tisdag 27 juni 2017

Äventyr i Bamako: AM Diarra & M-F Ehret

Äventyr i Bamako (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Äventyr i Bamako är en barnbok som utspelas i Malis huvudstad Bamako skriven i ett samarbete mellan en malisk och en fransk författare. Den handlar om Malik som tillsammans med sin familj åker till Mali för att hälsa på släkten och hjälpa till med farbroderns kampanj till presidentvalet. Han umgås med sina kusiner och delar ut flygblad, men så försvinner plötsligt hans nya kompis Dominique. Folk bryr sig inte så överdrivet mycket så det är upp till Malik och hans kusin Sarah att försöka hitta henne.

Tankar: Jag gillar hur mycket Afrika som skildras i miljö och sedvänjor. Precis som i Allah gör som han vill är häxmästare, amuletter och offer en stor del i livet och miljöskildringarna flyttar en till det hektiska och (åtminstone för en utomstående) kaotiska stadslivet som så ofta finns i Afrika. Intressanta delar är också bilderna man får av familjelivet och hur vissa män tvingar igenom sin status samt korruptionen och inkompetensen som finns i offentliga ämbeten.

Dessvärre tycker jag inte att själva boken är vidare bra, främst för att karaktärerna är ytterst vagt beskrivna - de blir aldrig mer än anonyma tonåringar. Det är också väl mycket som känns för lätt, trots att själva händelserna är komplicerade så faller allt lite väl smidigt på plats. Inte heller språket faller mig på läppen, speciellt inte samtalen som känns rent mellanstadieaktiga i utförandet, eller vad sägs om "Om någon frågar dig så säger du att du inte vet, svarade Malik listigt" och  "De tittar på varandra med en slutgiltig blick som når bortom tid och rum".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)