torsdag 13 juli 2017

Memorys bok: Petina Gappah

Memorys bok (inbunden)
Bild lånad från bokus,
finns också på adlibris
Memorys bok är skildringen som Memory skriver inifrån fängelset där hon sitter efter att ha dömts till döden för mordet på Lloyd Hendricks, mannen som köpte henne när hon var liten. Hon skriver om sitt liv med sin fattiga biologiska familj och sina syskon Gift, Joy och Moreblessings (jag bara älskar de namnen), om att vara albino - först i Zimbabwe och senare i Europa, om sin intellektuella tillvaro hos Lloyd och om livet i fängelset.

Tankar: En riktigt bra bok! I början tyckte jag det var lite jobbigt med alla utvikningar som blev, men efter ett tag har jag fängslats tillräckligt mycket av Memory för att vilja se alla bitar hon visar ur sitt liv. Det känns heller inte som att det bara är Memorys liv man får se, utan även livet för många i Zimbabwe, både genom de hon sitter fängslad med och de från hennes barndom. Barndomsskildringen med den nya spetsklänningen varje jul, den mobbande grannpojken och mammans sökande till olika kyrkor var förresten suverän.

Men medan boken är alldeles utmärkt så sitter jag och kvider över att personerna inte pratar med varandra - hur annorlunda deras liv hade kunnat bli. I och för sig en mycket sämre berättelse, men nu gillar jag ju både Memory och Lloyd och hade önskat dem all lycka.

2 kommentarer:

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)