torsdag 1 mars 2018

Läsmånad: februari-2018

  The Theory Of Everything [DVD] [2015] 
Finns bl.a. på cdon             Finns bl.a. på cdon                Finns bl.a. på cdon             Finns bl.a. på cdon
Hoppsan, vågar knappt skriva det, men... jag är tillbaka?! Efter att inte ha bloggat och dessvärre också tappat läslusten några månader så känns det som att jag har vaknat till liv igen och det är så väldigt skönt. Fick för mig att jag bloggade nästan hela hösten, men när jag ser inläggslistan så var mitt sista "egna" inlägg (som alltså inte var en fast punkt som läsmånad och smakebit) i augusti och då blev det bara tre. Men nu känns det alltså bra igen :)

Min ena bokfavorit den här månaden var Vei, en grafisk serieroman som utspelar sig bland asamyterna, men som känns helt ny. Den läste jag ut och sen läste jag om den dagen efter igen :) Den andra favoriten var Holes (Ett hål om dagen) av Louis Sacher som märkts upp som en tonårsbok, men som jag skulle kategorisera som en allåldersbok. Det har blivit mer film och tv än böcker, har ju haft sportlov :) The Theory of Everything var en ny favorit, The Full Monty en äldre. Bland tv-serierna var The Leftovers oväntat bra, rekommenderas.

Bloggningen har ju kommit igång i en liten smal stril och jag är nog mest nöjd med att jag faktiskt har skrivit om alla månadens böcker. Alla är inte publicerade än, men de ligger färdigskrivna och väntar även om Burn nog kan få ligga ganska länge, ska se om jag har något att skriva om böckerna närmast före i serien först.

Statistik:
Lästa böcker: 9 (3 barn, 2 fakta, 1 grafisk)
Lästa sidor: 2240
Böcker på svenska: 7, engelska: 2                                Böcker av kvinnor: 3, män: 2, kombo 4
Nya författare för mig: 4                                                 Antal länder: 3
Del av serie: 5 (2 påbörjade, 2 avslutade/up to date)
6 böcker av svenska författare
2 böcker av amerikanska författare
1 bok av en brittisk författare

Böcker:
16. Holes - Louis Sachar  4+/5   *månadsfavorit*
15. Herrefolket - Lisa Hågensen   3+/5
14. Burn - Nevada Barr   3+/5
13. En mördarkatts dagbok - Anne Fine  (barn, högläsning)  4-/5
12. Vei: bok 1 - Sara Bergmark Elfgren & Karl Johnsson (grafisk)   5-/5   *månadsfavorit*
11. Hur jag lärde mig förstå världen - Hans Rosling & Fanny Härgestam (non-fic, biografi)  4/5
10. 101 historiska misstag - Daniel Rydén (non-fic)  3+/5
9.   Handbok för superhjältar: 2 - Den röda masken - E & A Våhlund (barn, högläsning)  4/5
8.   Handbok för superhjältar: 1 - Handboken - Elias & Agnes Våhlund (barn, högläsning)  4/5

Film: 
The Theory of Everything, tv 8. Suverän film! Om Stephen Hawking och Jane Wildes liv tillsammans, från åren som doktorand på Cambridge till världsberömd fysiker. Lider med Stephen i hans sjukdom, men kanske ännu mer med Jane som förväntas klara så mycket. Ett under att hon inte går sönder.
Stolthet och fördom, tv 8. Har sett den här hur många gånger som helst och det här kommer inte att vara sista. Som jag gillar den här filmen :)
Jason Bourne, dvd. Lånade den från biblioteket, visade sig att jag gjort det en gång tidigare... Okej, men tycker bättre om originaltrilogin, det känns inte som att det kom något nytt ur den här.
The Full Monty, tv 8. Mycket njutbar film med en strålande Robert Carlyle i huvudrollen. Såg den för flera år sen, men den tåldes att ses igen. Om arbetslösa stålarbetare som bestämmer sig för att strippa i ett försök att skaffa pengar. Rolig, men med en hel del underliggande ångest hos många av karaktärerna. Märker att jag identifierar mig med knubbige Dave och hans usla självbild.
The Intern, tv 4. Pensionerad man får praktikplats på ett internetbaserat modeföretag. Mysig feel-goodfilm om vänskap som överskrider fördomar.
Everest, tv 3. Bra film, får mig att aldrig nånsin vilja bestiga ett berg, verkar rent för djävligt tungt. Har sett den har en gång innan, men blir ändå lika irriterad av alla missbedömningar som ledde till så många dödsfall 1996.
One Chance, sjuan. Småputtrig film om mobbade Paul Pott som vann brittiska Talang.

Tv: 
Britannia, säsong 1, Hbo. Okej serie om hur romarna invaderade och erövrade Britannien genom att använda klanernas inbördes fiendeskap. Tror inte att den är vidare historiskt korrekt, känns ganska mycket som fantasy, men sevärd och händelserik.
Divorce, säsong 1-2, Hbo. Om ett par som tar ut skilsmässa efter att en otäck händelse på ett kalas fått dem att fundera på sina liv. Välspelat och välskrivet med flerdimensionella karaktärer, kan tänka mig att många som gått igenom skilsmässor kan känna igen sig, men jag fastnar inte riktigt för personerna.
The Leftovers, säsong 1-3, Hbo. 2 procent av jordens befolkning försvinner spårlöst under en ödesdiger sekund den 14:e oktober. Tre år senare brottas de som är kvar med många frågor som: vad var det som hände? Fanns det en anledning till att just de valdes ut? Kommer de tillbaka eller kommer fler försvinna? Riktigt bra skådisar och intressanta karaktärer och handlingen i stort är lysande med en underliggande ångest hos de allra flesta mest hela tiden. Hade svårt för dödshallucinationerna i sista säsongen dock och de avsnitt som i princip bara var "efter detta" drog ner betyget för hela serien (ligger väl nu på en svag fyra). Blev glad att man faktiskt fick ett slags svar i sista avsnittet.
Casual, säsong 3, Hbo. Om två dysfunktionella syskon och deras ganska plågsamma försök att hitta någon som kan älska dem. Helt okej, men tror jag hade uppskattat den mer om det inte gått så lång tid sen jag såg säsong 2, tog ett tag att återknyta kontakten.
Knightfall, säsong 1, Hbo. Om tempelriddare och kungafamiljen i 1200-talets Frankrike och en jakt på den heliga gralen av multipla parter. Många karaktärer att hålla reda på och generöst handhavande av historien, men kul tidsfördriv.
Our Cartoon President, Hbo. Tecknad parodi på trumpfamiljen. Bitvis kul, men lite för snäll.
Last Week Tonight with John Oliver, Hbo. En ny säsong har äntligen börjat och det här är ofta vasst och aktuellt. Tycker om Oliver, men han kan bli lite väl exalterad.

2 kommentarer:

  1. Kul att du är tillbaka :) Theory of Everything är verkligen bra. Tack för påminnelsen om The Intern. Jag ville se den på bio, men har glömt bort den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Tyckte The Intern var mer mysig än väldigt bra, men trevlig att se framför tv:n.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)