onsdag 11 februari 2015

Astronauten som inte fick landa: Bea Uusma

Astronauten som inte fick landa : om Michael Collins, Apollo 11 och 9 kilo checklistor
Bild lånad från adlibris
Astronauten som inte fick landa: om Michael Collins, Apollo 11 och 9 kilo checklistor är den något mastiga titeln på Bea Uusmas bok om den första månlandningen och Michael Collins, astronauten som åkte hela vägen dit, men som istället för att landa fick åka 42 varv ensam runt månen medan han väntade på att Niel och Buzz skulle bli klara att återvända till rymdkapseln.

Boken innehåller ett flöde av olika fakta om allt ifrån maten och rymdraketen Saturn 5 till vilka hobbies de tre astronauterna hade. Den går också in på hur oerhört stor den här händelsen var när den begav sig. Det är fascinerande läsning på samma sätt som Uusmas vuxenbok Expeditionen och det är lätt att leva sig in i historien. Vissa saker får det att rysa till, framför allt när det handlar om timmarna Michael var ensam, som hur Michael hittar en ny färg på månens baksida: det är så svart där att svart inte räcker för att beskriva det, eller att det är så tyst att han inte bara hör sina hjärtslag utan även ljudet när han blinkar och musklerna som knakar.

Omdöme: Läste den här som högläsningsbok för klassen, tvåor, och vi tyckte den var superintressant, mest sexor (högsta) och några femmor i betyg. Det är inte en bok man läser snabbt, det blir många diskussioner och funderingar och det finns en del bilder man vill detaljgranska innan man fortsätter till nästa sida, som hur raketen var uppbyggd inuti och de fantastiska bilderna på månen med jordklotet i bakgrunden. Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. Har aldrig hört talas om den här men den låter ju underbar. Måste låna hem till mig och barnen genast känner jag. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att kunna tipsa, hoppas den går lika bra hem i din familj som i min klass :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)