/inkastare. Mysig lite feel good-historia har jag för mig.
 3. Winter´s Bone av Daniel Woodrell utspelar sig i redneckcounty och handlar om tonåriga Ree som letar efter sin pappa samtidigt som hon har ansvaret för sina två småbröder och sin sjuka mamma. Det är ont om mat, men hon har lärt sig att man aldrig ska fråga om man får något om det inte erbjuds en frivilligt, även om man är på gränsen till svält. Ibland är det som klarar en över dagen att skjuta ekorrar... Ganska svart om en verklighet som ligger långt bort från min.

16 kommentarer:

 1. Känner inte till någon av böckerna i din trio!

  SvaraRadera
 2. Så skönt att inte behöva skjuta ekorrar för att överleva! Ibland är det bra att påminnas om hur privilegierade vi är

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Skulle behövas några stycken om dan för att bli mätt...

   Radera
 3. Winter's bone har jag inte läst, men filmen var väldigt bra.

  SvaraRadera
 4. Känner inte till böckerna men den tredje låter som en nyttig påminnelse om att det finns mängder av barn som går hungriga i "the land of opportunity".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, finns en del som är redigt sjukt där borta (med).

   Radera
 5. Tre nya annorlunda titlar för mej.

  SvaraRadera
 6. Det här var tre nya titlar för mig.

  SvaraRadera
 7. Har bara sett filmen Winter's Bone, som jag verkligen gillade!

  SvaraRadera
 8. jättebra trio! Winter´s Bone är väldigt bra. jag gillar Woodrell och brukar läsa hans böcker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte väldigt mycket om både filmen och boken, men inte har jag kollat upp resten av hans produktion. Får ta tag i det framöver.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)