onsdag 12 juli 2017

Omänniskor: Nanna Johansson & Kristoffer Svensson

Omänniskor (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Omänniskor är första delen av en planerad trilogi och handlar om Sigrid som efter en traumatisk händelse får för sig att hon kan förvandla sig till lodjur. Det visar sig att hon har rätt, hon är en omänniska. Genom nätet får hon kontakt med andra i samma situation och får lära sig hur hon kan kontrollera skiftet.

Bland trådarna i boken finns bland annat ett destruktivt förhållande, en omänniska som "hjälper" människor det är synd om genom att mörda dem, humaniseringsprocess, någon som vill avslöja dem för allmänheten och en maktkamp i ledningen. Det är mycket som händer!

Tankar: Gillar den här och gillar hur omänniskorna passar in i den lokala faunan med djur som harar, igelkottar och vildsvin. Det är som sagt mycket som händer och det är många karaktärer inblandade vilket gör att man inte hinner lära känna så många av dem, men det finns en grinig liten igelkottsman som jag tyckte väldigt mycket om även om många av de andra bara blev ytliga bekantskaper. Huvudpersonen Sigrid får en snabb uppväxt och jag tror inte helt på den.

Jag tycker det är en bra blandning av spänning, starka känslor och humor och det är en mycket läsvänlig bok full med cliffhangers, men antalet trådar är väl stort och det känns inte alltid som att allt är logiskt. Gillar att boken överraskade ibland, men hade gärna haft något mer utbyggda karaktärer.

2 kommentarer:

  1. Den här har jag haft stående i bokhyllan så himla länge! Sedan det blev en massa skriverier i pressen om Kristoffer ("Kringlan") Svensson tappade jag liksom suget helt, men det kanske är värt ett försök? Vet du om det kommer bli fler böcker eller om Johansson lagt ner trilogin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kopplade inte författarnamnet med Kringlan vilket jag är glad över, det var inte förrän jag googlade efter fortsättning som femöringen trillade ner och då blev jag jättefundersam. Men boken är bra oavsett författaren. Dessvärre har jag bara läst att Nanna ska skriva klart själv, men inga tecken på att det verkligen är på g.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)