fredag 27 februari 2015

Bloggsjerka: Det som började så bra...

jerka11
I helgens jerka undrar Annika om vi har blivit besvikna på någon serie som börjat så bra, men som sedan tappat i senare delar. Och jo, det är klart att det har hänt. En av dem är Robin Hobbs Farseer-trilogi där jag var helt såld under första boken Assassin's Apprentice (Mördarens lärling) som handlar om en liten oäkting som aldrig ens fått ett namn och som sedan lämnas till pappans hov och uppfostras till kungens egen lönnmördare. Så mycket ensamhet, jag led när jag läste. I del två och tre så hamnade serien i fantasyfällan av oändliga resor...

En annan serie som jag älskade i början var City of Bones (Stad av skuggor), framför allt Jaces karaktär och hans kaxiga, sarkastiska humor. Det var inget kul när hans självförakt tog över och han bara ältade hur han inte var något bra, och hur idén om arvssynd åt honom (så empatisk är jag...).

Åke Edwardssons serie om Eric Winter lade jag ner efter att sjunde boken, Segel av sten, varit så oändligt seg. Elizabeth George deckare om Barbara Havers och Thomas Lynley mötte samma öde, jag tror det var i boken När ingen ser. Så lång, men så lite som hände... Jag skulle kunna nämna fler serier, men nöjer mig här.

27 kommentarer:

 1. Jag har även med The mortal instrument i mitt svar. Precis som du störde jag mig bl.a. på karaktärernas eviga ältande av allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen tyckte jag också att det kändes som en trilogi som byggts på, efter tre böcker fanns ett naturligt avslut och sedan bara fortsatte det i oändlighet... Önskar att jag slutat efter de tre första :S

   Radera
 2. Jag läste några av Georges böcker men sen fick det vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar vara ganska många som gjort så :)

   Radera
 3. Svar
  1. När man upptäcker en ny som är bra - då blir man lycklig för att det finns så mycket att se fram emot :)

   Radera
 4. Vad tråkigt med Assassin's Apprentice! Det lät ju annars som en väldigt intressant idé.

  Jag gillade När ingen ser, men det tog ändå stopp för mig där. Har inte läst George sedan dess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första boken var så extremt bra, och de andra var inte usla, men det blev aldrig lika bra. Läste ut serien i alla fall :)

   Radera
 5. Jag slutade ju läsa böckerna om Erik Winter när författaren tog död på honom i tionde boken. Eller det var i alla fall vad alla trodde. Det har kommit två böcker till nu och dem har jag köpt, men inte läst. Jag tror att enda anledningen att jag fortsätter är att de utspelar sig i Göteborg och för en exil-göteborgare så betyder det igenkänning och hemlängtan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då höll du ut längre än mig, men så bor jag ju i stan så behöver inte längta hem... :)

   Radera
 6. Har precis läst klart Clares tredje och tänker fortsätta, men de fångar mig inte som jag hoppats... Och angående Guldkompassböckerna som jag tröttnade på så har de så många filosofiska lager och frågor om livet så till sist kändes det som om allt i dem var metaforer och det passade inte mig så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppföljningen, då stryker jag dem från listan helt, gillar inte när det blir filosofiskt alls :P

   Radera
 7. Intresset för bokserier har avtagit med åren, föredrar numera helst trilogier i sådana fall. Men har ju förstås svårt att låta bli Elizabeth Georges deckare ännu... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är serien bra så läser jag gärna många delar (Women of the Otherworld <3), men det tar emot mer och mer att börja på dem...

   Radera
 8. Elizabeth George började bra men tappade snabbt. Åke Edvardson gillade jag inte alls, gav upp efter tredje boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt när man lägger ner så pass snabbt istället för att tvinga sig vidare :)

   Radera
 9. Precis som när det gäller filmuppföljare så gäller det ju att sluta på topp. Men är den första en succé kan frestelsen bli för stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förlåter mer om första boken är bra, och hoppas in i det längsta på att det ska återupprepas :)

   Radera
 10. Assasin´s apprentice låter intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är suverän! Fortsättningen är okej, men jag tycker inte att den lever upptill starten.

   Radera
 11. Assasin´s apprentice låter intressant!

  SvaraRadera
 12. Jag skulle varit och lyssnat på Åke Edvardson idag men kände inte jag orkade riktigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad synd, men han kanske kommer tillbaka?

   Radera
 13. slutade också ganska tidigt med Åke Edwardson och lite senare med Elizabeth George

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det händer relativt ofta med deckare, men det kanske är för att de serierna tenderar att dra ut...?

   Radera
 14. Robin Hood har jag läst en bok av men vill gärna läsa fler, men blir lite tveksam när du säger sådär. Men kommer nog ge det en chans till! Elisabeth George har jag också med i mitt svar, nu är det många år sedan jag läste henne. Kanske det gör att jag gillar henne bättre? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Del två och tre av Robb var inte dåliga och det fanns många riktigt bra bitar, men jag kan bli lite trött på fantasy där de reser så otroligt långt, kan bli lite tradigt.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)