tisdag 23 april 2013

I am Number Four: Ologiskt om alien med superkrafter

I Am Number Four
Har läst I am Number Four av Pittacus Lore, men är inte helt övertygad. Bakgrunden är att den utopiska planeten Lorien attackerats av morgadorier med syfte att stjäla Loriens resurser. För att lyckas med det slaktar de hela Loriens population, inklusive djuren. Nio barn, alla med speciella förmågor som visar sig i tonåren, och deras väktare lyckas komma ombord ett rymdskepp och sätter kurs mot jorden. Så långt är allt logiskt. Problemet för mig är att morgadorierna jagar efter barnen till jorden och söker efter dem med ljus och lykta för att döda dem med. Eftersom de redan erövrat Lorien och skövlat den tills det inte ens finns vatten kvar, så förstår jag inte ansträngningarna de lägger ner på att få tag på rymlingarna. De nio barnens (eller tonåringarnas, eftersom boken börjar när de varit på jorden i 10 år) mål är att överleva och så småningom återvända till sin hemplanet och bygga upp livet där igen. Men igen, med tanke på att planeten redan är ödelagd förstår jag inte varför mogadorierna skulle ha något att invända mot det?

Förutom det så är det en hyfsat okej bok om en tonåring (man följer barn nummer fyra i boken) som levt hela sitt liv på flykt och som försöker gå igenom livet i olika småstäder utan att utmärka sig, så att inte mogadorierna hittar honom, vilket tydligen också betyder att inte lära känna någon? Personbeskrivningarna är lite kliché med sci-fi-nörden, populäre sportkillen och mobbaren, reformerade cheerleadern... I stridsscenen på slutet har författarna (de är två som samsas under pseudonymen) klämt i med allt de har, vilket blir mer tröttsamt än spännande.

Att mogadorierna troligtvis planerar att erövra jorden är något som jag tror kan bli behållningen av att läsa de böcker som följer. Boken jag läste avslutades med första kapitlet från fortsättningen - och det känns som att de nio barnen kanske inte är helt slumpvis utvalda, att det kan finnas en större plan än vad deltagarna vet om.

Del 2 - The Rise of Six
Del 3- The Rise of Nine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)