fredag 14 november 2014

Bloggjerka: Med andra ögon

I veckans jerka ställs frågan om vi har några exempel på böcker som berättas ur en annan persons synvinkel eller böcker som på annat sätt är intertextuella (ett ord jag aldrig använt tidigare, tror jag).

Revolting Rhymes av Roald Dahl och med fantastiska illustrationer av Quentin Blake tar sex vanliga sagor, som De tre små grisarna och Askungen, och får dem att rimma och förändrar vissa väsentliga detaljer så att Rödluvan t.ex. slutar med att hon skryter om sin nya vargskinnspäls :)

Austens Stolthet och fördom har fått en hel drös med efterföljare: roliga Stolthet och fördom och zombier av
Seth Grahame-Smith där landsbygden svämmas över av odöda och de fem systrarna Bennet har fått lära sig österländsk stridskonst. Death comes to Pemberley (P.D James) som handlar om Elizabeth och Mr Darcy några år senare när ett mord inträffar på ägorna, dessvärre tyckte jag den var väldigt seg. Huset Longbourn av Jo Baker handlar om Sara, en av tjänsteflickorna i det Bennetska hushållet. Av dem här är min favorit den första med zombier, de andra hade jag väntat mig annorlunda saker av.

Stephanie Meyer som skrev The Twilight Saga har själv skrivit en och en halv bok ur andra personers p.o.v. Midnight Sun, Twilight ur Edward Cullens p.o.v., som läckte ut på nätet och som hon därför slutade skriva på. Lite synd, det var en lovande start tycker jag som nog hade kunnat bli bra med kraftfull redigering. Så skrev hon också The Short Second Life of Bree Tanner som jag tror att hon skrev för att film-teamet skulle få reda på mer om vampyrerna som är efter Bella i tredje boken. Bree var en av de vampyrerna och dog lyckligtvis i Eclipse, annars hade vi med största sannolikhet fått en mycket tjockare bok om Bree Tanner och den var redan oroväckande lik huvudhistorien.

26 kommentarer:

 1. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
 2. Revolting Rhymes lät ju lite lockande :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är favoriten av de nämnda. Lite grymmare än originalen, gillar det :)

   Radera
 3. Oj vad många bra tips du hade på det här temat. Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gav mig själv några timmars betänketid...

   Radera
 4. Många bra tips här. Flera jag vill läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, finns en del bearbetningar som lyckas :) Andra inte...

   Radera
 5. Det är intressant när författaren själv skriver en bok om en egen, lite anonym karaktär. Det hade jag kunnat tänka mig att läsa och då kommer jag ju osökt på en författare som gjort detta. Fredrik Backman och Britt-Marie. Nu har jag inte läst boken om Britt-Marie, men jag ska :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Britt-Marie ligger och väntar på biblioteket, så nästa vecka... :)

   Radera
 6. Blir lite sugen på Revolting Rhymes. Roald Dahl är ju alltid bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar hans barnböcker, inte lika förtjust i hans skräcknoveller. Tror alla Revolting Rhymes finns på youtube :)

   Radera
 7. Huset Longbourn har jag läst.

  SvaraRadera
 8. Roald Dahls bok verkar vara riktigt intressant! Dahl har jag läst mycket av förr men just denna har jag inte läst. Så tack för tipset!

  SvaraRadera
 9. Roald Dahl har jag läst en hel del av, men inte den där! Jag tycker den här jerkan är svår, får fortsätta att fundera på den någon dag till...

  SvaraRadera
 10. Många intressanta tips! Jag har läst en del av Roald Dahl men inte denna, gör en mental notering om den. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror alla delar finns på youtube om du vill lyssna till dem på engelska :)

   Radera
 11. Zombie-Austen har jag sett, men avfärdat, men kanske jag borde ge den en chans. Road Dahl är ju väldigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ganska rolig, men så är jag extremt svag för Stolthet och fördom också...

   Radera
 12. Bra val. Bree Tanner funderade jag på men orkade aldrig läsa den. Zombie-Austen har jag i hyllan oläst än så länge, men den verkar kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missade inte mycket med Bree. Det är något med Meyers hjältinnor som upprepas gång på gång i böckerna och jag blir lite trött...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)