torsdag 1 februari 2018

Läsmånad: januari-2018

Har en rejäl lässvacka och jag vet inte säkert om de relativt låga betygen beror på låg läslust eller om det minimala läsintresset beror på att jag valt mindre bra böcker? Hittade i alla fall en liten pärla på drygt 120 sidor av Snyder som handlade om hur tyranner kommer till makten (med hänvisningar till Trump och lättdragna paralleller till sd) och hur man kan motverka skeendet. Kändes som en väldigt viktig bok samtidigt som den trots, eller tack vare, sina få sidor var välskriven.

Plockade upp Kagawa efter att ha läst en årssammanfattning på Bams bokblogg där hon utnämnde Kagawa till ny favoritförfattare , t.o.m. snäppet före Rowling, vilket inte kändes helt otroligt efter att ha läst The Immortal Rules, men jag tröttnade ganska snabbt på Iron Fey-serien trots gediget världsbygge och kommer troligtvis inte att avsluta den.

Statistik:
Lästa böcker: 7 (1 barn, 1 fakta)
Lästa sidor: 2117
Böcker på svenska: 2, engelska: 5                                Böcker av kvinnor: 6, män: 1
Nya författare för mig: 2                                                 Antal länder: 2
Del av serie: 3 (1 påbörjade,  avslutade/up to date)
5 böcker av amerikanska författare
2 böcker av svenska författare

Böcker:
7. Busters öron - Maria Ernestam  3-/5
6. On Tyranny: Twenty Lessons from the - Timothy Snyder (non-fic) 5/5 *månadsfavorit*
5. Snögrottan - Laura Trenter   (barn, högläsning)  4-/5
4. The Iron Queen - Julie Kagawa  2/5  -månadsbesvikelse-
3. The Iron Daughter - Julie Kagawa  3/5
2. The Iron King - Julie Kagawa    3+/5
1. Just Listen - Sarah Dessen   4-/5

Scen:
Phantom of the Opera, Göteborgsoperan. Hade en mycket trevlig kväll på operan när jag såg den här. Gillade storyn, scenografin och fick nästan gåshud varje gång titelmelodin spelades.

Film: 
The Beguild, flyget. Under amerikanska inbördeskriget hittar en flickskoleelev en sårad yankeesoldat och hon tar med honom till skolan. Medan han vårdas för att bli tillräckligt frisk för att lämnas över till sydstaternas fängelse nästlar han sig in i deras liv och situationen blir till slut ohållbar. Tyckte om den här :)
Aristocats, flyget. Gammal barndomsfavorit och jisses vad mycket jag hade glömt... Inte så spännande som jag kom ihåg, men trevlig.
Chéri, tv8. En affär mellan en ung håglös dandy och en äldre lycksökerska utvecklas till en kärlekshistoria som lämnar båda förkrossade.
Happy Feet, Hbo. Sent en kväll och ville ha något glatt och kravlöst. Var inte beredd på mobbing, överfiskning, svält och föräldrars djupa besvikelse över sitt barn. Bra i alla fall.

Tv: 
Fröken Frimans krig, svt. Plöjde den korta säsongen på en kväll. Trevlig och intressant om kvinnors villkor.
Vikings, säsong 1-4, Hbo. Ska se den nya säsongen med en kompis, men passade på att se om de gamla avsnitten först. Riktigt härlig maratontittning - brutalt och spännande.
Big Little Lies, Hbo. Omtittning igen... men det är en sådan perfekt längd (7 avsnitt) när man inte vill engagera sig i ett långtidsprojekt (som riskerar att bli ett korttids så man inte får något annat gjort alls).
Gunpowder, miniserie, Hbo. Om protestanters förföljelse av katoliker i England på 1600-talet och hur några katoliker slutligen bestämmer sig för att göra revolt. Nja. Började okej, men tyckte att det blev ganska avslaget en bit in.

4 kommentarer:

 1. Oj, spännande med Kagawa - måste kollas upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har helt klart sina poänger, men för mig kommer hon en bit under Rowling :)

   Radera
 2. Åh, Fantomen på Operan skulle jag vilja se! Det är en av mina favoritmusikaler, men jag har aldrig sett den på scen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra anledning att ta sig till Göteborg :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)