söndag 5 april 2015

Smakebit på søndag: Linas kvällsbok 1 & 2

Linas kvällsbok 1 (e-bok)
Bild lånad från Bokus
Har haft en liten minilässvacka, läste ut Ett oemotståndligt förslag på fredagen, letade fram nästa bok på läsplattan innan jag gick och lade mig och när jag vaknade var jag inte sugen alls. Tittade på förstasidan och ville inte. Så var det hela dan. Så idag har jag stått vid bokhyllan istället och bläddrat lite håglöst och, mirakel, när jag började bläddra i Linas kvällsbok ville jag läsa lite till, hur blir boken efter presentationen, en sida till och hur gick det på festen... Så det verkar som att svackan är över :)

Linas kvällsbok 1&2 (dubbelpocket) är skriven av Emma Hamberg tidigt 2000-tal och handlar om Emma, 15 år, som skriver en helt ärlig och därför väldigt hemlig dagbok. Hon beskriver sig själv som ocool och okysst och hon beskriver sina kompisar och genomskådar dem ganska bra. Det går lätt att känna igen drag av sig själv :) I utdraget så är det strax skolfotografering och hon och hennes närmsta vänner trängs framför en spegel.

     T: Äh, du ser inte ut som nåt eksembarn, det är väl ingen som bryr sig om dina knottror. Åh jag har förresten världens kortaste ögonfransar. (Ååh, vad jag hatar Theas lögner. Carro har i alla fall bös på sina armar. Thea har långa, täta ögonfransar, and she knows it. Förra terminen tjatade hon om att det var så synd om henne för det gick inte att ha mascara på såna täta ögonfransar, för då såg det ut som hon hade lösögonfransar, och det såg ju så hooorigt ut. Stackars, stackars Thea som har egna fransar som ser ut som lösögonfransar. Men den här terminen är det nya bud, nu har hon KORTA ögonfransar.)
     M och C i kör: Du har ju inga korta ögonfransar. Du har ju världens finaste! Alla snackar ju om dem, om att du typ ser ut som en sån där söt blunddocka.
     T: Sluta, så är det ju inte. Det är ju ni som har fina ögonfransar.
     Spyyyyyy! Kräääk! Uppkastning! Avföööööring! Jag vill inte höra sån här skit. Jag vill inte stå inknödd på en pissig skoltoalett och jämföra ögonfransar. Vad som helst, men inte det här. 

Fler smakbitar finns på Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Ha en riktigt skön påskdag:)

38 kommentarer:

 1. Jo , denne boken har jeg faktisk lest :p For mange år siden riktignok. Hadde den i bokhylla tidligere også, men lånte den til en vennine og fikk den aldri tilbake igjen. haha :p
  - Siri

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken med att låna ut saker till folk, lite surt :( Jag har rensat ganska rejält i min bokhylla, böckerna som står där är antingen olästa eller sådana som jag tycker om och vill ha kvar...

   Radera
 2. Usch, det där känner jag igen. De där "vännerna" längtar jag inte efter. Mina riktiga vänner och jag var mer pojkflickor så det där med ögonfransar tänkte vi nog aldrig på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag var väl inte heller med i gruppen som jämförde ögonfransar, fast jag var väl mer töntig än pojkflicka, men det finns mycket annat att känna igen. Tyvärr...

   Radera
 3. Har ett minne av att jag sett filmen! Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag har den osedd i mina lådor. Men ska läsa klart innan jag kontrollerar det :)

   Radera
 4. Tack för smakbiten. Den får mig att tänka tillbaka och en del verkar lite välbekant, känns skönt att den tiden är över. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätteskönt! Högstadietiden var ingen höjdare för mig...

   Radera
 5. Eftersom jag är man känner jag väl inte helt igen mig (killar gick INTE på toa tillsammans när jag var ung), men jag tror säkert att det speglar ganska bra hur det kan låta på tjejtoan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det där att man gnäller på sig själv och vill att de andra säger emot... känns som att jag hört det någon gång :)

   Radera
 6. Svar
  1. Eller hur?! Ganska stor portion :)

   Radera
 7. Haha åh, vilken nostalgi, som Carro skrev! :) Läste den när jag själv gick i högstadiet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var inte skriven när jag gick, men jag tror att den hade varit nyttig...

   Radera
 8. Tack för smakbiten. Så typiskt tonårstiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den! Igenkänningsfaktorn är hög :)

   Radera
 9. Jag får nog säga att inte jag heller skulle vilja jämföra ögonfransar på en skoltoalett..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, låter ju hur meningslöst som helst :)

   Radera
 10. Den här boken tyckte jag var riktigt rolig när jag läste den, men filmen förstörde den för mig. Det blev mest bara pinsamt. Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst första boken nu, och gillar. Ska läsa andra också, sen tror jag att jag har dvdn i någon låda... hoppas att läsintrycket inte förstörs om jag ser den...

   Radera
 11. Den här var populär för ett tag sedan kommer jag ihåg. Tack för smakebiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag missade boken helt, men vet att filmen gick även om jag aldrig såg den.

   Radera
 12. Tack för smakbiten. Har faktiskt inte hört talas om denna tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade den på loppis i somras. Ibland gör man fynd :)

   Radera
 13. Nå ble jeg minnet på "Berts dagbok"! Husker at jeg pleide å vri meg i latterkramper da jeg leste den serien. Er "Linas kvällsbok" like morsom? Synes ellers det er forferdelig synd med alle tenåringsjenter som alltid skal finne negative ting ved seg selv, fokusere på disse, og svare "Neeeei, det er ikke sant" hvis de får en kompliment.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle väl säga att Linas kvällsbok är ganska långt bort från Bert, inte alls samma knashumor utan mycket mer allvar och tonårsångest. Kan bara hålla med om utseendemissnöjet, himla synd.

   Radera
 14. Bra smakbit! Låter som ett väldigt sannolikt samtal. :) Jag läste del 1 för en del år sedan, vet jag. Jag borde egentligen läsa del 2 också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Del 2 var också bra, men jag föredrog nog ettan.

   Radera
 15. sicken tur att lässvackan är över! tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, glad att den var så kortvarig, vet inte riktigt vad jag ska göra när jag inte vill läsa, blir som ett litet vacum...

   Radera
 16. Flott smakebit! Og godt at det er flere enn meg som spiser ostepop til frokost :):)

  -Anette
  www.anettesbokboble.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara det bästa i det här huset :)

   Radera
 17. Det är något jag har missat, både boken och själv jämföra ögonsfransar.
  Tur det för mina hade nog inte vunnit... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då kan du ju i alla fall använda mascara utan att det ser ut som du har lösögonfransar... :)

   Radera
 18. Ja, jisses. Minns alla jämförelser av diverse fysiska attribut i omklädningsrummet på högstadiet. Känner 1) att det är skönt att ha passerat 40 och 2) aaaahhhhhhh - jag har två tjejer som ska överleva detta också (och förstås även en son, men är det lika utseendefixerat i deras omlädningsrum?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en del som är bra med att bli äldre :) Tror det är värre i tjejernas, men det verkar som att trenden är att det blir mer utseendefixering för killar med. Tyvärr!

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)