lördag 2 maj 2015

Läsmånad: april-2015

Kvalitetsmässigt har det varit en ganska bra månad, och mina två månadsbesvikelser var väl båda just mer besvikelser än riktigt dåliga. Mängdmässigt så ser det mer ut än vad det är, tre barnböcker och en faktabok vi arbetat med under flera månader på jobbet, men nu har kommit till slutet på, står med... Min favorit den här månaden, Scarlet, är fortsättningen på min favorit förra månaden, kul att den håller sig! Det är klassiska sagor i futuristisk tappning och sanslöst spännande :)

Bloggandet har haft en rejäl dipp, har inte varit sugen på att skriva i kombination med mycket jobb så det har varit ett par nästan helt inläggsfria veckor nu på slutet. Sedan har jag nappat på ett prova på-erbjudande på ett tv-paket och har nu möjlighet att se en hel massa serier under tre månader, så jag räknar med att läsandet kanske går ner lite kvällstid en tid framöver, det finns en del serier som jag läst om, men som inte gått på mina vanliga kanaler som jag ska passa på att plöja nu :)

Statistik:
Lästa sidor: 5456                                             Lästa böcker: 16 (3 barn, 2 non-fic), noveller: 2
Lästa böcker på svenska: 9, engelska: 7        Böcker skrivna av kvinnor: 10, män: 6
Nya författare för mig: 6                                   Antal länder: 5
Del av serie: 9 (varav 1 ny och 3 avslutats/kommit ikapp)
8 böcker av svenska författare
4 böcker av amerikanska författare
2 böcker av brittiska författare
1 böcker av kanadensiska författare
1 bok av en turkisk författare

Utmaningar: 
Kaos 2015: 1 punkt (26/35)
Läsutmaning 2015: 6 punkter (44/65)
The Reading Challenge 2015: 6 punkter (42/56)

Böcker:
72.    Pottungen - Anna Laestadius Larsson
71.    Att följa lärande: formativ bedömning i praktiken - Dylan William (non-fic)
70.    Häxor i tunnelbanan - Martin Olczak (barnbok)
69.    Varulvar i Storkyrkan - Martin Olczak (barnbok)
68.    Vålnader på Vasaskeppet - Martin Olczak (barnbok)
67.    Scarlet - Marissa Meyer  *månadsfavorit*
N.     The Little Android - Marissa Meyer (novell)
N.     Glitches - Marissa Meyer (novell)
66.    The Bastard of Istanbul - Elif Shafak
65.    Lean Mean Thirteen - Janet Evanovich
64.    Living with the Dead - Kelley Armstrong
63.    I'll Give You the Sun - Jandy Nelson
62.    11/22/63 - Stephen King (ljudbok)  -månadsbesvikelse-
61.    Linas kvällsbok 2 - Emma Hamberg
60.    Linas kvällsbok 1 - Emma Hamberg
59.    Vad du borde lärt dig i skolan, men inte hann med - Thomas Björklund (non-fic)
58.    Ett oemotståndligt förslag - Birgitta Bergin  -månadsbesvikelse-
57.    I Capture the Castle - Dodie Smith


Film: Man får passa på när det verkar vara franskt tema på svt :)
Franska nerver, svt. En film om två udda och socialt oroliga människor, chokladfabrikören och hans nya försäljare, som knyts allt närmare. Söt som en pralin, feel-good, och ganska överdriven. Har sett den förut och såg gärna om den. Gillar hur franska skådespelare inte nödvändigtvis måste vara supersnygga för att få huvudroller.
En oväntad vänskap, svt. Trevlig, söt feel-good om vänskapen mellan en förlamad intellektuell man och en arbetslös ung man som anställs som hans assistent.
Jag har älskat dig så länge, svt. Har sett den här ett par gånger tidigare och tycker den är fantastisk! Kristin Scott Thomas i huvudrollen har just släppts efter 15 år i fängelse och får bo hos sin lillasyster som är väldigt angelägen om att få en relation till systern vars existens föräldrarna försökt förneka. Långsamt startar ett nytt liv samtidigt som bakgrunden till fängelsestraffet växer fram.

Tv: Ganska mycket tv, men det är åtminstone program jag vill se, tiden med slötittning verkar vara över (ta i trä).
Extras, säsong 1 och 2, dvd. Ricki Gervais som statisten Andy bland projekt med riktiga skådisar. Riktigt rolig och kan inte låta bli att tänka på hur kul Ricky måste ha haft när han skrev manuset och fick alla stora stjärnor att säga sakerna som kommer ur deras munnar :)
Misfits, säsong 1, dvd. Om sex ungdomar som dömts till samhällstjänst när en mystisk storm brakar lös och förändrar dem. De utvecklar nya krafter, men blir inga superhjältar, det blir bara lite extra jobbigt ihop med alla andra problem de har.
In the Club, svt. Brittisk dramaserie om en grupp höggravida kvinnor som träffats i samma förlossningsgrupp och deras liv. Oväntat dramatisk med en bankrånande pappa, tonårsgraviditet, splittrat äktenskap och misstanke om annan fader än mannen. Gillart!
Bosch, hbo. Riktigt bra deckarserie där man inte löser ett fall i veckan utan där två fall dras ut över hela säsongen. Titus Welliver är strålande som Bosch.
Parks and Recreation, säsong 1, hbo. Okej, men hade väntat mig något lite vassare.
The Casual Vacancy, miniserie hbo. Härligt brittisk serie med karaktärer som är trovärdiga, men speciella. Snygg omarbetning från boken.
Selfridges, svt. Bra, men jag hade inte haft något emot mer vardag och färre slemma människor och bedragare...

6 kommentarer:

 1. Jag ska läsa Marissa Meyers noveller när serien är klar :-) Har hört att det är en del spoilers i novellerna och just den här serien vill jag inte få spoilad. Scarlett är min favoritbok i serien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror de här två är säkra. Glitches handlar om när Cinder träffar sin nya familj och första veckorna(?) där, och The Little Androids enda koppling verkar (hittills) vara att hon besöker Cinders bås på marknaden. Men man vet aldrig, skulle ju kunna dyka upp paralleller senare. The Little Android får du inte glömma läsa när du väl är klar med serien, tyckte väldigt mycket om den :)

   Radera
 2. Den där serien med "Varulvar i Storkyrkan" osv. läste jag för den äldre sonen för något år sen. Han gillade, men hans lillebror skulle säkert inte uppskatta dem..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade första delen i serien som högläsningsbok och sen skaffade jag fortsättningen som läsläxa för mina tvåor. De läser och gillar :)

   Radera
 3. Wow så många böcker du hunnit med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars, men känner att det ser mer ut än det var, känns ibland på gränsen att lista barnböcker...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)