måndag 29 september 2014

Tematrio: Min, min, bara min

I veckans tematrio ger Lyran uppdraget att lista en trio böcker med possessiva pronomen i titlarna. Visade sig att det inte var så gott om dem bland mina böcker i hyllan som jag fått för mig, men fick ihop en läsvärd trio till slut.
  • Mannen i mina drömmar av Curtis Sittenfeld: man får nedslag i Hannahs väg från tonåring till vuxen och följer hennes funderingar kring män. Hur mycket man kan offra för att få rätt pojkvän (eller bara känna sig normal) är ganska tragiskt.
  • Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman: en samling brev och reflektioner till hans väldigt nya son. Rör sig från några rader till flera sidor och från hysteriskt roligt till ganska känslosamt. Mina favoriter tenderar att vara de hysteriskt roliga och lagom långa, som hur man kan förklara religion med ett bagageband.
  • Janne min vän av Peter Pohl: hans debutbok om vänskapen mellan Krille och den mystiskt uppdykande Janne. Janne som gör hans liv mycket mer spännande, men samtidigt är det något som känns fel och hotfullt.

söndag 28 september 2014

Smakebit på søndag: Dime Store Magic

Dime Store Magic (pocket)
Bild lånad från bokus
Jag började läsa den tredje boken i Kelley Armstrongs serie Women of the Otherworld idag, och istället för varulven Elena så är det en häxa som var med i förra boken som är huvudperson. I utdraget så försöker någon sätta dit henne för mordet på hennes advokat, ett mord hon inte har begått, och hon är förd till polisstationen för förhör:

    “I know you didn’t do this alone,” she said. “I heard what happened to Grantham Cary. I doubt Mr. Universe could do that to a person, let alone a young woman your size.” 
    So this was the good cop. The one who was supposed to make me spill my guts, an older woman, maternal, understanding. I wanted to leap to my feet and tell her to take her act and go. 
    As I sat there, I realized why such an overused police routine worked. Because, after hours of being yelled at and made to feel like a lowlife degenerate, I was desperate for validation, for someone to say, “You’re not a cold-blooded killer and you don’t deserve to be treated this way." 
    I knew this woman didn’t give a damn about me. I knew she only wanted a confession so she could high-five her colleagues watching through the one-way glass. Yet I couldn’t help wanting to confide in her, to gain a smile, a look of sympathy. But I knew better, so I fixed her with a cold stare and said, “I want a lawyer.” 
    A smirk tainted Flynn’s warmth. “Well, that could be difficult, Paige, considering he’s just been taken to the morgue. Maybe you don’t understand the seriousness—"

Fler smakbitar finns på bloggen Flukten fra virkeligheten. Ha en trevlig söndag :)

fredag 26 september 2014

Bokbloggsjerka: Seriers beständighet

Dead Ever After: A Sookie Stackhouse Novel
Bild lånad från adlibris,
serien finns även på svenska
I veckans jerka vill Annika att vi tänker på den längsta serien vi läst och funderar på om den förändrar sig under seriens gång. Den längsta som jag läst (förutom fem-, Kitty- och Lotta-böcker som liten) är nog The Sookie Stackhouse Novels, TSSN, av Charlaine Harris som är tretton böcker lång plus spridda noveller.

Det var Twilight som på allvar fick upp mina ögon för vampyrböckernas charm och när jag sedan började läsa TSSN så kändes Twilight väldigt blek i jämförelse. Det här var riktiga vampyrer som ofta var grymma, som såg sig själva som mänsklighetens övermän, men ändå var sårbara för saker som silver och solljus. Dessutom var hjältinnan mycket mer företagsam.

Tycker serien börjar riktigt bra i Dead Until Dark och sedan blir allt bättre fram till femte boken, Dead as a Doornail. Så kommer någon mellanbok, bland dem From Dead to Worse, i min "recension" om den så kallade jag den för städning - en massa trådar klarades upp, och sedan fortsatte serien lika bra. Men sedan börjar den upprepa sig, saker börjar gå i långbänk och jag satt och tänkte att Harris har gått med på ett för långt kontrakt, att det hade varit läge att avsluta den åtminstone runt den tionde boken Dead in the Family. De sista två böckerna lider bägge av ett slags "så levde de lyckliga"-epilog, förutom att istället för en kort epilog (som kan vara irriterande nog) så drar alla karaktärers lyckliga framtid ut över böckerna med lyckliga förhållanden, graviditeter och småbarn für alle.

I den allra sista boken, Dead Ever After, så går Harris bitvis ifrån sitt första-persons perspektiv och vi får se saker som planeras av andra personer, vilket efter så många böcker kändes både jätteovant, men ganska välkommet eftersom det drev upp spänningen lite. Så sammanfattningsvis: en serie att älska, men lite för lång.

torsdag 25 september 2014

Häxorna: Roald Dahl

Häxorna
Bild lånad från adlibris
Häxorna av Roald Dahl handlar om en liten pojke som förlorar sina föräldrar i en olycka och som sedan får bo med sin mormor (inte så sorgligt som det verkar). Mormodern kommer från Norge och är expert på häxor så hon lär honom hur han ska känna igen dem och berättar om hur illa det kan gå. Så åker de på semester och medan han leker i en konferenssal så fylls salen av häxor som planerar för hur de ska utrota Englands alla barn. Skräckslagen gömmer han sig bakom en skärm och precis när de är redo att ge sig iväg från salen så är det en häxa som får vittring på honom och skriken att "det luktar bajs, det luktar hundbajs" sprider sig i salen och jakten börjar.

Omdöme: Läste den här för mina tvåor och de tyckte mycket om den. Det händer mycket och det är spännande, fantasirikt och roligt. Som uppläsare tyckte jag däremot att den var lite jobbig ibland, för i nästan alla samtal, och det finns många, så skriker, ropar eller utropar karaktärerna det de ska säga, oavsett hur vardagligt eller banalt det är. Till slut bytte jag helt enkelt ut en hel del av anvisningarna mot enkla sa, undrade och svarade. Vet inte om det är att rekommendera när man läser högt, men fick nog av att skrika fram halva boken. Quentin Blakes illustrationer är klockrena.

onsdag 24 september 2014

Diamantsvärdet och träsvärdet 1: Nick Perumov

Diamantsvärdet och träsvärdet. D. 1
Bild lånad från adlibris
Diamantsvärdet och träsvärdet 1 av Nick Perumov är den första boken av tolv (eller kanske snarare den första av fem böcker i tolv delar). Den utspelar sig i ett kejsardöme som förr var hem åt danker, alver, gnomer, friborna och orcher bland andra. Sedan kom människorna och tog över i blodiga slag och sedan dess är de ursprungliga invånarna inte mycket mer än vatten värda.

Vi får följa flera olika huvudpersoner. Mina favoriter är den unge kejsaren som upptäcker att han inte är mycket mer än en marionett, dankerflickan Agata som är slav åt en kringresande cirkusdirektör och legoknekten Fess. Boken börjar strax före det årliga dödsregnet och Agatas cirkussällskap slåss mot klockan för att hinna fram till nästa stad innan det bryter ut. En magiker reser in i staden de är på väg till och han skuggas i sin tur av Fess. Samtidigt börjar kejsaren planera för hur han ska slå sig fri från magikernas överväldigande inflytande i huvudstaden.

Omdöme: Det blir en blodig historia, men otäckare än döda kroppar och tortyr är för mig hur människorna behandlar de andra raserna. Det är hatfyllt och fördomsfullt på alla nivåer. Till exempel så kostar det mer och är svårare för ickemänniskor att resa in i landet, de kanske inte får idka handel alls och därmed hamnar i svält, de måste ha stora träplakat runt halsen så att alla ser vilka de är och det gör ingenting alls att misshandla eller döda danker. Vi får ju följa både människor och folk från andra raser och ser det hela ur flera olika synvinklar. Roligt nog är kvinnorollerna starka i boken.

Tycker att boken är ganska bra, speciellt när kapitlena handlar om mina favoriter, men jag tycker att det är väl mycket magi. Magikerna är så fruktansvärt starka, och magin så otrolig, att det blir lite slagsida i historien, det blir för mycket helt enkelt. Ska läsa del 2 också för att känna efter om det här verkligen är något för mig, är inte helt övertygad.

tisdag 23 september 2014

Tematrio: 1, 2, 3, på det fjärde ska det ske, på det femte...

I Lyrans tematrio den här veckan tipsas det om böcker med räkneord. Lyran själv nämner den fantastiskt bra 1984, mina tips är inte lika klassiska, men fick av någon outgrundlig anledning för mig att alla skulle ha siffran 5 med  :)

  • High Five av Janet Evanovich: Här finns en hel serie glad-deckare om 21 böcker med räkneord i titlarna, i nummer fem går bounty hunter-karriären sådär för Stephanie Plum och hon skaffar sig extrajobb som inte alltid går sådär jättebra och ibland är rent livsfarliga.
  • The Fall of Five av Pittacus Lore: Den fjärde boken om hur nio ungdomar från planeten Lorien kämpar mot mogadorierna som förstört deras planet och som nu vänt blickarna mot jorden. Inte världens bästa och mest logiska sci-fi, men jösses vad fast man blir när man läser.
  • Den sista får bli Den femte vågen av Rick Yancey även om det kanske egentligen är ett ordningstal... Om när jorden blir attackerad av utomjordingar som iscensatt katastrofer (ingen el, fågelburen pest etc.) och när den femte katastrofen inleds finns inte många människor kvar. De som finns vågar dessutom inte lita på varandra...

måndag 22 september 2014

Nordiska väsen: Johan Egerkrans

Nordiska väsen
Bild lånad från adlibris
Nordiska väsen av Johan Egerkrans är en uppslagsbok över väsen som finns i nordisk mytologi. En del väldigt kända som Näcken och tomtar, andra är sådana jag inte visste om fanns som källrå och bäckahästar.

Efter en introduktion där det framför allt präntas in vikten av att behandla alla väsen med respekt (de ger gärna igen annars) så presenteras väsen efter väsen i ganska korta texter. Till texterna kommer fantastiskt vackra bilder fulla med små detaljer som får mig att sjunka ner i dem på samma sätt som jag gör när jag läser Pettson och Findus (även om bilderna är helt olika). Jag läste den här på ett par dagar och tror väl inte att det är riktigt så man ska göra, texterna flyter samman efter ett tag, men det blev hela tiden "bara en till".

En del i texterna är sådant man vet, annat nytt och en del är sådant där man har en helt annan uppfattning än författaren. För mig gällde det sista framför allt delarna om älvor och vättar. "Mina älvor" är inte alltid små, älvkillar kallas inte alver (det är en annan art) och vättar ser inte ut som sorkar med kläder på. Antar att hur man ser sina väsen har en del att göra med vilka böcker man läst :)
Jätte, bild lånad från Nordiska väsens hemsida

söndag 21 september 2014

Smakebit på søndag: Bitten

Bitten (häftad)
Bild lånad från bokus
Dags för en smakebit på Bitten av Kelley Armstrong innan jag kryper till kojs. Jag har läst runt hundra sidor och det börjar hända lite saker nu :) Boken handlar om Elena, en varulv som försöker bryta sig loss från sin flock och skapa sig ett nytt liv med så normala saker som pojkvän och jobb. Hon kallas tillbaka när flocken får problem med att någon dödar människor och lämnar deras sargade lik alldeles för nära högkvarteret och invånarna i staden börjar jaga de "hundar" de tror är ansvariga för attackerna. I utdraget har hon nyss kommit tillbaka till högkvarteret, men är fortfarande inte säker på om hon ska stanna, det finns många anledningar till att hon lämnat:

    Clay only shrugged. He was leaning back in his seat, eyes watching me, lips curved in a pensive smile that set my teeth on edge.    
    "What the hell do you want?" I said.    
    His smile turned to a grin, white teeth flashing. "You. What else?"    
    "Where? Right here? On the floor?"    
    "Nah. Not that. Not yet. Just the same old thing I always want. You. Here. For good."    
    I wished he'd stuck with my interpretation. 
    He caught my eye. "I'm glad you're home, darling. I missed you."    
    I nearly tripped over my feet running from the room. 

Fler smakbitar finns på Maris blogg. Ha en trevlig söndag! Och här finns inlägget jag skrev efter läsningen.

onsdag 17 september 2014

The Eternity Cure: Julie Kagawa

The Eternity Cure
Bild lånad från adlibris,
finns även på svenska
The Eternity Cure av Julie Kagawa är fortsättningen på den suveräna The Immortal Rules där Allie blev vampyr. Hennes lilla grupp med mänskliga följeslagare är tryggt framme vid det mytomspunna Eden och hon är återigen ensam. Hennes vampyrliv har pågått några månader och hon är på jakt efter sin skapare Kanin. Hon kan om nätterna känna hur han blir torterad och i vilken riktning hans kropp befinner sig och hon följer idogt spåret som ibland verkar streta åt två håll. *Spoiler på början av boken, markera för att läsa* När dragningen är så stark att hon nästan kan ta på den visar det sig att hon följt fel spår, i änden på det här väntar hennes "bror" som gjorde sitt bästa för att ta livet av henne i förra boken, ett faktum som ingen av dem är helt redo att glömma och förlåta. Det visar sig att han också vill ha tag på Kanin och hon slår motvilligt följe med honom. Tillsammans letar de sig fram till New Covington, där det röda lungviruset har vaknat till liv igen och människor dör i förfärande takt. En liten grupp friska människor har gömt sig i kloakerna under staden och där återser Allie en gammal vän.

Omdöme: Gillar den här! Allie får lära sig mer om vampyrlivet och det händer mycket, men det allra bästa är relationerna och frågan vilka man kan lita på. Att man så sällan är säker gör läsningen lite extra nervig, vilket är som det ska vara för det är inte helt ovanligt med en metaforisk kniv i ryggen :) Jag tycker den första delen var något bättre, men det är fortfarande sträckläsning. Önskar att jag hade haft tredje delen till hands när jag avslutade den här, för cliff-hangern i slutet ger en ganska jobbig "boksmälla".

tisdag 16 september 2014

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten: Pierre Szalowski

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten
Bild lånad från adlibris
Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski var en sådan där bok som jag plockade upp utan att riktigt veta vad den handlade om, mer än att den beskrivits som en må bra-bok. Den visade sig handla om en kille på elva år som får reda på att hans föräldrar ska skiljas och han ber himlen om hjälp. Svaret blir en massiv isstorm med elavbrott och stängda skolor som följd och den förändrar livet för både honom och grannarna.

Omdöme: Jag tycker inte om den här. Det är en intressant titel och lockande omslag, men det räcker inte långt. Jag har läst hur många positiva omdömen som helst om den här, men är tydligen stöpt i en annan form, har jätteproblem med att karaktärerna är sådana schabloner och att allt löser sig så ini norden gulligt. Tycker också att språket ofta är ganska styltigt och onaturligt. Resten av det här inlägget kommer bli massiva spoilers för att få ur mig det som jag stör mig mest på, rekommenderar dig att hoppa över det om du funderar på att läsa boken.

*Spoilers nedan*
Huvudpersonen är en namnlös kille på elva år. Att han fortfarande har ett magiskt tänkande där han tar på sig skulden/förtjänsten av isstormen känns inte logiskt, han hade behövt vara några år yngre för att det skulle fungera för mig.

Föräldrarna som ska skilja sig har uppenbart haft problem länge med en fru som irriterar sig på att mannen är så väldigt passiv. Ändå så vänds allt när pappan tar ett initiativ och leder grannarna i en evakuering av ålderdomshemmet. Att evakueringen dessutom genomförs så smidigt av det udda teamet jämfört med räddningspersonalen att den riktige insatsledaren blir helt

måndag 15 september 2014

Tematrio: Me, myself and I

Lyran fortsätter med sina grammatikbaserade trios, med den något oroväckande förskriften att de ändrats sen hon lärde sig dem? Personliga pronomen är det i alla fall den här gången och vad kan vara mer personligt än "jag"? Så det fick det bli.
  • Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson - mycket läsvärd, gripande och lärorik bok om Miriam/Malikas upplevelser i koncentrationsläger och som flykting i Sverige.
  • Tell the Wolves I'm Home av Carol Rifke Brunt - underbar bok om ensamhet, syskonrelationer, en död favoritfarbror och mannen som kanske dödade honom.
  • One last Thing before I go av Jonathan Tropper - om Silver som blir sjuk och avslöjar de mest obekväma saker för folk. Min näst bästa Tropper efter Sju jävligt långa dagar.
Och så hittade jag dessutom några med du och dig som nästan blir en liten historia och vem kan motstå det?
  • Du gör mig galen av Matthew Quick - finns också som film, jag tycker inte om någon av dem. Filmen är för gullig och sentimental, boken är skriven detaljerat och styltigt på samma sätt som The Curious Incident of Dog at the Night-time.
  • Ingen skulle sakna dig av Michelle Gagnon - klockren. Spännande om ensam tjej som vaknar upp i lagerlokal efter medicinska experiment har utförts på henne. De som gjort dem är mycket angelägna om att få tag på henne igen...
  • Du glömde säga hej då av Sarah Dessen - trevlig bok om tjej som flyttar ofta och tar nytt namn och ny personlighet på varje ställe hon kommer till. I botten ligger föräldrarnas skilsmässa och rotlöshet.

söndag 14 september 2014

Smakebit på søndag: Finnikin of the Rock

Finnikin of the Rock (häftad)
Bild lånad från bokus
Söndag och snart dags att gå och rösta :) Ska bara servera en smakbit från Melina Marchettas fantasy Finnikin of the Rock först. Det är den första delen av tre som handlar om det lyckliga landet Lumatere där katastrofen slog till för tio år sedan och gjorde hälften av befolkningen till flyktingar:

Until the five days of the unspeakable. 
    When the king and queen and their three oldest daughters were slaughtered in the palace and Princess Isaboe was slain in the Forest of Lumatere. 
    When Balthazar’s bloody handprints were found splattered on the kingdom walls and the people of Lumatere, seeking someone to blame, turned on one another. 
    When the despised cousin of the dead king entered the kingdom with six hundred of his men and began to burn the Forest Dwellers in their homes. 
    When Captain Trevanion was arrested for treason and sent to a foreign prison and his beloved Lady Beatriss died delivering a stillborn baby in the palace dungeon. 
    When Seranonna, the matriarch of the Forest Dwellers, cried a blood curse as she burned at the stake, a curse that caused the land to shudder and split the earth, that swallowed those who failed to run from the fury of its jaws, that crumbled village homes and shook the palace to its foundations.
    Those who could escaped to the Valley of Tranquillity, outside the kingdom walls, trampling their neighbors who were left behind. And then the dark forces of the curse entombed the kingdom, dividing the people in two.

Finnikin är en av flyktingarna och han reser världen runt för att dokumentera deras öde för att det inte ska falla i glömska och för att försöka få ett nytt land åt sina landsmän någonstans, inget som de som styr de andra länderna är vidare intresserade av. Så får han kontakt med en ung kvinna som påstå att hon kan gå i andras drömmar och att kronprinsen Balthazar lever och att det är dags att återvända. Lättare sagt än gjort. Riktigt bra än så länge :)

Inlägget jag skrev när jag läst ut boken finns här.

Fler smakbitar finns återigen att botanisera bland på Maris blogg Flukten fra virkeligheten.

Bokbloggsjerka: recensioner

jerka11
I helgens jerka undrar Annika hur vår recensionsprocess ser ut? Min haltar alltsom oftast. För tillfället ligger nästan tio böcker på kö, och det är tyvärr inget ovanligt. Ibland sätter jag upp mål som "två recensioner om dagen tills jag kommit ikapp", men det brukar inte gå så bra, bäst går det i regel innan en ny månad när jag vill beta av lite gammalt. När jag då sedan sätter mig och skriver så blir det oftast de senast lästa först. När jag väl har fått ihop en hög recensioner så slappnar jag av igen och sätter de jag skrivit som tidsinställda inlägg tills de är slut och jag är hopplöst efter igen.

Jag tycker det är lättast att skriva om böcker jag inte tycker om, har lättare för att se vad jag stör mig på än vad det är som gör att jag faller pladask. Med bra böcker vill jag ju dessutom försöka förmedla vad som gör boken så bra och få andra att älska den och det kan vara ganska svårt.

onsdag 10 september 2014

High Five: Janet Evanovich

High Five (häftad)
Bild från bokus
High Five
Bild från adlibris
High Five av Janet Evanovich är den femte om bounty huntern Stephanie Plum och affärerna går trögt, det finns inte många som smitit från borgen det senaste. Desto mer tid att lägga på att leta efter morbror Fred som försvunnit spårlöst. Stephanie följer efter de spår hon kan hitta, medan någon följer efter henne, någon som säger att Fred är skyldig honom pengar. En man, Ramirez, som hon hjälpte till att fånga i första boken har blivit utsläppt från fängelset och han har som sitt nya mål att få Stephanie att träffa Jesus.

Bristen på jobb gör att Stephanie ligger lite efter med räkningarna och hon får provjobba för Ranger med lite jobb i gråzonen. Inget som hennes nästan-pojkvän (och polis) Morelli blir jätteglad över, speciellt inte när jobbet kommer med väldigt flashiga bilar mot ingen tydlig förpliktelse alls även om både Stephanie och Morelli har vissa farhågor.

tisdag 9 september 2014

Reaper Man: Terry Pratchett

Reaper man : a Discworld novel
Bild från adlibris
Reaper Man är den elfte i Terry Pratchetts skivvärldsserie. Den har två huvudpersoner, dels Döden som avskedas efter att ha blivit för mycket av ett subjekt, vilket visar sig i att han ibland tänker jag och funderar över sitt jobb, och dels trollkarlen Windle Poon som vi första gången får träffa på hans dödsfest (alla trollkarlar vet när de ska dö och firas då av ordentligt i ungefär samma stil som en pensionärsavtackning).

Döden får en liten tid prova på att leva ett vanligt liv och får arbete som dräng på en gård där hans vana att använda en lie kommer väl till pass. Windle dör mycket riktigt när han ska bara för att vakna lite senare när han ligger lik. Han är inte längre vare sig riktigt död eller riktigt levande. Hans före detta kollegor blir inte glada att se honom igen utan gör sitt bästa för att ta livet av honom igen, men med Döden frånvarande lyckas de inte. Windle är inte ensam om att inte dö ordentligt och livskraften i omgivningarna byggs upp till oanade höjder och staden börjar översvämmas av mystiska snöglober och självkörande kundvagnar, ibland ganska aggressiva sådana.

måndag 8 september 2014

Tematrio: Hurudana tingen är

I veckans tematrio håller Lyran kvar oss vid ordklasser, den här gången ska titlarna innehålla adjektiv. Det visar sig vara färre titlar än man kan tro som har med dem och i vissa fall blev jag osäker och fick hoppa över titlarna ifall det inte alls var adjektiv. Dessutom tipsar jag helst om böcker jag tycker om så det var lite knivigt innan jag fick ihop en bra trio:

  • Den nya människan av Boel Bermann är en otäck skildring av vad som händer med Sverige och övriga världen när det först inte föds några barn alls, och sedan när folk till slut blir gravida igen så är de nya barnen inte alls som de gamla, och inte på något bra sätt.
  • Innocent Traitor av Allison Weir om niodagarsdrottningen Jane Greys korta liv och manipulerandet för att genom henne ta tronen, med tragiskt resultat.
  • The Wise Man's Fear av Patrick Rothfuss, andra delen i en episk fantasyserie där man får följa Kvothes liv från barn till vuxen. Både slitsam vardag och fantastiska äventyr finns med, och den är välskriven och rolig och det är lätt tat tycka om karaktärerna.

söndag 7 september 2014

Smakebit på søndag: The Wise Man's Fear

The Wise Man's Fear (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns även på svenska
Söndag och dags för nya smakebitar, som även den här veckan fått logi på AstridTereses blogg Betraktninger. Jag håller på med The Wise Man's Fear, andra delen i Patrick Rothfuss trilogi The Kingkiller Chronicle, något så ovanligt som en episk fantasy med välutvecklad humor. Huvudpersonen Kvothe berättar om sitt liv för en kringresande krönikör och man får höra om hans liv på universitetet, kärleken till Denna, hur han lär sig att använda svärd och mycket annat, hela tiden medan han är på jakt efter information om dem som mördade hans föräldrar.

Boken är på drygt tusen ljuvliga sidor, smakbiten kommer från andra kapitlet. Kvällen innan smakbiten kom en man in i baren och gick till anfall. Han var fullständigt rabiat och okontaktbar och pratade ett språk som ingen av dem kände igen. Slutsatsen blev att han var besatt av något ont väsen. Bast, Kvothes lärling, lyckades döda honom, men krönikören är fortfarande rädd:

Chronicler looked a little wild around the eyes. “But how can we be sure? It might be inside anyone in town right now. . . .”
    “It might be inside me,” Bast said nonchalantly. “Maybe I’m just waiting for you to let your guard down and then I’ll bite you on the chest, right over your heart, and drink all the blood out of you. Like sucking the juice out of a plum.”
    Chronicler’s mouth made a thin line. “That’s not funny.”
    Bast looked up and gave Chronicler a rakish, toothy grin. But there was something slightly off

lördag 6 september 2014

The Gospel of Loki: Joanne Harris

The Gospel of Loki
Bild lånad från adlibris
The Gospel of Loki av Joanne Harris är de klassiska asagudssagorna sett ur Lokes synvinkel. Det börjar med hur jorden skapades och den ständigt pågående kampen mellan Ordning och Kaos. Loke är en del av Kaos, men blir nyfiken på en man som flera gånger sätter sig utanför gränsen och söker kontakt.

Till slut tar sig Loke en kroppslig form och möter mannen, Oden, och bestämmer sig mot löfte om att bli en av gudarna följa med honom. Sedan berättar han de klassiska sagorna som Tors bröllop och Frejas smycke och förklarar varför han gjorde som han gjorde och hur de andra gudarna reagerade på det och på honom. Han känner sig ofta ganska missförstådd och blir alltmer avogt inställd till de andra. Så gror hämndlystnaden och Ragnarök närmar sig...

Omdöme: Lite kluven till den här boken, de klockrena personbeskrivningarna i bokens början lovar en roligare läsning än vad som faktiskt blir, speciellt i början där ordning, kaos och det skrivna ordet behandlas lite för filosofiskt för mig. Det jag gillar bäst är samspelet mellan Loke och de andra gudarna, hur de egentligen aldrig litar på honom utan ger honom skulden för allt som går fel och resultatet det får för dem själva. Han är ingen strykpojke som stilla tar emot och ofta hamnar jag som läsare på Lokes sida, vilket får en att tänka tillbaka på resonemanget om det skrivna ordet i början... Berättelserna är de gamla klassikerna med lite mer kropp än man ofta hört dem, men det är samtidigt en bok som är ganska lätt att lägga ifrån sig, jag upplever inte det där överväldigande suget efter att hela tiden läsa vidare som för mig kännetecknar en riktigt bra bok.

fredag 5 september 2014

Bokbloggsjerka: Böcker som sömnmedel?

jerka11
I veckans jerka undrar Annika om böcker får oss att somna eller istället håller oss vakna? Förutsatt att det är en bra bok så håller den mig vaken, ibland tills den är utläst vid fem-tiden på morgonen. En period vågade jag inte ens börja läsa böcker som jag trodde skulle vara svåra att slita mig ifrån förrän det var fredag, eftersom jag behövde sova för att orka upp till skolan och jobbet :) Håller på en väldigt bra bok nu, The Wise Man's Fear av Patrick Rothfuss, där jag läser det sista jag gör innan jag somnar, vilket gör att det första jag tänker på när jag vaknar är karaktärerna. Är lite som att vara i den världen. Härligt!

Böcker som lämnar en del att önska, som att det händer för lite och karaktärerna är för blaha, får mig inte att somna, men de får mig att göra andra saker än att läsa som slösurfa och titta på tv. Är det då en bok jag absolut inte tycker om så kan det bli ganska lite läst tills den äntligen är klar. (I augusti lade jag faktiskt ifrån mig en bok som jag börjat på, men inte kände för att läsa klart, kändes som en liten personlig seger.)

torsdag 4 september 2014

City of Heavenly Fire: Cassandra Clare

Mortal Instruments City of Heavenly Fire
Bild lånad från adlibris
City of Heavenly Fire av Cassandra Clare är den sista delen av The Mortal Instruments och Clary, Jace, Simon och de andra ställs på nytt öga mot öga mot Sebastian som nu är starkare än någonsin.

Det börjar med att institut över hela världen anfalls och de vuxna skuggjägare som är där tvingas dricka från the Infernal Cup, vilket gör dem till övertygade sebastiananhängare, eller dö. Som vanligt så är det styrande rådet ovilligt att lyssna på sina unga skuggjägare och håller envist fast vid hur saker och ting borde gå till vilket ger Sebastian än mer försprång. Så blir skuggjägarna förrådda av en av sina allierade parter och Clary och de andra ser sig ingen annan råd än att ge sig iväg till demonernas rike för att få tag på Sebastian innan allt är försent.

Omdöme: Jag var ganska tveksam till att läsa den här, var så besviken på femte boken, men den här var bättre, är glad att jag fick ett avslut på serien. Det som var största skillnaden för mig var att självföraktet som framför allt Jace dragits med i så många böcker äntligen inte hade en huvudroll. Överlag pratade de mer med varandra och var mer förlåtande mot sig själva vilket gör läsningen så mycket positivare.

Det jag gillat mest med böckerna är de snabba replikväxlingarna karaktärerna har, och det fanns
en del, men skulle gärna haft fler. På slutet blev det dessutom väldigt högtravande när alla försonas och betygar hur mycket de betyder för varandra, som t.ex. "We are all the pieces of what we remember. We hold in ourselves the hopes and fears of those who love us. As long as there is love and memory, there is no true loss." Om en eller ett par personer kläcker ur sig sådant här så kan jag överse med det, men nu är det väldigt många personer under ganska många sidor...

Samtidigt som den här serien avslutades så lades grunden för nästa. En grupp överlevande barn från Los Angeles-institutet och deras äldre syskon får huvudrollsperspektiv lite då och då utan att deras historia får ett avslut. Till det som förvärrar deras umbärande hör ett så statiskt råd att man nästan mår illa, det är ont om medmänskligheten där. Tveksam till att plocka upp den nya serien, tycker att Emma och Julian (två av barnen) känns lite för lika en del av personerna i den här.

Så bättre än senast, men inte på långa vägar lika bra och underhållande som början av serien är väl sammanfattningen. Skulle dessutom önska att Clare hade kortat ner sina böcker ganska rejält, det blir lätt mycket av samma. Här finns dessutom en liten kort smakbit som jag skrev från början av läsningen.

onsdag 3 september 2014

Four to Score: gladdeckare av rang

Four to Score
Bild från adlibris
Four to Score av Janet Evanovich handlar om Stephanie, en bounty hunter-novis. Hon letar efter en kvinna, Maxine, som anklagas för att ha stulit sin pojkväns bil och sedan smitit från rättegången. Stephanie har det inte lätt i den här boken, under letandet träffar hon på Maxines bekanta varav en del förlorat kroppsdelar och tiger som muren, hon får hotfulla meddelanden och saker runt om henne börjar brinna. Inte konstigt att hon till slut bryter ihop.

Omdöme: Four to Score (Fångat byte) är hennes fjärde om bounty huntern Stephanie Plum och hittills har de blivit allt bättre :) Böckerna har ju hittills varit underhållande glad-deckare med lite spänning däremellan, men i den här blev det dessutom så känslosamt att jag grät vid ett ställe. Gillar verkligen det. Det är fortfarande väldigt underhållande och jag skrattar högt ibland, men att jag ibland får känna ner i hjärteroten gör böckerna så mycket bättre.

Relationen med Morelli tar äntligen ett tveksamt steg framåt (kanske mest på grund av att Stephanie blir hemlös) och jag lider med Stephanie när hon försöker få någon sorts bekräftelse på förhållandet och Morelli inte ens kan sträcka sig till att köpa en hel ask kondomer (been there, done that). Fick honom att sjunka i anseende en del för mig, har alltid stått på hans sida innan. Sedan leder det hela till några av bokens roligaste scener med hans släktingar... Tycker den här serien är så bra just nu, läs!

Här finns en liten smakbit jag skrev från början av läsningen.

tisdag 2 september 2014

Läsmånad: augusti

Hann läsa ganska mycket i augusti, särskilt med tanke på att jobbet började i mitten av månaden. Lite drygt 7000 sidor, vilket är personligt rekord sedan jag började räkna. Har under månaden gått förbi förra årets 121 böcker :) Jag lade också ner en bok som jag börjat på, extremt ovanligt för mig, men jisses så skönt det var! Borde göra det oftare :) Boken ifråga var Agent 6 av Tom Rob Smith och är den tredje i serien som börjar med den andlöst spännande Barn 44. Boken i sig kanske är bra, men upptäckte att jag inte alls var sugen på att läsa om Stalins Ryssland och långa irrvägar (som i hans Det hemliga manifestet) just nu.

Har avslutat tre av mina utmaningar, kaos 2.0, läsutmaning och författartolvan. Ansträngde mig lite extra att pricka av det som saknades eftersom tre på tre drar igång nu och jag tyckte att det kunde vara skönt att ha lite mindre att tänka på. Liksom förra månaden är det en rejäl (minst sagt) övervikt av kvinnliga författare, 16 mot 2, den här gången blev det faktiskt så utan att jag tänkte på det alls. Och även den här månaden var över hälften av författarna från Usa, något som händer ganska ofta.

Jag har börjat på tre nya serier: Julie Kagawas The Blood of Eden om en alldeles "nygjord" vampyr i ett dystopiskt Usa plågat av sjukdomar och mutationer, Ann Rosmans deckarserie/historiska romaner om Marsstrand och en rysk fantasyserie av Nick Perumov: Diamantsvärdet och Träsvärdet. Hittills är Kagawa favoriten, hon blev t.o.m. en av månadsfavoriterna. Jag har också läst vidare några böcker på Evanovich serie om bounty huntern Stephanie Plum, och den blir bara bättre, svårt att hålla sig för skratt när man läser, så det blev den andra månadsfavoriten. Den typen av humor går hem så mycket bättre hos mig än den som finns i Terry Pratchetts (månadsbesvikelse) och Joanne Harris böcker. Vet inte om det är för att de senares karaktärer inte berör mig eller om det bara är det att det känns så konstruerat och smart som jag inte gillar. Avslutat serier har jag också gjort, Suzanne Collins härliga Underjordskrönika, sista delen av Clares The Mortal Instruments och Terrys Slated. De båda senaste har det gemensamt att jag gillade första boken i serien mest.

Statistik:
Lästa sidor: 7096                                 Lästa böcker: 19 (2 barn, 1 grafisk, non-fiction, 3 ljud) 
Böcker på svenska: 6, engelska: 13    Böcker av kvinnor: 16, män: 2, kombo: 1
Nya författare för mig: 4                       Antal länder: 4
10 böcker av amerikanska författare
5 böcker av svenska författare 
3 böcker av brittiska författare
1 bok av en rysk författare

Utmaningar:
Läsutmaningen: 5 - alla punkter avprickade :)
Kaosutmaningen 2.0: 1 - alla punkter avprickade :)          
Författartolvan: 1 - målet uppnått, tolv författare från listan är lästa :)
Hyllvärmare: 1

Böcker:
130.   Porto Francos väktare - Ann Rosman (ljudbok)
129.   Hot Six - Janet Evanovich
128.   Diamantsvärdet och träsvärdet, 1 - Nick Perumov
127.   Reaper Man - Terry Pratchett  -månadsbesvikelse-
126.   Själakistan - Ann Rosman (ljudbok)
125.   High Five - Janet Evanovich
124.   Four to Score - Janet Evanovich  *månadsfavorit*
123.   Three to get Deadly - Janet Evanovich
122.   Elvis: Sommarklåda - Tony och Maria Cronstam (grafisk)
121.   Two for the Dough - Janet Evanovich
120.   The Eternity Cure - Julie Kagawa
119.   The Gospel of Loki - Joanne Harris
118.   Fyrmästarens dotter - Ann Rosman (ljudbok)
117.   Shattered - Teri Terry
116.   The Immortal Rules - Julie Kagawa  *månadsfavorit*
115.   Gregor and the Code of the Claw - Suzanne Collins (barnbok)
114.   City of Heavenly Fire - Cassandra Clare
113.   Mandarinstunder - Lilian Bäckman (non-fic)  -månadsbesvikelse-
112.   Gregor and the Marks of Secret - Suzanne Collins (barnbok)

Film:
Fried Green Tomatoes, dvd, såg äntligen om den här härliga filmen. Hade för mig att det var en må bra-film av rang och lyckats förtränga att den var ganska mörk emellanåt, men på ett väldigt bra sätt.
Schindlers List, dvd, såg filmen med kompisen som jag var på Schindlers fabrik och Auschwitz med och vi kände ju definitivt igen oss. Hade glömt hur dokumentär filmen känns, var ju typ 20 år sedan jag såg den, och den dokumentära känslan gör filmen ännu lite hemskare.
Pay it Forward, tv, för söt och förutsägbar (kanske inte slutet, men det kändes å andra sidan ganska påhängt) om pojke som får i läxa att förbättra världen.
I lust och nöd, tv, med Meryl Streep och Jack Nicholson (och vad det är svårt att se dem som andra än just Meryl och Jack, nackdelen med megakändisar) som har äktenskapsproblem. Blev irriterad på hur snabbt hon förlät honom för hans otrohet, men lugnade mig lite när jag märkte att tilliten i alla fall tagit stryk.
Searching for Sugar Man, tv, dokumentär jag blev glad av, Rodriguez känns som en riktigt härlig människa

måndag 1 september 2014

Tematrio: Sånt man gör, t.ex. tuta, kör

I veckans tematrio ger Lyran uppdraget att göra en trio som innehåller verb.
  • Don't Turn Around (Ingen skulle sakna dig) av Michelle Gagnon. Handlar om Noa som vaknar upp nyopererad och inlåst i en stor lagerbyggnad. Hon lyckas ta sig ut därifrån och försöker ta reda på vad det är som hänt, samtidigt som de som opererade henne försöker få fast henne igen för att avsluta experimentet.
  • Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Om Miriam som lånade sin identitet från en judinna i Auschwitz och som levt med den enda sedan dess. Om upplevelser i koncentrationsläger, första tiden i ett nytt hemland och om ett liv där man låtsas vara någon man inte är på fler än ett sätt.
  • Dewey - the Smalltown Library Cat who Touched the World av Vicki Myron. Om en liten övergiven kattunge som får ett hem på biblioteket och blir kvar där, men även om "hans" bibliotikarie och livet i en liten småstad omgiven av majsfält i Iowa.