lördag 1 november 2014

Läsmånad: oktober-2014

Oktober har varit en bra månad om man ser till antalet böcker, 21 stycken, men jag har läst förvånansvärt många böcker jag inte riktigt tycker om (Profetmorden, Mördaren ljuger inte ensam, Änglarösten, Brave New World, Seven Up...) och några till som varit ganska trevliga, men som inte lämnat mig sugen på mer som Maresi, Landline, Are We There Yet?, skönt att de sistnämnda är fristående...

Några fullträffar finns naturligtvis också, tack och lov. Expeditionen, detta vackra utforskande av den misslyckade andréexpeditionen som jag så gärna ville diskutera med alla jag träffade under läsningen. Before I Fall om en ganska otrevlig tjej som får uppleva sin sista dag i livet om och om igen. Ett sötare blod som man önskar att alla man tycker om och alla som har inflytande över mat och hälsa skulle läsa. Spännande Don't Look Now om Noah och hennes kamp mot företaget som kidnappar gatubarn för att experimentera på dem (biblioteket har beställt tredje och sista delen nu, vad jag längtar!). The Girl who Loved Tom Gordon som är en trovärdig berättelse om en nioåring som går vilse i skogen och hur hon handskas med bland annat panik och hunger. Slutligen The Forever Song, sista delen om Allie som blivit vampyr och där författaren lyckas överraska om och om igen :)

Hela nio länder finns representerade hos författarna, en stor spridning för att vara mig. Jag har upptäckt åtta nya författare, men det är bara de två faktaförfattarna Uusma och Fernholm som jag direkt planerar att läsa mer av, och fyra som jag skulle bli väldigt förvånad om jag plockade upp igen (Indridason, Huxley, Lang, Somer), alla utom Huxley är deckarförfattare och jag vet inte om jag bara inte vill läsa genren just nu eller om det är att de är så ospännande som gör att jag inte vill läsa mer? Kan känna mig lite snål som inte vill ge dem en andra chans, det är snabbt att lägga dem åt sidan efter en enda bok, men jag provar hellre nya författare som jag kanske tycker bättre om.

Bloggandet går sådär, har legat efter med skrivandet, som vanligt, men med att par lediga dagar så har jag minskat ner kön till en handfull igen. Räknar med att kunna minska den ännu mer under helgen.

Statistik:
Lästa sidor: 6206                      Lästa böcker: 21 (3 barn, 2 non-fiction och 3 ljud), noveller: 1
Böcker på svenska: 10, engelska: 11            Böcker skrivna av kvinnor: 15, män: 6
Nya författare för mig: 8                                Antal länder: 9
8 böcker av amerikanska författare
5 böcker av svenska författare 
1 böcker av brittiska författare
2 böcker av kanadensiska författare
1 bok vardera av författare från Australien, Finland, Island, Italien och Turkiet

Utmaningar:
Tre på tre: 3 - det går bra, har två böcker kvar av mina nio nu. Synd bara att deckarna hittills inte varit så roliga.
Hyllvärmare: 1

Böcker:
169.    The Girl who Loved Tom Gordon - Stephen King (ljudbok)
168.    Profetmorden - Mehmet Murat Somer
167.    The Forever Song - Julie Kagawa
166.    Landline - Rainbow Rowell
165.    Änglarösten - Arnaldur Indridason  -månadsbesvikelse-
164.    Maresi: Krönikor från röda klostret - Maria Turtschaninoff
163.    Rosas buss - Fabrizio Silei (barnbok)
162.    Don't Look Now - Michelle Gagnon
161.    Windy, ledarhingsten - Elyne Mitchell (barnbok)
160.    Om jag bara inte råkat klippa taxfrisyr - Ingelin Angerborn (barnbok)
159.    Expeditionen: Min kärlekshistoria - Bea Uusma (non-fic)  *månadsfavorit*
158.    Mördaren ljuger inte ensam - Maria Lang
157.    Brave New World - Aldous Huxley (ljudbok)  -månadsbesvikelse-
156.    Ett sötare blod - Ann Fernholm (non-fic)
155.    Are We There Yet? - David Levithan
154.    Industrial Magic - Kelley Armstrong
N.       Free Four - Veronica Roth (novell)
153.    Four: A Divergent Story Collection - Veronica Roth
152.    Havskatten - Ann Rosman (ljudbok)
151.    Before I Fall - Lauren Oliver  *månadsfavorit*
150.    Seven Up - Janet Evanovich
149.    Dime Store Magic - Kelley Armstrong

Film:
Lovligt byte, tv, filmatisering av den första boken om Stephanie Plum. Kul, men tycker (naturligtvis?) boken var bättre. Dessutom var min Morelli mycket läckrare. Ranger hade de lyckats bättre med, men i mitt huvud är han rent enastående :) Och psykopaten var inte på långt när lika skräckinjagande som  i boken...

Tv:
Märks att hösten har kommit på allvar, följer helt plötsligt fem serier...
Vikings, bitvis grotesk, men gillar den lite hårdkokta stilen, och framför allt kvinnoporträtten. Men precis som när jag läser historiska romaner så skulle jag vilja ha en liten redovisning efter varje avsnitt om vad det är man faktiskt vet och vad man har spånat fram, är t.ex. ganska skeptisk till de vita bröllopskläderna och ringarna, var det verkligen så?
Downton Abbey, älskar den här såpan, kul att se hur samhället långsamt blir modernare och hur de gamla gubbsen är skeptiska mot förändringarna.
Friday Night Dinner, det roligaste på tv nu, gillar framför allt brödernas ideliga tjuvnyp. Grannen går mig på nerverna dock, blir mycket för överdrivet.
Allt för Sverige, gillar den här realityserien med sin idylliska sverigebild som jag inte alltid skriver under på, synd att Lundins lektioner om kultur ofta har drag av gången tid.
Diktatorn, ny realityserie som bara har visats ett avsnitt av, men tror det kan bli intressant. Om åtta personer som låses in och ska leva i en diktatur.

6 kommentarer:

 1. Som alltid, är jag väldigt imponerad över hur mycket du hinner läsa på en månad :) Det ska bli kul att läsa din recension på Before I Fall. Läste den för något år sedan och tyckte nog bättre om den än Delirium-trilogin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte den var mycket bättre än Delirium-trilogin jag med. Hade väntat mig mer av den dystopin...

   Radera
 2. Jösses så många böcker. Hur hinner du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska ostädat hemma... tror det kallas prioritering :)

   Radera
 3. Så många härliga böcker! Härligt när man hinner läsa så mycket, ibland får man prioritera bort sådant oviktigt som städ och liknande =) Där där med att hinna skriva vet du att jag också skrev om, att den aldrig sinande bokfloden tar slut! Men samtidigt är det härligt med alla dessa böcker, tänk om man levde helt utan böcker! En sån fasa! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett liv utan böcker är svårt att föreställa sig, förstår inte riktigt hur ickeläsarna lever. Visst om man nördat in på något annat, men annars?

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)