onsdag 6 juli 2016

Eligible: Curtis Sittenfeld

Eligible: A Modern Retelling of Pride and Prejudice (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns också adlibris
Eligible är Curtis Sittenfelds bearbetning av Pride and Prejudice. Hon har flyttat handlingen och familjen Bennet till nutid och Usa och det är bra gjort. Det finns gott om paralleller till ursprungshistorien (duh!), men jag tror att jag hade kunnat läsa ganska långt i den utan att märka det om namnen hade ändrats... Jag tyckte det var spännande att se hur Sittenfeld lyckades förvandla intrigerna från Pride and Prejudice som i många fall är väldigt specifika för den tiden, som problemet med arvet som inte skulle föras över till döttrarna, till något som är logiskt för idag. Lösningarna gör mig gång på gång imponerad och jag är glad över att historien inte bara flyttat i tid och rum utan att anpassningar också gjorts i berättelsen så att den faktiskt passar i sin nya omgivning. Att sedan historien är lite fluffig och chiclit gör inget.

Karaktärerna stämmer överlag överens med Austens, med undantag av Catherine de Bourgh (som jag gillar i den här versionen) och, bitvis, Wickham. I New York finns Liz som skriver om inflytelserika kvinnor för en tidning och Jane som arbetar som yogainstruktör och när pappan blir sjuk återvänder de hem för att hjälpa till. Redan hemma finns de yngre systrarna: utseendefixerade Lydia och Kitty och den hårt studerande asociala Mary, tillsammans med mamman som i den här versionen har ett shoppingberoende. Huset är i ganska uselt skick och ekonomin blir inte bättre när pappans sjukhusräkning läggs till skulderna. Under en grillkväll introduceras en ny läkare, charmige Chip Bingley, som har sällskap med den tråkigare Darcy. Det som skiljer från originalet är väl att Sittenfeld inte riktigt lyckas sälja in Lizzie som en av de där karaktärerna som man gärna skulle vilja vara själv, speciellt hennes görande med Eligibles variant av Wickham avskräcker.

Precis som Austen visar Sittenfeld på mindre lyckade företeelser i samhället och liksom Austen så skriver hon med humor (inte hade det blivit en Pride and Prejudice-historia utan det?), exempelvis:
     "Fred!" the nurse said, though they had never met. "How are we today?"
     Reading the nurse's name tag, Mr. Bennet replied with fake enthusiasm, "Bernard! We're mourning the death of manners and the rise of overly familiar discourse. How are you?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)