fredag 21 november 2014

Bokbloggsjerka: Till läsandets försvar

jerka11
Veckans jerka handlar om varför man egentligen läser böcker? Annika hade fått höra att det var för att vi läsare flydde verkligheten och hon värjde sig mot den förklaringen, men jag tycker inte att det är ett dåligt skäl även om jag har många fler :)

Jo, jag kan fly in i en bok när det är mycket på jobbet eller en vanlig grå, regnig onsdagskväll  - det är inte dumt att tillbringa sådan tid med en blåhårig chimaera i Prag eller en livsängslig gnällkärring (som inte är jag) i samhället Borg.

Men det är som sagt inte enda skälet till att jag läser. Jag läser också för att må bra och för att hämta energi (är av den introverta personlighetstypen) och mår dåligt om det blir en längre period (läs några dagar) när jag inte får försjunka i en bok, det är ju så jag kopplar av bäst.

Jag får uppleva så mycket mer än om jag inte hade läst. Det finns någon som sagt att den som inte läser har ett enda liv, den som läser har hur många som helst (fritt parafraserande) och det tycker jag stämmer - jag får ta del av livsöden från alla åldrar, från alla tidsåldrar och från alla platser (varav en del egentligen inte finns alls) och även om de flesta av de liven är skapelser av en författares fantasi, så finns det ett mänskligt psyke som lagt grunden till dem.

Sedan så läser jag också för att lära mig saker. Ibland kommer lärdomarna i farten, som när jag läste om curaregift i ett Tintin-album och ibland är det böcker som går på djupet av något, som den jag läser just nu, Skymningssång i Kalahari, som handlar om varför människan blev jordbrukare, vad det fick för följder (väldigt många negativa) och vilka drag som kan ses som "ur-mänskliga". Sakerna jag lär mig och värderingarna jag tar del av och reflekterar över blir sedan en del av den jag är. Det är ingen dum anledning till att läsa...

24 kommentarer:

 1. Visst är det härligt att man lär sig saker i förbifarten, det finns ju oftast något i varenda bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett av mina favoritsätt! Fast det är väl nästan alltid kul att lära sig saker, hur man än gör :)

   Radera
 2. Skymningssång i Kalahari skall jag hämta reserverad på biblioteket i morgon - ser fram emot att få läsa den! Kan inte heller jag förstå vad det skulle vara för fel med att låta verklighetsflykt ibland få vara ett skäl för bokläsning. Hur många gånger har inte den flykten känts värdefull de gånger då man t.ex haft en tung och stressig dag på jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Ett så lätt, men bra, sätt att få komma iväg en stund :) Skymningssång var väldigt läsvärd, har fått en lite positivare bild på mänskligheten nu :)

   Radera
 3. det finns hur många skäl som helt att läsa men inget att inte göra det!

  SvaraRadera
 4. Jag är också introvert så läsandet är ett sätt för mig också att samla energi :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte ett ovanligt drag hos oss bokmalar :)

   Radera
 5. ja, i verklia livet hinner man inte lika mycket...

  SvaraRadera
 6. Jag tankar också energi av min läsning,

  SvaraRadera
 7. Den här jerkan kommer att ha så många intressanta och spännande svar, jag funderar fortfarande på mitt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser fram emot ett väl underbyggt svar då :)

   Radera
 8. Det finns verkligen hur många anledningar som helst till att läsa, inte minst att det får en att fylla på energiförrådet och må bra. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle varit en svårare jerka om frågan varit anledningar för att låta bli :)

   Radera
 9. Ja man kan verkligen komma på väldigt många anledningar till att man läser.

  SvaraRadera
 10. Jag är också introvert, och böcker är definitivt ett sätt för mig att ladda upp batterierna. Läser jag inte, då blir det bara pannkaka av det hela och jag mår inte bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det för mig med. Ibland på flerdagsresor så behöver jag sitta i en park och läsa någon timme medan resekompisen underhåller sig själv - känns inte alltid jätteschyst...

   Radera
 11. Läsning är helt enkelt en mångbottnad syssla. Så är det nog för oss allihop, att det finns en rad skäl till att vi älskar att läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag med. Så många anledningar till att läsa, så få att låta bli :)

   Radera
 12. Jag kan inte annat än instämma i ditt svar, det är så det är. Både verklighetsflykt, upplevelse och lärdom på en och samma gång! Läsning är något helt enastående! Jag har precis läst ut Gryning över Kahalari , av samma författare som till Skymningssång, det är också en enastående bok. Den berörde mig djupt och jag vet inte ens hur jag ska lyckas skriva om den, det handlar om hur människan blev till just människan. En vacker faktabok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gryning... läste jag för några år sedan, himla bra den med, hade missat att det kommit en fortsättning förrän den tredje kom ut för ett tag sen. Man får en del att tänka på i de här böckerna.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)