lördag 17 februari 2018

Handbok för superhjältar: E och A Våhlund

Handbok för superhjältar. Handboken (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns även på adlibris
Elias och Agnes Våhlund har hittills kommit ut med två böcker i serien Handbok för superhjältar, Handboken och Den röda masken, och två till är planerade. Jag har läst båda två för mina förstaklassare och det har varit en succé! De handlar om Lisa som tillfälligt bor hos sin mormor och som på sin nya skola mobbas av tre killar utan att någon hjälper henne, eller ens verkar se. Så hittar hon en handbok för superhjältar på biblioteket och börjar hårdträna för att lära sig tre superskills.

Handbok för superhjältar. Röda masken (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns även på adlibris
Böckerna har en härlig lay-out med färgstarka bilder som sträcker sig över hela sidorna och ganska små textrutor som lagts på. I en facebookgrupp för lärare fanns bilderna att få som power point-bildspel (utan text) och jag tror att den massiva storleken som blir när man visar upp dem på projektorn bidrog till att så omedelbart fånga barnens intresse, lättare att sugas in i dem när de visas på duk än när man får se bilderna lite snabbt när boken visas upp (som det lätt blir när man högläser för en hel klass).

Jag gillar historien också. Mobbingen, Lisas utstående öron och den frånvarande mamman gör att man lätt känner för henne och jag gillar hur det varken är vidare lätt att lära sig behärska superkrafterna eller att en hjältestatus inte heller automatiskt löser alla problem. En del att diskutera kring :) Nu ser vi i klassen fram emot tredje boken som kommer någon gång efter påsk. Tror att böckerna med sin begränsade textmängd dessutom skulle fungera alldeles utmärkt för de som ganska nyss kommit igång med sin läsning.

2 kommentarer:

  1. Jag är lite nyfiken på dessa faktiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevliga böcker, korta, lättlästa och tydliga, men hade jag inte undervisat den åldersgruppen (alternativt haft barn i rätt ålder) så hade jag nog hoppat dem.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)