torsdag 6 november 2014

Don't Look Now: Michelle Gagnon

Don't Look Now
Bild lånad från adlibris
Don't Look Now av Michelle Gagnon är den andra delen i hennes serie om Noa och Peter som gör sitt bästa för att sätta käppar i hjulet för projektet Persefone. Ett projekt där man försöker få fram läkemedel mot en dödlig sjukdom vilket låter bra, men där man kidnappar hemlösa ungdomar för att experimentera på, ingen kommer ju att sakna dem.

Noa är en av ungdomarna som kidnappades, men hon lyckades fly och hon har nu en grupp med likasinnade som försöker hitta experimentanläggningarna för att släppa ut de som fortfarande lever. Det är ett farligt jobb och blir hon eller de andra tillfångnatagna så kommer experimenten att återupptas på dem. I Noas fall har experimenten gjort att hon fått vissa fysiska förändringar och de ansvariga är mycket ivriga att få tag på henne igen...

Peter är hackern som hjälpte henne i förra boken och vars föräldrar visat sig ha kopplingar till företaget bakom Persefone. Han försöker fortfarande hjälpa till på sitt håll, men känner sig ensam och tar en del onödiga risker som man får lite lätt magsår av att läsa. Det blir inte bättre av att han misstänker att hans ex har blivit smittad med sjukdomen för att fungera som en varning för honom. Ingen rolig skuldkänsla att leva med.

Omdöme: Spännande serie som ändå inte glömmer av att ge oss människorna i historien. Noa är lite salander-lik, hård och trubbig, men man får också se hennes tvivel och osäkerhet bakom skalet. Nya personer introduceras och även de blir personligheter snarare än klichéer :) I vissa fall ser man vad som väntar och man får lite magknip när man ser saker som de i boken missar. Gillar det så mycket!

Boken börjar med att bygga upp föresättningarna för det förändrade läget sedan förra boken och jag tycker Gagnon gör det så bra. Biblioteket har köpt in tredje och sista boken, den håller på att göras i ordning vilket brukar ta ett tag för engelska böcker, och jag längtar. Inlägget om första boken finns här.

2 kommentarer:

  1. Läste den första boken och gillade skarpt. Ser fram emot den här, fast i svensk översättning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna för att de skyndar sig - det är en väldigt bra bok :)

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)