onsdag 24 september 2014

Diamantsvärdet och träsvärdet 1: Nick Perumov

Diamantsvärdet och träsvärdet. D. 1
Bild lånad från adlibris
Diamantsvärdet och träsvärdet 1 av Nick Perumov är den första boken av tolv (eller kanske snarare den första av fem böcker i tolv delar). Den utspelar sig i ett kejsardöme som förr var hem åt danker, alver, gnomer, friborna och orcher bland andra. Sedan kom människorna och tog över i blodiga slag och sedan dess är de ursprungliga invånarna inte mycket mer än vatten värda.

Vi får följa flera olika huvudpersoner. Mina favoriter är den unge kejsaren som upptäcker att han inte är mycket mer än en marionett, dankerflickan Agata som är slav åt en kringresande cirkusdirektör och legoknekten Fess. Boken börjar strax före det årliga dödsregnet och Agatas cirkussällskap slåss mot klockan för att hinna fram till nästa stad innan det bryter ut. En magiker reser in i staden de är på väg till och han skuggas i sin tur av Fess. Samtidigt börjar kejsaren planera för hur han ska slå sig fri från magikernas överväldigande inflytande i huvudstaden.

Omdöme: Det blir en blodig historia, men otäckare än döda kroppar och tortyr är för mig hur människorna behandlar de andra raserna. Det är hatfyllt och fördomsfullt på alla nivåer. Till exempel så kostar det mer och är svårare för ickemänniskor att resa in i landet, de kanske inte får idka handel alls och därmed hamnar i svält, de måste ha stora träplakat runt halsen så att alla ser vilka de är och det gör ingenting alls att misshandla eller döda danker. Vi får ju följa både människor och folk från andra raser och ser det hela ur flera olika synvinklar. Roligt nog är kvinnorollerna starka i boken.

Tycker att boken är ganska bra, speciellt när kapitlena handlar om mina favoriter, men jag tycker att det är väl mycket magi. Magikerna är så fruktansvärt starka, och magin så otrolig, att det blir lite slagsida i historien, det blir för mycket helt enkelt. Ska läsa del 2 också för att känna efter om det här verkligen är något för mig, är inte helt övertygad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)