onsdag 19 juli 2017

To Kill a Mockingbird: Harper Lee

To Kill a Mockingbird (pocket)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
och översatt till svenska.
To Kill a Mockingbird är en bok jag hört talas om långt innan jag plockade upp den, en standardklassiker i amerikanska skolor som jag trodde skulle handla om ett rättsfall med en svart man som riskerar att dömas till döden när en vit kvinna anklagar honom för en våldtäkt han inte begått. En vit advokat ska försvara honom och hela stan börjar avsky advokaten, rasförrädare som han är.

Visst handlar boken om just det rättsfallet, men man får läsa ganska många sidor innan den historien börjar, boken inleds istället med att lilla Scout berättar om sitt vardagsliv med storebrodern Jem, hushållerskan Calpurnia och pappan/advokaten Atticus. Det är lekar, mat, första skoldagen, skvaller om grannarna, en besökande pojke som är spännande och en alldeles för strikt faster. Det hela är en ganska ljuvlig barndomsskildring med både sina bra och sämre sidor. Så kommer till slut rättsfallet in i bilden och man börjar diskutera ras hemma vid middagsbordet, men det är fortfarande väldigt mycket en barndomsskildring.

Tankar: Tyckte mycket om den här, även om den inte alls var vad jag trodde. Tror den skulle kunna passa som bokcirkelsbok, det finns många intressanta ämnen i den. Förutom ras så kommer fördomar och genus in, men allra mest är det ett barns uppväxt och det är ganska rart. Jag gillar Scout och jag tycker att skildringen av pappan är så intagande att jag inte vill läsa Lees Go Set a Watchman för jag har hört att man får en helt annan bild av honom där...

8 kommentarer:

 1. Nu blev jag väldigt peppad på att ta upp den här :) Köpte den på en bokrea men har inte läst den ännu.

  SvaraRadera
 2. Jag försökte lyssna på den här men det blev för pratigt för min smak men vissa böcker ska läsas och nu när jag läst dina tankar så ska den nog få en till chans vid tillfälle känns det som ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljudböcker ställer lite fler krav, helt klart, men kan hålla med om att den är lite pratig - mer livet i allmänhet än en enda stark storyline.

   Radera
 3. En otrolig intressant berättelse.

  SvaraRadera
 4. Jag minns att jag blev väldigt tagen av den här när jag läste den, även om jag satt och retade mig på dålig översättning. Ska nog ta och läsa om den på engelska någon gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det slapp ju jag, dessutom är min engelska inte god nog för att alltid veta om språket är bra eller inte så det blir ännu ett irritationsmoment mindre :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)