lördag 15 juli 2017

The Year of the Flood: Margaret Atwood

The Year Of The Flood (häftad)
Bild lånad från bokus,
finns ocksåadlibris
och översatt till svenska
The Year of the Flood är den andra delen i den dystopiska trilogin som startar med Oryx and Crake och utspelar sig under samma period, men i de plebejiska förorterna istället för i företagens högstatuskomplex. Vi får följa två kvinnor under åren som leder fram till "syndafloden", under katastrofen och tiden strax efter. Det är Toby som fått olösbara skulder, gömmer sig från indrivare och till slut räddas av sekten God's Gardeners. De har skapat en egen doktrin som blandar biblisk mytologi med ekologi och de skapar takodlingar och hamstrar för det oundvikliga syndafallet. I gruppen finns det också några barn, däribland vår andra huvudperson Ren som avundsjukt betraktar konsumtionen som pågår i det övriga samhället. Hon är inte nöjd med hemsytt och växtfärgat utan ser girigt på det färgglada, glittriga och plastiga.

Tankar: Det är en bra bok som får en att fundera över vart samhället är på väg, det är ett förakt för allt levande, både människor och djur, som syns i boken och en del av företeelserna känns tyvärr inte som en omöjlig utveckling. Det tar ett tag för mig att komma in i boken, dels eftersom jag först trodde att den här andra delen skulle följa på den första istället för att vara parallell och dels för att boken inte bara växlar mellan berättarna utan även hoppar bland tidsperspektivet och det tar ett tag innan jag kan räta ut allt.

Det är bitvis humoristiskt, en del av God's Gardeners lovsånger är ren komik, bitvis dramatiskt och ibland även aktionfyllt, men jag hade gett den ett högre betyg om den kortats av lite. Det var väl många exempel av varje företeelse för mig. Kan också känna att tiden efter katastrofen var lite av "här är ditt liv". Mänskligheten är nästan utrotad, men nog fan känner man som läsare varenda en som överlevt.

Kan inte låta bli att ge er ett par smakprov :)
My clothes were always dank, because of the humidity and because the Gardeners didn't believe in dryers. "God made the sun for a reason," Nuala used to say, and according to her that reason was for drying our clothes.

och ur lovsången till ogräsen:
Oh sing we now the Holy Weeds
That flourish in the ditch,
For they are for the meek in needs,
They are not for the rich.

You cannot buy them at the mall,
Nor at the superstore,
They are despised because they all
Grow freely for the poor.

The inner bark of Spruce and Birch
For extra Vitamin C -
But do not take too much of each,
Or you will kill the tree.

Jag tycker det här är ganska roligt :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)