fredag 4 mars 2016

Tigern: Jupiter Josephsson

Foto: Urban Jörén
Teaterföreställningen Tigern kategoriseras som "mockumentär" av Jupiter Josephssons Theatre Company. Man får träffa en del av befolkningen i en medelstor europeisk stad där en tiger en dag rymde från djurparken. Pjäsen består av vittnesmålen från de som stött ihop med tigern under dess timmar i frihet.

Man får bland annat höra om hur det gick när det missbrukande paret lät tigern fotograferas med turister mot pengar, om den gamle ensamme mannen som äntligen fick någon att prata med och som dessutom hjälpte till med att skrämma bort tonårsligisterna från grannskapet samt från bankdirektören, turisten, busschauffören etc. Några icke-mänskliga karaktärer som en gråsparv och en bil bidrar också med synpunkter.

Det är fem mycket duktiga skådespelare som spelar 23 roller och trots mestadels (men inte enbart) grundläggande rekvisita så bryts inte illusionen. Det var en fantastiskt rolig och absurd föreställning och jag skrattade nästan oavbrutet. Skrattet tenderade dock att fastna i halsen lite då och då, för tigern var så mycket mer än en tiger - hon var också flyktingen, tiggaren, den psykiskt sjuka eller bara den allmänt oönskade. Kommer den turnerande föreställningen till dina hemtrakter tycker jag absolut att du ska gå och se den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)