Bild lånad från bokus |
Jag håller fortfarande på med boken jag läste förra veckan, The Scorpio Races, och jag tycker riktigt mycket om den, men smakprovet får komma från min "motivationsbok" som jag läser lite i varje dag för att inspirera mig att hålla kostomläggningen jag börjat på: Det sötaste vi har av Ann Fernholm. Den är inte skriven som en motivationsbok, men den beskriver vad socker gör i barnkroppar, och i våra, och den funkar för mig :)
Att våra hjärnor numera är vana vid stora doser socker är sannolikt ett av skälen till varför livsmedelsindustrin måste söta våra livsmedel så mycket. Sockernivåerna behöver stegras för att våra hjärnor ska få den efterlängtade belöningen. Exempelvis vill industrin att bilder av glass ska skapa ett begär. När ditt barn ser glassreklamen på en buss som kör förbi är tanken att det ska börja tjata. För att få igång detta tjat krävs en hög sockernivå i glassen. För att dölja den alltför söta och jolmiga smaken saltar vissa företag glassen. Parollen är: ju mer socker de lyckas få i produkten, desto större begär skapar det hos konsumenterna (stora som små) och det i sin tur leder till en ökad försäljning. Ett smart samarbete med vår hjärna. Eller kanske en kidnappning, beroende på hur man ser det. Martin Ingvar kallar det för "en korruption av vårt biologiska system", när jag pratar med honom. Om du helt slutar att äta socker och sötningsmedel under några månader och sedan smakar på en köpeglass kommer du att förstå vad han menar. Först då känner du hur oerhört söt den är. Söt smak är en vanesak.
Fler smakbitar hittar du på Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Ha en trevlig söndag :)
Jeg er super lettpåvirkelig- så du finner meg snart på kiosken der jeg kjøper smågodt som på omslaget :)
SvaraRaderaBoken hjälper mig att stå emot för en gångs skull. Finns mycket som påverkas i kroppen... skrämmande!
RaderaDenna borde jag läsa.
SvaraRaderaMan lär sig mycket och jag blir mindre lockad av att stoppa det i mig men har du inte barn rekommenderar jag i första hand hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaHehe, jeg får lyst til å spise omslaget ;) Veldig glad i søtt, men prøver å begrense inntak til helg. Heldigvis er mye godteri proppet med svin/storfe og insekter, så det er svært sjeldent det blir mye godis. Men sjokolade er jeg glad i :)
SvaraRaderaVirker som en interessant bok, jeg har lyst til å lese den.
Den är jättebra, med mycket jag inte visste tidigare, men om du inte har barn rekommenderar jag i första hand hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaJo, det där sista känner man igen (äter själv minimalt med socker). Bedrövligt att salta av en sådan anledning som att kunna tillsätta ännu mer socker. Viktigt detta ur hälsosynpunkt! Tack för smakbit. :)
SvaraRaderaTycker det gränsar till lurendrejeri. Samma sak när man tillsätter socker i mat där det inte borde finns, som i bacon...
RaderaDe stoppar verkligen socker i allt nuförtiden! Gillar dock omslaget :) Tack för smakebiten!
SvaraRaderaTyvärr, och tydligen i allt högre doser...
RaderaTack för intressant boktips! Verkligen något att fundera över ja... Hur mycket socker vi får i oss.
SvaraRaderaJag blir både sugen på sött och på att läsa den. ;)
Trevlig söndag! :)
Den är jättebra, men om du inte har barn rekommenderar jag i första hand hennes första bok "Ett sötare blod". Medan jag läste den var jag inte alls sugen på sött...
RaderaEn bok jag ska titta närmare på då vi även hemma hos mig försöker ta oss ur sockerträsket. Tack för smakbiten - även om den var lite söt ;)
SvaraRaderaJättebra bok, men om du inte har barn rekommenderar jag i första hand hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaSalt, socker och lök är en beroendeframkallande, och jag menar verkligen beroendeframkallande, kombination så att salta på glassen blir kanske inte så konstigt... Jag är inte särskilt förtjust i sötsaker och glass äter jag i princip bara om det är i kombination med choklad. Tack för en intressant smakbit :-)
SvaraRaderaLyckos dig, är en riktig sockerråtta själv. Men försöker ändra på det nu :)
RaderaÄr inte jätteförtjust i sötsaker och jag blir alltid irriterad när jag läser innehållsdeklarationen på olika saker. Socker står väldigt ofta väldigt tidigt...
SvaraRaderaDet är väl en sak när det är med i godis och glass som man vet är sött, men när det står med på bacon och leverpastej så känns det ju jättekonstigt.
Raderatack för smakebiten! den boken ska jag läsa!
SvaraRaderaDen är riktigt bra, men om du inte har barn rekommenderar jag ännu hellre hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaSkrämmande!
SvaraRaderaVisst är det. Finns en hel del man vill ändra på...
RaderaDen ska jag nog ge som present till min man. Tack för smakbiten!
SvaraRaderaFinns många som behöver läsa om socker och snabba kolhydrater, men om ni inte har barn rekommenderar jag ännu hellre hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaJag är jätte lättpåverkad och köper mycket sött på helgerna så den boken borde jag verkligen läsa;). Tack för smakbiten:).
SvaraRaderaLäser lite i den varje dag nu för att hålla mig fokuserad :) Om du inte har barn rekommenderar jag ännu hellre hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaTack för smakbiten. För mycket av något är aldrig bra, och när man börjar tillsätta socker i "vanlig" mat så blir det nog efterhand för mycket.
SvaraRaderaTycker det är mer förrädiskt när socker finns med i korv och bacon för jag väntar mig inte att hitta det där, sötsaker och kakor vet jag ju är onyttigt. Inte för att det brukar hindra mig, men då gör jag åtminstone ett medvetet val.
RaderaInteressant smakebit! Denne boken burde nok jeg lese som er så glad i søtt ;)
SvaraRaderaRekommenderas varmt, men om du inte har barn rekommenderar jag ännu hellre hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaDen här boken kan nog vara intressant att läsa. Tack för smakbiten.
SvaraRaderaFör mig som gärna frossar i bullar är den superviktig, men jag tror det finns fler som skulle ha nytta av den. Om du inte har barn rekommenderar jag ännu hellre hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaSocker är direkt bra för en... Ändå är kostråden som Livsmedelsverket rekommenderar fyllda av sött. Tack för smakbiten. Det låter som en intressant bok men omslaget är lite väl lockande om man råkar vara sockerberoende! :)
SvaraRaderaRäknar mig som sockerberoende, men min största last är bullar så kan stå ut med omslaget :) Känns som att livsmedelsverket inte riktigt hänger med i den nyare forskningen... Om du inte har barn rekommenderar jag ännu hellre hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaDet går inte att sluta med socker. HOPPLÖST!!!
SvaraRaderaTackar för smakbiten!
Kram Cissi
Den här och hennes första bok "Ett sötare blod" får mig faktiskt att hålla mig på banan, frågan är vad jag ska läsa sen, för jag tror jag kommer behöva att bli påmind...
RaderaInteressant smakebit, med et cover som gir meg lyst på noe søtt noe. Takk for smakebiten.
SvaraRaderaNi är många som skriver det, undrar om förlaget skulle ångra sin omslagsbild om de hade vetat det?
RaderaOj då, obehaglig läsning för mig som är gottegris. Trevlig söndag!
SvaraRaderaMycket obehaglig läsning, men den får mig att hålla kvar motivationen för att förändra mina kostvanor :)
RaderaLäste en annan av hennes bok när jag själv skippade kolhydraterna och hon skriver väldigt bra.
SvaraRaderaVisst gör hon! Jag har också läst den andra och så länge jag läser lite varje dag klarar jag att hålla mig på banan. Funderar för fullt på vad jag ska ta för bok när den här är utläst?
RaderaJeg er dessverre alt for glad i søtsaker
SvaraRaderaDet är jag med! Det är därför jag läser den...
RaderaIntressant och skrämmande. Borde nog läsa denna som mer eller mindre "nykter" sockeralkis....Tack för smakbiten! ;)
SvaraRaderaJag tycker den gör det lite lättare att motstå frestelserna. Om du inte har barn rekommenderar jag ännu hellre hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaDet vore säkert bra för mig också att läsa den här boken.
SvaraRaderaTror den vore tänkvärd för alldeles för många, men om du inte har barn skulle jag nog i första hand rekommendera hennes första bok "Ett sötare blod".
RaderaJa så är det verkligen. Tack för smakebiten!
SvaraRaderaVarsego :)
Radera