lördag 6 maj 2017

Moon Called: Patricia Briggs

Moon Called (cd-bok)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Moon Called är den första boken om Mercy Thompson, en bilmekaniker med den udda egenheten att hon också är en skin-walker i form av prärievarg. I hennes värld finns dessutom älvor, varulvar och vampyrer. När boken startar frågar en ung och hungrig varulv, Mac, efter jobb i hennes verkstad och det dröjer inte länge förrän problem dyker upp i form av människorna han rymt från som vill ha tillbaka honom - de vill fortsätta att testa nya droger på honom. Mercy hjälper Mac att få kontakt med den lokala alfan för varulvar och strax därefter blir alfans dotter bortförd och han själv dödligt skadad.

Tankar: Gillade den här. En något långsam urban fantasy, men det uppvägdes av den lätta humor som genomsyrade berättelsen. Tyckte om Mercy - prärievarg är inte så mycket att skryta med när man bor granne med varulvar, men gillade hur hon gjorde små motståndshandlingar som hjälpte henne att hålla huvudet högt. En bra blandning av kaxighet och förstånd i henne. Jag tyckte också om hur hennes bakgrundshistoria vävdes in i handlingen, det kändes aldrig så överlastat trots att den var ganska diger.

De andra karaktärerna tillförde sitt. Tyckte om tjurige älvan Zee, vampyren Stefan och den ryska häxan, men blev emellanåt lite trött på varulvarnas extremt machouppbyggda hierarki (något som jag delar med Mercy).

Fallet med att någon köper varulvar för att testa droger på dem var okej, men lite rörig och när man äntligen fick hela bilden av vad som låg bakom så kändes det lite antiklimaktiskt och ganska långsökt - en väldigt massa invecklade steg som skulle leda till en ganska liten sak.

Ett sista litet gnäll gäller omslaget - min Mercy har inget gemensamt med tjejen på omslaget...

2 kommentarer:

 1. Låter som en serie att läsa utan större krav, skönt det ibland. Men en vampyr som heter Stefan, nja det innebär att jag ser tv-serien Vampire Diaries vampyr-Stefan framför mig... Kanske går att tänka bort? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag behöver just nu :)

   Fastnade aldrig för The Vampire Diaries så för mig har det inte varit ett problem, tror för övrigt inte att de är så himla lika.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)