fredag 24 januari 2014

Kyss mig först: problemen med att ta över någons identitet

Kyss mig först
Bild lånad från adlibris
Kyss mig först av Lottie Moggach handlar om Leila som inte riktigt passar in i samhället. Hon lever ensam (i betydelsen att hon nästan aldrig träffar folk alls) efter att hennes mamma har dött och hon förstår inte sådana saker som ironi eller ofullständiga statusuppdateringar på facebook, hon tolkar det mesta bokstavligt. När jag läser om henne funderar jag lite på vilken störning hon kan ha, för det känns som att det finns en lindrig sådan i bakgrunden. På nätet blir hon medlem i ett forum som diskuterar filosofiska och moraliska frågor, hon uppmärksammas av grundaren av forumet vilket blir en bekräftelsekick för henne. När sedan ledaren kontaktar henne för ett specialuppdrag nappar hon stolt. 

Uppdraget är att ta över Tess identitet. Tess planerar att begå självmord och vill inte att hennes släkt och vänner ska sakna henne så de gör upp en plan där Leila ska uppdatera fb och mejla i Tess ställe, på Tess sätt. Ganska snart får vi veta att det är något som gått fel, inklippt i handlingen ovan är bitar där Leila är i Spanien och forskar efter vad som har hänt Tess. Något som komplicerar saken ytterligare är att Tess efter "försvinnandet" kontaktas av en gammal pojkvän som börjar flirta över fb med stackars oerfarna Leila och hon blir intresserad, vilket blir lite komplicerat eftersom han tror att hon är Tess.

Omdöme: Det finns bitar i boken som är ganska underhållande och andra som är mer tragiska. Flirtandet med Tess gamla pojkvän är båda. Däremot är det väldigt sällan spännande, det är mer åt segt-hållet. Visst det är intressant att man lär känna och tar över någons identitet, men det är väldigt många detaljer, och även avsnitten från Spanien dras ut utan att det händer vidare mycket. Och visst, alla böcker behöver inte vara spännande och händelsefulla, men när baksidestexterna försöker sälja in den som "skrämmande och tankeväckande", "en strömvirvel av besatthet" så landar åtminstone mina förväntningar någon annanstans än den här texten.

Ett inlägg med ett litet kort smakprov som jag skrev i början av boken finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)